Kompozycja smaków, które zarówno uzupełniają się, jak i przełamują. Słony łosoś świetnie komponuje się nie tylko z kwaśną cytryną. W połączeniu ze słodką truskawką daje ciekawy efekt, któremu pikanterii, choć delikatnej dodają ziarna zielonego pieprzu. Lekko chrupiące, zielone szparagi uzupełniają całość swą niewątpliwie wykwintną postacią.
Polecamy też więcej przepisów na: Przekąski, Sałatki, Ryby
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: łososia wędzonego, szparagi, truskawki
Sałatka z wędzonego łososia, zielonych szparagów i truskawek
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
400 g łososia wędzonego
400 g truskawek
2 łyżki pieprzu zielonego w zalewie
natka pietruszki lub kolendry
Na sos:
4 łyżki soku z cytrusów (po jednej z pomarańczy, limonki, cytryny i grejfruta)
1-2 łyżki białego octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Szparagi oczyścić, przeciąć na pół lub odciąć same główki. Zblanszować lub ugotować na parze. Przelać zimną wodą. Truskawki opłukać, a następnie usunąć szypułki. Każdą przekroić na pół.
Przygotować sos: wszystkie składniki połączyć razem. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem.
W miseczkach lub na talerzach ułożyć kawałki łososia, skropić sosem, następnie ułożyć truskawki i szparagi. Każdą porcję przyprawić kilkoma kulkami zielonego pieprzu z zalewy. Przybrać zieloną natką.
Komentarze
Cały czas właśnie szukałam takiego przepisu na szparagi z truskawkami. Świetnie. Dzięki :) Wygląda i zapewne smakuje niesamowicie .
lllllaaaaa:)
sliczne zdjecia...smaczny przepis...az czlowiek sie prostuje przed taka elegancja:)
pierwsza klasa:), idealny do restauracji:)
wczoraj myślałam o takiej sałatce :):)
Bardzo inspirujący przepis. Ja kiedyś przygotowałam łososia w sosie truskawkowym i pamiętam, że bardzo nam smakował:) Właśnie takie miksy jak ten lubię!
U mnie w krótce też będą szparagi (z kardamonem) więc zapraszam!
Piękna sałatka. Je się ją oczami ;)
Dodaj nowy komentarz