Szukaj

Najlepsze ciasto na pierogi

Moje ulubione ciasto pierogowe. Jest miękkie, elastyczne i nie wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania.

Receptura, którą Wam prezentuję jednoznacznie wyparła z mojej kuchni tą popularną, na którą składa się mąka, jajko, woda i sól. Dodatek masła i większa ilość żółtek sprawiają, że ciasto jest miękkie i nie wysycha podczas przygotowywania pierogów, co - jak wiadomo - trochę trwa ;-)

Do przygotowania pierogów zazwyczaj wykorzystuję połowę podanej proporcji, chyba że chcę część pierogów zamrozić, lub w planie jest więcej osób do nakarmienia ;-) Połowa proporcji przewiduje połowę jajka - wówczas całe jajko dokładnie roztrzepuję i dopiero wtedy dzielę na pół.


Polecam też więcej przepisów podstawowych
oraz
przepisy na
pierogi



Najlepsze ciasto na pierogi
Receptura z "Kuchni polsko-francuskiej" kuchmistrza Antoniego Teslara, której pierwsze wydanie ukazało się w 1910 roku

Składniki:

500 g mąki pszennej
około 1/4 l wody
50 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, które drobno siekamy nożem - tak jak w przypadku ciasta kruchego - i rozcieramy palcami.  Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo - wodę. Zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła.

Na każde koło nakładamy kulkę farszu w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie. Składamy i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich wypłynięcia.

Do polewania pierogów polecam klarowane masło. 

,

Komentarze

Smosia (niezweryfikowany)

Ciasto zasługuje na miano najlepszego, najsmaczniejszego i najładniejszego też. Jest też dość łatwe do wyrobienia i 'uległe' przy dalszej pracy. Polecam, sama chętnie sięgam po ten przepis. Z podanych ilości mam ok. 50 pierogów (krążki o średnicy 8 cm). Dziękuję.

27 marca 2015 - 21:58
Marcus (niezweryfikowany)

Genialny przepis!!! To moje trzecie pierogi w życiu i pierwsze takie pyszne.

26 stycznia 2015 - 21:24
Asia L (niezweryfikowany)

Długo szukałam właśnie takiego ciasta na pierogi, naprawdę polecam! Jest wspaniałe do wałkowania,lepienia i oczywiście w smaku! Pozdrawiam a przepis dołączyłam do moich ulubionych. Będę polecać z pewnością innym!

26 stycznia 2015 - 21:21
KasiaK (niezweryfikowany)

Najlepsze ciasto jakie testowałam!
Z ciężkim sercem, bo zawsze wydawało mi się, że mój rodzinny przepis na ciasto pierogowe jest najlepszy, stwierdzam, że ten przepis jest rewelacyjny. Robiłam według niego pierogi na te święta i wyszły lepsze od moich tradycyjnych. Zrobiłam również wersję autorską ze szpinakiem i te również były super.
Ciasto jest miękkie, elastyczne, lekko żółte, dobrze zachowuje się przy lepieniu i odgrzewaniu.

Gorąco polecam!

28 grudnia 2014 - 17:33
fan_kata (niezweryfikowany)

masz nowego fana strony

24 grudnia 2014 - 12:50
fan_kata (niezweryfikowany)

ciasto przezajebiste, tylko masło roztopiłem,
rewelka!!

24 grudnia 2014 - 12:43
Pełna nadziei :) (niezweryfikowany)

Jestem uparta i nie chciałam dopuścić do sytuacji aby na mojej pierwszej w nowym domu Wigilii nie było pierogów.....nie spałam przez ten fakt kilka nocy na samą myśl o tym że ciasto jak zwykle mi nie wyjdzie i będzie wielka kompromitacja :P A tu przypadkiem znalazłam ten cudowny przepis i jestem mega szczęśliwa, ciasto sobie właśnie odpoczywa ja piszę komentarz i już nie mogę się doczekać aż będę mogła lepić :) Nigdy nie przypuszczałam że po zrobieniu jednego ciasta będę chciała już robić następne ;) Dziękuję Pani Renato i życzę Wesołych świąt :) Od dziś jestem Pani fanką :*

22 grudnia 2014 - 22:01
Renata Targosz

Wesołych Świąt również :)

22 grudnia 2014 - 22:48
Magda (niezweryfikowany)

Dziekuje za ten przepis na ciasto:) wyszlo super wlasnie pierogi sie mroza i beda jak znalazl na wigilie ... Dziekuje i Wesolych swiat !!!

22 grudnia 2014 - 04:17
Renata Targosz

Wesołych Świąt :)

22 grudnia 2014 - 12:47
Tonio (niezweryfikowany)

Jestem pod wrażeniem zawsze robiłem ciasto z mąki wody i soli i lepiło sie było twarde po ugotowaniu itp. Pani ciasto jest idealne!!! wczoraj robiłem pierogi z borówkami po prostu kosmos ciasto się robi bardzo szybko nie lepi się nie trzeba podsypywać stolnicy po prostu idealne!! :) od dzisiaj tylko ten przepis ;) szybko i smacznie biorę się za robienie uszek z tego przepisu z grzybkami i kapustą kiszoną własnej roboty.
Wesołych Świąt ;)

18 grudnia 2014 - 20:31
Ela (niezweryfikowany)

muszę skomentować bo korzystam z przepisu chyba 5 raz, nie robię zbyt często pierogów bo niestety brakuje mi czasu, ale gdy mam wolne jak dziś chętnie sięgam po właśnie ten przepis, ciasto jest cudowne, idealne po ugotowaniu, pochwalił nawet mój mąż, który zwykle chwali tylko kuchnię swojej mamy ;-) polecam ;) właśnie robię ruskie, ciasto odpoczywa :)

10 grudnia 2014 - 12:28
Lenka (niezweryfikowany)

Przyznam że byłam lekko sceptycznie nastawiona bo przerabiałam już wiele wersji na ciasto pierogowe ale TO ciasto faktycznie okazało się super. Jest mega sprężyste i ani jedna sztuka się nie rozkleiła :) Polecam z czystym sumieniem i dziękuję za przepis :)

24 listopada 2014 - 23:09
Aga (niezweryfikowany)

Już od roku robimy ciasto na pierogi tylko wg tego przepisu! Ciasto jest genialne, wszyscy się zachwycają, nawet bratowa po gastronomi została pokonana:). Ja do wwałkowania używam maszynki do robienia makaronu. Odcinam po kawałeczku ciasta i siup przez waleczki. Robi się ekspresowo, a już szczególnie jak się ma pomocnika. 250 pierogów to jakieś 4 godzony roboty. W każdym razie dziękuję za przepis, lepszego nie ma!

09 listopada 2014 - 09:39
Chcę mieć wybór (niezweryfikowany)

Przepis jest super. Robiłam dzisiaj pierwszy raz i od razu wyszło. Robienie pierogów to teraz sama przyjemność. Ciasto idealnie się rozwałkowuje i skleja, jagody nie wypłynęły podczas gotowania.
Polecam wszystkim i dziękuję. Dorota

20 lipca 2014 - 23:20
agap (niezweryfikowany)

A mi niestety ciasto wg przepisu nie wyszło tzn. w ciescie zrobily się grudki i nic z nimi nie można było zrobić .Zrobiłam wiec go drugi raz z lekka modyfikacja-tzn dodałam roztopione maslo i wystudzone oraz podgrzalam lekko wode i po takich modyfikacjach ciasto wyszlo ok, miękkie.Czy ktoś może wie ,co moglo być powodem powstania grudek w ciescie?
pzdr

08 maja 2014 - 13:10
Renata Targosz

Za zimne, a tym samym za twarde masło.

09 maja 2014 - 23:26
Aurea (niezweryfikowany)

Przepis super, pierogi wyszły idealnie :) Kiedyś jak próbowałam robić z innego przepisu, to prawie wszystkie poszły do śmieci, ciasto się podziurawiło w gotowaniu i wszystko z nich wypłynęło, zraziłam się do pierogów na dłuższy czas, bo to jedyna rzecz, która mi nie wychodziła tak jak powinna. Jak trafiłam na ten przepis, postanowiłam spróbować po raz ostatni - ciasto wyszło rzeczywiście miękkie i elastyczne, łatwo się lepi i w gotowaniu nie popsuł się ani jeden :) Wreszcie mogę robić pierogi :) Zdecydowanie polecam i dziękuję za przepis.

25 marca 2014 - 22:04
paula612 (niezweryfikowany)

najlepsze ciasto na swiecie!! pierwszy raz z chlopakiem robilismy pierogi...lepszych nie jedlismy:)

25 marca 2014 - 15:57
jadzia (niezweryfikowany)

pierożki pychotka :) jestem z siebie bardzo dumna, bo nieskromnie mówiąc to chyba najlepsze pierożki jakie jadłam :) dziękuję

27 lutego 2014 - 15:32
dorota (niezweryfikowany)

witam . Czy woda ma być goraca bo nie doczytałam? ! :)

26 lutego 2014 - 12:26
Renata Targosz

Dodaję wodę w temperaturze pokojowej.

26 lutego 2014 - 22:13
Ruda Żaba (niezweryfikowany)

Fantastyczne ciasto, pozostanę przy nim po wsze czasy :)

12 stycznia 2014 - 17:27
Aga (niezweryfikowany)

Ciasto wspaniałe! Pierwszy raz lepienie pierogów nie wiązało się ze złością i frustracją, że znowu nie mam siły tego dziadostwa rozwałkować, to było rzeczywiście elastyczne, nie wymagało podsypywania mąką, sama przyjemność :) Idealne :)

03 stycznia 2014 - 17:09
Anna (niezweryfikowany)

Ciasto jest naprawdę świetne. Od 20 lat robiłam tradycyjnie - mąka, woda, sól i strasznie się męczyłam przygotowując pierogi przed świętami. Od teraz nie będę korzystała już z innego przepisu - polecam recepturę w 100%.

30 grudnia 2013 - 00:51
Dawid Wiacek (niezweryfikowany)

Sliczne dzieki za przepis! Mieszkam w NY, USA i co roku mama prosi mnie na dzien przed Wigilia zebym przygotowal ciasto na pierogi. Ogolnie to mama super gotuje ale jakos pierogow sie boi (farsz robi, ale nie ciasto)... w tym roku twoj przepis byl fenomenalny. Ciasto idealne. Mama jak zobaczyla jakie fajnie to ciasto to dostala troche otuchy i moze w przyszlosci sama je zrobi ;-) Jeszcze raz dziekuje, i pozdrawiam z Nowego Jorku - Wesolych Swiat -Dawid

24 grudnia 2013 - 14:20
olcur (niezweryfikowany)

ciasto rewelaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! (;

23 grudnia 2013 - 22:28
gość (niezweryfikowany)

Witam. Zajrzałam tu po raz pierwszy szukając dobrego sprawdzonego przepisu na pierogi, bo te ze sklepu są akurat tzn ciasto dobre ale farsz nie za bardzo wole robić swoje ale mam z ciastem przeróżne kłopoty. Odnośnie waszego przepisu mam kilka pytań a że święta tuż tuż to proszę o jak najszybsza odpowiedź; na 100 pierogów to czy wystarczy 1 kg mąki a ile jaj chyba 6 ale jakoś dziwnie mi to brzmi a ta woda w końcu gorąca czy zimna no i masło czy olej proszę napiszcie .

18 grudnia 2013 - 16:53
Renata Targosz

Z podanej proporcji wychodzi około 50-60 pierogow, czyli trzeba ją podwoić.

19 grudnia 2013 - 20:44
Dzastinka999 (niezweryfikowany)

Super przepis!! Długo szukałam zastępczego przepisu dla tradycyjnego, z którego ciasto jest dość trudne do robienia "obfitych" pierogów ;) A ten jak się okazało jest wyśmienity! Ciasto jest mięciutkie, elastyczne, nie wysycha w trakcie lepienia, nie lepi się do rąk, super się rozciąga, więc pierogi mają dużo farszu :) Od razu zrobiłam z 2 kg mąki, bo sądziłam ze aż tyle muszę zrobić do dużej ilości farszu(5kg), a tu się okazało że farsz zniknął szybko i zostało ciasta ;) Więc czeka mnie jutro kolejny dzień lepienia :)

17 grudnia 2013 - 16:32
AnitkaKotek (niezweryfikowany)

Ile pierogów wyjdzie z tej porci produktów? potrzebuje zrobić 100 pierożków;]

16 grudnia 2013 - 11:32
kesja (niezweryfikowany)

Ciasto wyszło rewelacyjne naprawdę polecam tylko że ja dałam same żółtka bo bałam się że ciasto będzie za twarde.Było mięciutkie ślicznie żółte i bardzo dobrze się rozwałkowywało :) polecam

15 grudnia 2013 - 19:21
Grażyna (niezweryfikowany)

Dziękuję za przepis.Pierogi są rewelacyjne,jeszcze nigdy nie zrobiłam tak pysznych.
A znajdę przepis na kruche pierożki?

08 grudnia 2013 - 22:10
Renata Targosz

Kruchych w zasadzie nie robię, nie mam więc ich niestety na blogu.

09 grudnia 2013 - 14:19
marta_n (niezweryfikowany)

moje pierwsze ciasto na pierogi.....i ostatnie wiecej szukac nie bede przepis rewelacja mieciutkie delikatne elastyczne REWELACJA

08 grudnia 2013 - 18:01
Dorota (niezweryfikowany)

Rewelacja! Pobiło nawet ciasto pierogowe mojej mamy! O to chodziło- żółciutkie, pachnące, elastyczne. Dziękuję za przepis! :)

05 grudnia 2013 - 15:16
megi (niezweryfikowany)

lubię wyszukiwać nowych potraw i ugotowałam pierogi z kapusta i pieczarkami na wszystkich świętych .córka z zięciem pochwalili pierogi .tuz przed bożym narodzeniem córka poprosiła abym zrobiła je ponownie.chciałam zaznaczyć ze by ciasto nie stało zbyt długu bo będą pierogi twarde nie do zjedzenia

04 grudnia 2013 - 11:53
matka klefasi (niezweryfikowany)

dziekuje za podzielenie sie tym przepisem....pierogi wyszly przepyszne....mialam mniej farszu zatem z pozostalego ciasta zrobilam z jablkami polane maslem z cynamonem.....niebo w gebie...

17 listopada 2013 - 23:01
lilka301 (niezweryfikowany)

Ciasto super !!! Nareszcie znalazłam przepis na idealne ciasto pierogowe. Ja dodaję gorącą wodę i jeżeli ciasto jest mało elastyczne to podczas wygniatania smaruję ręce masłem i dalej je wyrabiam. Według tego przepisu robiłam pierogi już parę razy - jutro też mam zamiar ( farsz się już robi :-)Faktycznie czasami wychodzi mniej a czasami bardziej elastyczne - myślę że dużo zależy od wielkości i jakości jajek. Dobrze też mieć trochę masła w zapasie i dodawać go podczas wyrabiania.
ps.Pierogi nie rozwalają się podczas podsmażania na patelni następnego dnia.

14 listopada 2013 - 17:12
GrażynaG. (niezweryfikowany)

Ciasto na pierogi robię z mąki i bardzo ciepłej wody - bez jajek. Spróbuję tego przepisu na jakieś "pierogowe przyjęcie" które czasem urządzam. Na co dzień ten przepis jest dla mnie nie do przyjęcia z jednego tylko powodu. Masło i jajka podwyższają potrawę o około 500kcal /05 mąki.

10 listopada 2013 - 09:22
ruskie (niezweryfikowany)

Dziękuję bardzo za ten przepis. Przetestowałam go właśnie na kilogramie mąki przy czym dodałam zamiast masła olej, no i gorącą wodę. Ciasto wyszło fantastyczne. Pierogi nie pękały, nie rozklejały się, jednak obecność żółtek poprawia smak i sprężystość ciasta. Będę już tylko tak robić. Pozdrawiam

27 października 2013 - 11:22
malymis (niezweryfikowany)

SUPER PRZEPIS tylko trzeba uważać żeby nie dać do podanych porcji dodatkowych 500 g mąki (1kg) w sumie ;) przepis jest z 0,5 kg mąki :) i wtedy ciasto wychodzi rewelacyjne !!!! Bo inaczej to twarde :) pozdrawiam serdecznie

26 października 2013 - 18:23
Diuna_4 (niezweryfikowany)

Czy pierogi z tego przepisu można zamrażać? A jeśli tak to przed, czy po ugotowaniu?

16 października 2013 - 18:33
Renata Targosz

Pierogi zamrażamy przed gotowaniem. Trzeba je dobrze oprószyć mąką, aby się nie posklejały. Ja pierogi układam na tackach i mrożę partiami.

18 października 2013 - 12:54
Diuna_4 (niezweryfikowany)

Po sukcesie ciasta z tego przepisu, po raz pierwszy zrobiłam pierogi z kaszą gryczaną. Ten wschodni przysmak przyniosła mi koleżanka z kresów. Ugotowaną kaszę gryczaną trzeba dobrze zmieszać z białym serem, solą i pieprzem w proporcjach smacznych dla nas samych ( mi smakuje najbardziej kiedy pierwsze skrzypce gra ser z pieprzem). Dodatkowo dodałam do fałszu jedno z pozostałych z ciasta białek, żeby fałsz był troszkę bardziej zwięzły. Ugotowałam pierogi i dałam do spróbowania mojemu arcykonsewatywnemu mężowi ( który już wcześniej oświadczył że kaszy z kluchą jeść nie będzie ), po spróbowaniu przyznał mi rację i poprosił o więcej. Pierogi są bardzo oryginalne w smaku. Pyszne, okraszone delikatnie- najprostszymi skwarkami ze słoninki. Polecam, to proste danie wszystkim ciekawym nowych smaków, którym niechcący pozostały resztki kaszy gryczanej z obiadu :)

16 października 2013 - 17:38
Diuna_4 (niezweryfikowany)

Długo poszukiwałam ciasta na pierogi, nie potrafiąc zadowolić się twardym i śliskim ciastem bez jaj. To uważam za perfekcyjne i pozostanie ze mną na zawsze. Ciasto doskonale w smaku. Mięsiste, miękkie i gładkie. Nie wymaga długiego wygniatania więc jest mało pracochłonne i łatwe do przygotowania. Koniecznie musi "odpocząć" odstawione na 15 min. Bardzo elastyczne, przez co mniej sprawnej gospodyni może przysparzać trochę trudności. Ja opanowałam je przy trzecim rozwałkowywanym placku. Potem idzie jak spłatka. Musiałam podsypywać je mąką, ale nie wpłynęło to wcale na delikatność ciasta. Nie trzeba się przejmować jeśli wyjdzie za grube, smak ciasta jest tak dobry, że zauroczy nawet koneserów :). Tchnie smakiem babcinych wyrobów, smakowitych, domowych :). Ciasto nie wymaga długiej obróbki cieplnej, więc należy gotować je krótko. Generalnie pierogi można wyjmować kiedy pierwsze z nich zaczynają pęcznieć i lekko się zeszkliwią. Gotowane troszkę dłużej pozostają smaczne, ale jak zawsze najlepiej próbować ich przy pierwszym gotowaniu, żeby odnaleźć nasz ulubiony smak. Potem nie ma już z nimi kłopotu. Ciasto jest bardzo elastyczne, można je delikatnie naciągać przy klejeniu. Nie rozpada się i bardzo dobrze skleja. Polecam wszystkim, bo to rzeczywiście doskonały i prosty przepis.

16 października 2013 - 17:23
Basia (niezweryfikowany)

Ciasto wyszlo mi bardzo twarde. Nie wiem co zrobilam nie tak. Moze maka byla nie taka? Ale make dalam podstawowa :(

15 października 2013 - 12:16
Renata Targosz

Może za mało wody?

21 października 2013 - 12:52
Sywlia (niezweryfikowany)

Bardzo dziękuje za przepis :) To rzeczywiście najlepsze ciasto na pierogi :)

26 września 2013 - 15:06
Patrycja (niezweryfikowany)

ciasto wyszlo twarde.. ale zaraz bede gotowac pierogi i zobaczymy jak bd po ugotowaniu.. ;/

25 września 2013 - 17:17

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania