Szukaj

Masa makowa z bakaliami - do makowca i innych świątecznych wypieków

Domowa masa makowa z bakaliami jest doskonałą bazą do świątecznych wypieków. Głównie do tradycyjnej, drożdżowej strucli z makiem, ale z powodzeniem można ją użyć do wszelakich ciast na bazie ciasta francuskiego, kruchego, jako farsz do świątecznych babeczek, drożdżowych zawijańców i co tak naprawdę wyobraźnia Wam podpowie.
Bazową masę makową można przygotować np. dwa dni przed pieczeniem ciast, przechować w lodówce i wykorzystać później - dodając do niej pozostałe składniki - żółtka utarte z cukrem, białka ubite na pianę oraz koniak lub rum. Masy makowej nie trzeba znacznie dosładzać - dzięki naturalnej słodyczy miodu oraz niewielkiej ilość cukru użytego do utarcia żółtek powinniśmy uzyskać pożądany efekt.

Z podanych składników otrzymałam prawie 1700 g masy makowej z bakaliami.


Polecam też więcej przepisów na Wigilię oraz przepisów podstawowych



Masa makowa z bakaliami - do makowca i innych świątecznych wypieków
zmodyfikowany przepis na podstawie W staropolskiej kuchni i przy polskim stole

Składniki:

500 g niebieskiego maku
750 ml wrzącego mleka
150 g masła
200-250 ml miodu
100 g orzechów włoskich
150 g rodzynek
100 g (1/2 szklanki) skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
1 laska wanilii


Od siebie dodałam:
100 g moreli suszonych
50 g migdałów obranych ze skórki


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Mak opłukać. Włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach.

Orzechy włoskie i migdały posiekać na średnie kawałki. Morele suszone pokroić na kawałki wielkości rodzynek. Z laski  wanilii dokładnie wyjąć ziarna.

W garnku roztopić masło, dodać miód, a następnie wszystkie bakalie. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie  zostały dobrze nasączone miodem.

Dodać zmielony mak i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. W trakcie smażenia często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Ostudzić.

Na tym etapie masa jest gotowa do dalszych przygotowań i może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania