Pieczone kawałki łososia i tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Aksamitna kapusta biała z dodatkiem maku i migdałów. Aromatyczne, klarowane masło.
Polecamy też więcej przepisów na: Ryby, Zapiekanki
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: łososia, ziemniaki, por
Pieczony łosoś z pierogami z kapustą i grzybami
4 osoby
Składniki:
400 g filetu z łososia
12-16 pierogów z kapustą i grzybami
1/2 małej główki kapusty białej
sól
pieprz
25 g płatków migdałów
anyż gwiaździsty suszony do dekoracji
masło
1-2 łyżeczki maku
oliwa do smażenia
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Oczyszczoną kapustę pokroić na łazanki. Zblanszować, zeszklić na maśle, przyprawić solą i pieprzem, dodać mak i płatki migdałów. Zachować w cieple. Łososia podzielić na porcje, ułożyć na natłuszczonej blasze i przyprawić. Delikatnie skropić oliwą. Włożyć do nagrzanego piekranika (180 stopni) i piec ok. 15 minut. W tym czasie pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Masło sklarować, dodać anyż i delikatnie podgrzać. Pierogi przełożyć do sosu maślano-anyżowego.
Na talerz wyłożyć kapustę i kawałki łososia wraz z pierogami. Polać klarowanym masłem.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz