Szukaj

Crème caramel i śliwki gotowane w czerwonym winie

Crème Caramel (Crème Renversèe) to klasyka wśród francuskich deserów. Delikatny, mleczno-waniliowy smak, wzbogacony bursztynowym karmelem pozwala na mniej lub bardziej kontrastowe łączenie aromatów. Jesienna i zimowa aura sprzyja winnym i korzennym barwom oraz smakom - stąd propozycja gotowanej w winie suszonej śliwki. Dwie klasyki w jednym, rozpieszczającym zmysły podczas długiego popołudnia deserze.

Spośród dwóch receptur, które posiada w swoim zeszycie mój małżonek wybrałam tą, która w efekcie końcowym daje bardziej zwarty i kremowy deser. W połączeniu z winnym syropem i śliwką lepiej się sprawdzi. Tą drugą recepturę, która jest lżejsza, bo na bazie mleka oraz całych jaj połączę z owocami lata w odpowiedniej dla nich porze.

Jeżeli macie ochotę na więcej podobnego, kremowego deseru z suszonymi śliwkami to polecam Wam Far Breton - popularne, bretońskie ciasto/deser.


Polecamy też więcej przepisów na: Desery, Kuchnia francuska
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
śliwki suszone, karmel




Crème caramel i śliwki gotowane w czerwonym winie

Składniki:

250 ml śmietany 30%
125 ml mleka
50 g cukru
160 g żółtek (około 8 żółtek zakładając, że 1 żółtko waży 20 g)
1/2 laska wanilii

Karmel:

80 g cukru

Śliwki gotowane w czerwonym winie:

200 g śliwek suszonych
300 ml wina czerwonego wytrawnego z nutą owoców
50 g cukru kryształu
1/2 cytryny (sok i skórka)

1 szczypta cynamonu
1 goździk


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Śliwki: Czerwone wino wlać do garnka, dodać cukier, sok i skórkę cytrynową oraz cynamon i goździki. Doprowadzić do wrzenia, włożyć śliwki i gotować na małym ogniu do momentu, aż śliwki napęcznieją i zmiękną. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć, a wino gotować, aż uzyska konsystencję syropu. Zdjąć z ognia, włożyć śliwki, ostudzić.

Karmel: Cukier wsypać na suchą patelnię, dodać 2 łyżki wody i skarmelizować. Przelać do naczynek, aby zastygł.

Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. Przygotować brytfankę.

Krem: Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać nasionka. Mleko wymieszać ze śmietaną i nasionami wanilii. Podgrzać (nie gotować).

Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę do momentu aż cukier rozpuści się. Podgrzane ze śmietaną i wanilią mleko wlać do utartych żółtek. Dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi/trzepaczki. Wlać na zastygły w miseczkach karmel. Przykryć folią aluminiową.

Miseczki z kremem włożyć do brytfanki. Brytfankę napełnić gorącą wodą do takiej wysokości, aby jej poziom był nieco wyższy niż poziom kremu w naczynkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do momentu, kiedy krem będzie lekko ścięty.
Foremki wyjąć z brytfanki i ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Prezentacja: każdy krem wyjąć z foremki na talerz, polać karmelem, nałożyć dowolną ilość śliwki gotowanej w winie oraz polać syropem winnym.

Crème caramel z aromatyzowaną winem suszoną śliwką

Składnik główny: 
mleko
Składnik główny: 
jajka
Składnik główny: 
śliwki suszone
Składnik główny: 
wanilia
Rodzaj dania: 
Deser

Komentarze

Justa (niezweryfikowany)

Na ile foremek starcza tej masy?

19 marca 2016 - 13:29
Renata Targosz

Wszystko zależy od tego, jakiej wielkości masz foremki. Z podanych w przepisie proporcji wychodzi mniej więcej 500 ml płynu.

19 marca 2016 - 21:51
Joasia Domowe Frykasy (niezweryfikowany)

Pierwsze zdjęcie jest idealne.

27 listopada 2012 - 22:47
Evitaa (niezweryfikowany)

Wspaniały, kuszący przepis. I mistrzowskie zdjęcia. Połączenie smaku śliwek, karmelu i czerwonego wina bardzo mi odpowiada :).

12 listopada 2011 - 11:46
Jswm (niezweryfikowany)

zdjęcia takie, że chciało by się biec po łyżeczkę :))

11 listopada 2011 - 10:44
hania-kasia (niezweryfikowany)

Cudowny deser, prezentuje się niesamowicie apetycznie.

10 listopada 2011 - 18:25
Bee Sweet (niezweryfikowany)

Świetne zestawienie smaków i piękne zdjęcia.

10 listopada 2011 - 17:13
moje pasje - estyka (niezweryfikowany)

teraz dopiero doczytałam ze to zapiekane jest w piekarniku... dokładność czytania się kłania ;) :Pozdrawiam :)

10 listopada 2011 - 13:40
moje pasje - estyka (niezweryfikowany)

rany... to musi smakować obłędnie... Ja do tej pory jadłam desery panna cotta lub podobne do panna cotta tylko z dodatkiem owoców... z karmelu tylko dekorację robiłam... Koniecznie zapisuję do wypróbwania. Pozdrawiam

10 listopada 2011 - 13:32

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania