Szukaj

Pieczony łosoś z pierogami z kapustą i grzybami

Pieczone kawałki łososia i tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Aksamitna kapusta biała z dodatkiem maku i migdałów. Aromatyczne, klarowane masło. 


Polecamy też więcej przepisów na: Ryby, Zapiekanki
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: łososia, ziemniaki, por



Pieczony łosoś z pierogami z kapustą i grzybami
4 osoby

Składniki:

400 g filetu z łososia
12-16 pierogów z kapustą i grzybami
1/2 małej główki kapusty białej
sól
pieprz
25 g płatków migdałów
anyż gwiaździsty suszony do dekoracji
masło
1-2 łyżeczki maku
oliwa do smażenia


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Oczyszczoną kapustę pokroić na łazanki. Zblanszować, zeszklić na maśle, przyprawić solą i pieprzem, dodać mak i płatki migdałów. Zachować w cieple. Łososia podzielić na porcje, ułożyć na natłuszczonej blasze i przyprawić. Delikatnie skropić oliwą. Włożyć do nagrzanego piekranika (180 stopni) i piec ok. 15 minut. W tym czasie pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Masło sklarować, dodać anyż i delikatnie podgrzać. Pierogi przełożyć do sosu maślano-anyżowego.

Na talerz wyłożyć kapustę i kawałki łososia wraz z pierogami. Polać klarowanym masłem.

Składnik główny: 
łosoś
Składnik główny: 
kapusta
Składnik główny: 
grzyby
Rodzaj dania: 
Ryby i owoce morza
Inne

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania