Szukaj

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek jest prosty w wykonaniu, warto więc pokusić się o samodzielne jego przygotowanie.


Polecamy też więcej przepisów na: Zupy oraz Przepisy podstawowe
Nasze propozycje, w których wykorzystaliśmy: zakwas



Zakwas na żurek

Składniki:

1 szklanka mąki żytniej razowej, pszennej razowej, mąki żurkowej lub otrębów
200 ml wrzącej wody
500 ml letniej wody
skórka chleba razowego na zakwasie
2-3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku

Przygotowanie

1. Mąkę zaparzamy wrzątkiem i mieszamy dokładnie do momentu, aż nie będzie grudek. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Dolewamy letnią wodę i wkładamy skórkę chleba oraz czosnek. Skórka chleba powinna być całkowicie zanurzona.

3. Przelewamy do słoika, lub kamionkowego naczynia, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. Raz dziennie delikatnie mieszamy zawartość słoika.

Po tym czasie zakwas będzie gotowy. Wówczas możemy go wykorzystać od razu, albo przelać do butelki i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jest dość zawiesisty, dlatego - przelewając do butelki, częściowo odcedziłam zawarte w nim otręby razowej mąki.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania