Szukaj

Jajka po benedyktyńsku

Proste i wykwintne zarazem, gorące jajka na chrupiącym toście z wybornym bekonem i aromatycznym sosem - jajka po benedyktyńsku to propozycja na szybkie sporządzenie pożywnego śniadania.


Polecamy też więcej przepisów na: Śniadania
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
jajka,



Jajka po benedyktyńsku
dla 4 osób

Składniki:


4 jajka
4 plastry szynki lub bekonu
4 kromki chleba tostowego
ocet winny
sól, pieprz


Sos holenderski:


90 g klarowanego masła
300 ml wina białego
5 żółtek
sól
pieprz czarny lub biały


Przed przygotowaniem polecam:



Przygotowanie:

Sos holenderski: Do rondelka wlewamy wino białe i gotujemy je do uzyskania konsystenji syropu (redukujemy). Rondelek ze zredukowanym winem umieszczamy w drugim naczyniu na parze, dodajemy żółtka i ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy sklarowane masło i energcznie mieszamy do idealnego połączenia wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zagotowujemy wodę z 4 łyżkami octu winnego i solą. Jajka wbijamy po kolei bezpośrednio na delkatnie wrzącą wodę, parzymy około 3 do 5 minut, delikatnie mieszając łyżką. Ten czas gwarantuje, że żółtko pozostanie płynne w stałej otoczce białka. Pieczywo tostowe grillujemy na patelni, szynkę lub bekon podsmażamy.

Na talerzu układamy tosty, następnie plastry szynki lub bekonu, jajko w koszulce i polewamy sosem.
Całość posypujemy pieprzem.

Jajka po benedyktyńsku

Składnik główny: 
jajka
Składnik główny: 
tost
Składnik główny: 
sos holenderski
Składnik główny: 
szynka
Rodzaj dania: 
Śniadanie

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania