Szukaj

Skórka pomarańczowa - smażona w cukrze (syropie)

Smażona w cukrze skórka pomarańczowa jest niezwykle aromatycznym  dodatkiem do ciast i deserów. Kojarzona ze Świętami jest obecna w sernikach, makowcach, keksach i mazurkach. -Oto krok po kroku, jak zrobić smażoną w cukrze skórkę pomarańczową.

Pomarańcze myjemy bardzo dokładnie. Każdą lekko nacinamy nożykiem tak, aby potem łatwo owoce obrać, zachowując skórki w równych kształtach. Pomarańcze obieramy, skórki wkładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą. Moczymy skórki dwa dni, każdego dnia zmieniając wodę 2 do 3 razy. Przy każdej zmianie wody łatwo wyczujemy w niej smak goryczki.

Po upłynięciu czasu moczenia wkładamy skórki do rondelka i zalewamy czystą wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy ok. 10 minut. Następnie wodę odlewamy, a skórki studzimy.

Kiedy ostygną przystępujemy do wycięcia albedo. Najlepiej posłużyć się przy tym nożem do ryb. Jest długi, cienki i giętki, więc z łatwością będzie można nim manipulować podczas wycinania, a co najważniejsze, dokładnie albedo usunąć. Posługujemy się nim tak, jak podczas filetowania ryby. czynność powtarzamy do czasu, aż biała część skórki pomarańczowej zostanie całkiem usunięta.


Oczyszczoną z albedo skórkę kroimy wedle potrzeby: na kosteczkę, w paseczki lub julienne.

Tak przygotowaną, oczyszczoną z albedo i pokrojoną skórkę pomarańczową możemy smażyć w cukrze. Stosujemy następujące proporcje:

100 g skórek - 300 g cukru - 125 ml wody

Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, kiedy powstanie syrop. Do syropu wrzucamy skórki pomarańczowe i gotujemy na małym ogniu 5 do 10 minut. Mieszamy cały czas kontrolując, aby skórki zostały dokładnie nasączone syropem. Odstawiamy do wystudzenia do następnego dnia.

Na drugi dzień skórkę zagotowujemy - powinna być już teraz prawie przezroczysta. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i gotujemy jeszcze przez chwilę. Taką skórką napełniamy słoiczki. Przechowujemy w lodówce do dwóch miesięcy. Słoiczki można również pasteryzować, wtedy czas przechowywania wydłuży się.

,

Komentarze

Kamila (niezweryfikowany)

Właśnie zagotowałam skórki w syropie. Jutro pogotuję, dodam sok z cytryny i wleję do słoiczka.Skórki pachną cudownie,pomarańcze też były smaczne.Możliwe że zapach zależy od rodzaju pomarańczy. Właśnie ten zapach zmotywował mnie do zrobienia skórek pomarańczowych w syropie.Bardzo dziękuję za ten przepis.

09 października 2014 - 23:34
Tajemnice Natury (niezweryfikowany)

Przepis jest tak prosty i rewelacyjny, że robię już 3 raz. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie na blog .

10 kwietnia 2014 - 14:24
davenia (niezweryfikowany)

zrobilam te skorke. wyszla piekna jak na twojej fotografii i w smaku wspaniala (Albedo usuniete tylko raz). czesc wykorzystalam od razu a czesc pozostawilam w lodowce bo strucle makowa bede piekla teraz - na Nowy Rok. I otoz moja skorka z trudem sie...kroi!
stezala do stanu stalego:(

czy mam ja teraz odtajac w kapieli wodnej np.?
a moze to normalne, ze tak stezala? proporcje zachowalam wg podanego wzoru.

27 grudnia 2013 - 17:41
Renata Targosz

Możesz przed wykorzystaniem włożyć ją do kąpieli wodnej, ale jeżeli użyjesz ją do środka ciasta - nie musisz. Skórka zawsze w pewnym stopniu stężeje, w zależności od ilości użytego soku z cytryny.

28 grudnia 2013 - 18:10
davenia (niezweryfikowany)

a jesli ktos, jak ja, lubi skorke pomaranczowa wlasnie z ajej goryczke, to nie musi usuwac albedo (no, moze troszeczke) i tez wyjdzie dobre i ladne?

17 grudnia 2013 - 16:08
Renata Targosz

Ta krojona w kostkę, jako dodatek do ciast będzie ok. W formie paseczków będzie ładniejsza bez albedo.

17 grudnia 2013 - 23:16
Maria Wyrozębska (niezweryfikowany)

Świetny przepis, skórka pomarańczowa wyszła przepyszna! Dziękuję.

27 lutego 2013 - 16:06
karolina (niezweryfikowany)

witam, dziękuję za przepis, mam zamiar go wypróbować ale chciałabym zrobić od razu kilka słoiczków, nie za bardzo wiem jak je pasteryzować - czy mogę prosić o wyjaśnienie? pozdrawiam :)

02 lutego 2013 - 23:48
Aneta (niezweryfikowany)

Zrobiłam skórkę pomarańczową ,smak nawet całkiem dobry,ale nie ma tego zapachu co sklepowa ,Twoja Renatko pewnie ma wszystko co powinna mieć doskonała skórka pomarańczowa ,chyba zrobiłam wszystko jak w przepisie

23 grudnia 2012 - 11:45
Renata Targosz

Nie znam składku sklepowej skórki, ale obstawiam, że jest "wspomagana" ;-) Skórka domowa pachnie wspaniale i intensyfikuje swój aromat w trakcie przechowywania - w szczelnym słoiczku.

23 grudnia 2012 - 14:40
Ania (niezweryfikowany)

Bardzo dziękuję za wspaniale zilustrowany, rzeczowy przepis. Mam tylko prosbe o wyjaśnienie kompletnemu laikowi, co to znaczy, ze gotujemy wodę z cukrem tak długo, aż powstanie syrop? Czyli ile? Gotowałam kilka godzin i konsystencja nie zmieniła się. I nie wiem, co źle zrobiłam. Bardzo proszę o pomoc, bo te skórki to była próba i na pewno są jadalne, ale do ciast świątecznych chce zrobic jak należy - te są scukrzone :*

10 listopada 2012 - 08:43
Renata Targosz

Aniu, czas gotowania syropu zależy od ilości składników, które użyjesz. Generalnie chodzi o to, aby cukier całkowicie rozpuścił się w wodzie - i to wystarczy. Z podaną ilością soku z cytryny skórki będą po ostudzeniu lekko scukrzone, ale nie na "kamień", gdyby były bez jej dodatku. Spróbuj dodać więcej soku z cytryny.

10 listopada 2012 - 12:35
Gosia (niezweryfikowany)

Otóż to ! Tak właśnie robiła skórkę pomarańczową moja Babcia,
tak robiła moja mama i ja.
Nie ma lepszego sposobu!

04 czerwca 2012 - 15:36
irenka1 (niezweryfikowany)

dzieki za przepis
wlasnie taki szukalam i taki pamietam z dawnych lat jak robilam skorki pomaranczowe do keksa:)
pozdrawiam

12 grudnia 2011 - 20:03
Agnieszka (niezweryfikowany)

Bardzo dobry przepis. Skórka jest smaczna i przeźroczysta - po prostu idealna! Polecam!

24 października 2011 - 21:54
Kuchennefascynacje (niezweryfikowany)

Fajny i szybki przepis :)

30 maja 2011 - 21:54
Gość (niezweryfikowany)

świetny przepis na rewelacyjny dodatek, chociaż pierwszego słoiczka nie zdążyłam do niczego dodać...

11 lutego 2011 - 16:38

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania