Crème Caramel (Crème Renversèe) to klasyka wśród francuskich deserów. Delikatny, mleczno-waniliowy smak, wzbogacony bursztynowym karmelem pozwala na mniej lub bardziej kontrastowe łączenie aromatów. Jesienna i zimowa aura sprzyja winnym i korzennym barwom oraz smakom - stąd propozycja gotowanej w winie suszonej śliwki. Dwie klasyki w jednym, rozpieszczającym zmysły podczas długiego popołudnia deserze.
Spośród dwóch receptur, które posiada w swoim zeszycie mój małżonek wybrałam tą, która w efekcie końcowym daje bardziej zwarty i kremowy deser. W połączeniu z winnym syropem i śliwką lepiej się sprawdzi. Tą drugą recepturę, która jest lżejsza, bo na bazie mleka oraz całych jaj połączę z owocami lata w odpowiedniej dla nich porze.
Jeżeli macie ochotę na więcej podobnego, kremowego deseru z suszonymi śliwkami to polecam Wam Far Breton - popularne, bretońskie ciasto/deser.
Polecamy też więcej przepisów na: Desery, Kuchnia francuska
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: śliwki suszone, karmel
Crème caramel i śliwki gotowane w czerwonym winie
Składniki:
250 ml śmietany 30%
125 ml mleka
50 g cukru
160 g żółtek (około 8 żółtek zakładając, że 1 żółtko waży 20 g)
1/2 laska wanilii
Karmel:
80 g cukru
Śliwki gotowane w czerwonym winie:
200 g śliwek suszonych
300 ml wina czerwonego wytrawnego z nutą owoców
50 g cukru kryształu
1/2 cytryny (sok i skórka)
1 szczypta cynamonu
1 goździk
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Śliwki: Czerwone wino wlać do garnka, dodać cukier, sok i skórkę cytrynową oraz cynamon i goździki. Doprowadzić do wrzenia, włożyć śliwki i gotować na małym ogniu do momentu, aż śliwki napęcznieją i zmiękną. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć, a wino gotować, aż uzyska konsystencję syropu. Zdjąć z ognia, włożyć śliwki, ostudzić.
Karmel: Cukier wsypać na suchą patelnię, dodać 2 łyżki wody i skarmelizować. Przelać do naczynek, aby zastygł.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. Przygotować brytfankę.
Krem: Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać nasionka. Mleko wymieszać ze śmietaną i nasionami wanilii. Podgrzać (nie gotować).
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę do momentu aż cukier rozpuści się. Podgrzane ze śmietaną i wanilią mleko wlać do utartych żółtek. Dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi/trzepaczki. Wlać na zastygły w miseczkach karmel. Przykryć folią aluminiową.
Miseczki z kremem włożyć do brytfanki. Brytfankę napełnić gorącą wodą do takiej wysokości, aby jej poziom był nieco wyższy niż poziom kremu w naczynkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do momentu, kiedy krem będzie lekko ścięty.
Foremki wyjąć z brytfanki i ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.
Prezentacja: każdy krem wyjąć z foremki na talerz, polać karmelem, nałożyć dowolną ilość śliwki gotowanej w winie oraz polać syropem winnym.
Komentarze
Na ile foremek starcza tej masy?
Wszystko zależy od tego, jakiej wielkości masz foremki. Z podanych w przepisie proporcji wychodzi mniej więcej 500 ml płynu.
Pierwsze zdjęcie jest idealne.
Wspaniały, kuszący przepis. I mistrzowskie zdjęcia. Połączenie smaku śliwek, karmelu i czerwonego wina bardzo mi odpowiada :).
zdjęcia takie, że chciało by się biec po łyżeczkę :))
Cudowny deser, prezentuje się niesamowicie apetycznie.
Świetne zestawienie smaków i piękne zdjęcia.
teraz dopiero doczytałam ze to zapiekane jest w piekarniku... dokładność czytania się kłania ;) :Pozdrawiam :)
rany... to musi smakować obłędnie... Ja do tej pory jadłam desery panna cotta lub podobne do panna cotta tylko z dodatkiem owoców... z karmelu tylko dekorację robiłam... Koniecznie zapisuję do wypróbwania. Pozdrawiam
Dodaj nowy komentarz