Szukaj

Rukola z vinaigrette i serem zagrodowym

Sałata, vinaigrette i twardy ser dojrzewający. Prościej się nie da. Ale żeby nie było zbyt powszechnie, dlaczego nie zastąpić popularne Grana Padano, Parmigiano Reggiano, czy Pecorino - polskimi, twardymi serami zagrodowymi? Włoskim smaku oczywiście nie umniejszam. To wybitne klasyki i je uwielbiam. Ale kulinarny, lokalny patriotyzm jest czasem jak najbardziej na miejscu. Dlatego do takiej prostej, zaledwie kilkuskładnikowej sałatki wybieram tym razem polski, twardy ser o intensywnym smaku.

O takich serach, pisałam w poście  Laboratorium smaku #2. Polskie sery zagrodowe. Miałam wówczas okazję kosztować, podczas degustacji komentowanej, dwa twarde sery: 12-miesięczny Bursztyn oraz Mazuriano od Frontiery.

Przypomnę Wam tylko, że Bursztyn to ser przypominający włoski Grana Padano. Może nie do końca jest zagrodowy, ale zdecydowanie mógłby być. Ma zwarty i lekko kruchy miąższ z charakterystycznymi kryształkami. Mazuriano natomiast to ser owczy z gatunku twardych, w typie Pecorino. Posiada absolutnie doskonały, intensywny smak.

Mam więc fantastyczną w smaku rukolę, twardy ser zagrodowy, do tego kilka kropli vinaigrette na bazie mojego ulubionego octu z orzechów włoskich, grubo mielony pieprz kolorowy, sól morską - i nic więcej do szczęścia mi nie trzeba. Przynajmniej na czas konsumpcji sałatki :-)

Mogłabym dodać garść malin, orzechy, łososia lub inne dobroci. Ale to w innym odcinku opowieści...

 

Rukola z vinaigrette i serem zagrodowym

Składniki:

  • 250 g rukoli
  • 1 łyżka octu balsamicznego, orzechowego lub innego ulubionego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 50 g twardego, dojrzewającego sera zagrodowego (najlepiej Mazuriano)

Przygotowanie:

Sałatę płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy.
Ocet mieszamy z oliwą extra vergine do uzyskania jednolitej emulsji.
Ser kruszymy, lub wycinamy w płatki.

Na talerz wykładamy rukolę, płatki sera, polewamy sosem i posypujemy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Upajamy się chwilą przyjemności.


Składnik główny: 
rukola
Składnik główny: 
sałata
Składnik główny: 
ser
Rodzaj dania: 
Sałata/Sałatka
Przekąska

Komentarze

tomaszewska (niezweryfikowany)

oo tak tak, takie sałatki to uwielbiam, a do tego odrobina sosu winegret, palce lizać :) ps. mazuriano jest najlepszy !

10 grudnia 2014 - 13:12
Aga (niezweryfikowany)

Uwielbiam Ranczo Frontiera i tamtejszy blue - smakuje, jak dla mnie tak jakby wylegiwał się miesiącami na igliwiu..najpyszniejszy ser świata.
Cudowny wpis, rewelacyjna sałata. Ja również jestem za życzliwszym spojrzeniem na nasze rodzime specjały, już nie jeden raz o tym pisałam, a Bursztyn gości na moim stole bardzo często. Pozdrawiam, pozostając urzeczona wpisem!!

05 września 2012 - 14:28
Renata Targosz

O tak, Frontiera Blue to król polskich serów :-)
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :-)

05 września 2012 - 14:57
Burczymiwbrzuchu (niezweryfikowany)

Kiedyś zamówiłam całą paczkę serów z Ranczo Frontiera i oczarował mnie Mazuriano:) Może spokojnie równać się z wyrobami włoskimi, a (tak jak piszesz) kulinarny, lokalny patriotyzm bierze górę. Na pewno pysznie skomponował się z sałatką. Pozdrawiam.

03 sierpnia 2012 - 13:03
Renata Targosz

Tak, dla mnie to było zaskoczenie, gdy skosztowałam Mazuriano po raz pierwszy. Niesamowity smak!
PS. Dziękuję za odwiedziny :-)

05 sierpnia 2012 - 18:23
Katarzyna Kania (niezweryfikowany)

Naprawdę piękne zdjęcie jak zawsze :)
Pewnie wieczorkiem już będzie na wykrywaczu smaku!

03 sierpnia 2012 - 11:22
Renata Targosz

Dziękuję :-)
Może nie tego samego dnia, ale faktycznie, w ciągu kilku następnych dodaję ;-)

05 sierpnia 2012 - 18:21

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania