Szukaj

Mądre, piękne i gotują - projekt kulinarny

15 grudnia 2015 wystartowała akcja charytatywna „Mądre, piękne i gotują”. W ramach projektu sześć znanych szefowych kuchni wyda specjalną kolację. Powstał też wyjątkowy kalendarz z przepisami i portretami autorek dań. Wpływy z akcji organizowanej przez kobiety zostaną przeznaczone na wsparcie innych kobiet - osieroconej rodziny restauratora.

Akcja „Piękne, mądre i gotują” składa się z dwóch elementów:

Kalendarz z przepisami.

Agnieszka Małkiewicz (Horeca Communications) pomysłodawczyni akcji zaprosiła do studia fotograficznego kobiety znane z sukcesów w kulinarnym świecie: Agatę Wojdę, Ewę Malikę Szyc Juchnowicz, Luizę Trisno, Lilianę Filipiak, Basię Ritz i Ewę Olejniczak, aby łącząc swój wizerunek i kulinarny talent, wsparły potrzebujących. Pikanterii dodaje fakt, że bohaterki występują w kalendarzu w trzech konfiguracjach: Mądre (bez okrycia), Piękne (eleganckie) i Gotują – (wspólnie, w kuchni). Wszystkie Panie możecie zobaczyć TUTAJ, a autorką ich portretów jest Lidia Skuza.

Kolacja

W kalendarzu „Mądre Piękne i Gotują” znajdziecie 6 ulubionych produktów i 6 przepisów zaproponowanych przez 6 wybitnych szefowych kuchni. Dań z kalendarza będzie można spróbować w ramach kolacji serwowanej podczas koktajl party, która odbędzie się 15 stycznia w warszawskiej restauracji „Slavika”.

Menu:

Basia Ritz
buraki / mleko kokosowe / imbir

Ewa Olejniczak
szparagi / krewetki / chili

Lilianna Filipiak
pâté z wątróbki / jabłka / cydr

Agata Wojda
bakłażan / kasza gryczana / jarmuż / prażone siemię

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
ośmiornica/ dolmeh z liści winogron/ oliwki/mango

Luiza Trisno
czarna porzeczka / kmin / czerwona kapusta / kogel mogel


Inicjatywa „Mądre, Piękne i Gotują” to też ukłon w stronę kobiet polskiej gastronomii, świetnych w biznesie i kreowaniu smaku: menadżerek, restauratorek, szefowych kuchni.


- Delikatnie prowokacyjny charakter kalendarza jest najlepszą formą zwrócenia uwagi na temat, który każdej kobiecie - szefowej kuchni leży na sercu. Jesteśmy tak samo dobre jak mężczyźni, ale musimy to udowadniać, pozbywać się naszych kobiecych atutów. Chcemy być i piękne i mądre i gotować. A jeżeli robimy to dobrze, chcemy być docenione. I fajnie, gdyby nie trzeba było tego oddzielać. - podkreśla jedna z uczestniczek projektu Ewa Malika Szyc-Juchnowicz.


Jak wesprzeć akcję?

Wystarczy zajrzeć pod linki i kuć cegiełki - kalendarz (60 zł) lub zaproszenie na wyjątkową kolację (250 zł).

Bezpośrednie linki do wsparcia akcji:
-
kup kalendarz
kup kolację

Polecam również śledzenie profilu Mądre, Piękne i Gotują na Facebooku :)

Inspiracja

Jedną z inspiracji dla projektu stała się działalność dziennikarki i pisarki Marii Canabal, która myśląc o niedocenionej pozycji kobiet w gastronomii stworzyła Parabere Forum. Maria podkreśla, że jej inicjatywa to „…międzynarodowa niezależna platforma non-profit, prezentująca kobiecy punkt widzenia i będąca głosem kobiet w ważnych kwestiach związanych z gastronomią. Uważam, że istnieją tylko dwa rodzaje kuchni - dobra i zła, bo talent nie ma płci. Choć moim zdaniem kobiety i mężczyźni różnią się w swojej wizji gotowania i podejściu do jedzenia.”

*

Wydawcą kalendarza jest stowarzyszenie Cook in Poland.
Pomysłodawcą i organizatorem akcji jest Agnieszka Małkiewicz, [email protected], tel. 695 672 986, (
www.agnieszkamalkiewicz.pl).

Tagi:

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania