Szukaj

Rolada naleśnikowa z borowikami i beszamelem

Naleśniki w formie rolady z beszamelem i borowikami. Gorąca i aromatyczna przekąska. Doskonała z kieliszkiem wytrawnego wina.

Ciasto naleśnikowe:


200 ml mleka
100 ml wody
1-2 jajka
150 g mąki
szczypta soli
klarowane masło do smażenia


Sos beszamelowy:

1 l mleka
150 g masła lub 150 ml masła klarowanego
150 g mąki
gałka muszkatołowa
sól
pieprz


Dodatkowo:

300-350 g borowika mrożonego (można użyć kurkę mrożoną lub świeżą pieczarkę)
100 g startego parmezanu
sól
pieprz
świeża natka pietruszki
masło lub klarowane masło do smażenia


Przygotowanie:

Naleśniki: jajko lekko ubić trzepaczką i połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na pół godziny. Patelnię rozgrzać i posmarować pędzelkiem (odpornym na wysokie temperatury) zanurzonym w przygotowanym do smażenia maśle. Wlać ciasto w takiej ilości, aby powstał cienki naleśnik. Smażyć z obu stron.

Sos beszamelowy:
masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, zamieszać, następnie dolać mleko i przyprawić. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Odstawić do przestudzenia.

Świeże borowiki oczyścić, mrożone w całości rozmrozić - w obu przypadkach pokroić na średniej wielkości kawałki. Podsmażyć na maśle, przyprawić.

Na stole rozłożyć folię aluminiową oraz spożywczą. Ułożyć usmażone naleśniki w jednym rzędzie na "domino", a następnie obok, nachodzący na pierwszy - drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie wylać na naleśniki lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Borowiki ułożyć na całej powierzchni i posypać posiekaną natką pietruszki.  Przechodząc do zawijania rolady - chwytamy folię, na której leży ciasto z nadzieniem (od dłuższej strony) i delikatnie podnosząc do góry zawijamy całość w rulon. Teraz należy owinąć roladę w folię spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki tak jak cukierek. Umieścić w lodówce na minimum 8 godzin. Po wyciągnięciu zdjąć folię, kroić na kawałki i umieścić na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Posypać parmezanem i zapiekać do zrumienienia w temp. 180 st. C.
Podawać wedle uznania, z sosem grzybowym lub śmietanowym z dodatkiem parmezanu.

Rolada naleśnikowa z borowikami i beszamelem / ArtKulinaria

Rolada naleśnikowa z borowikami i beszamelem / ArtKulinaria
 

Składnik główny: 
grzyby
Składnik główny: 
borowik
Rodzaj dania: 
Przekąska
Inne

Komentarze

wchudy (niezweryfikowany)

Pychotka!!! Ja jednak wolę rydze ewent. maślaki. Będę musiał spróbować z maślakami , bo jeszcze są .

27 października 2014 - 12:11
ANETA (niezweryfikowany)

chyba się skuszę :) wyglądają te roladki naleśnikowe niezwykle smakowicie i przepis nie zawiera magicznie skomplikowanych składników;), mam nadzieje że będą tak pięknie prezentowały się jak naTwoim zdjęciu

23 listopada 2012 - 09:30
Renata Targosz

Roladki są pyszne, aromatyczne - bardzo więc polecam :-)

23 listopada 2012 - 11:03

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania