Szukaj

Jak pozbyć się zapachu ryby podczas smażenia?

Jaki jest zapach ryby? W tym przypadku należy zapomnieć o stereotypie, że ryba śmierdzi. Wszystko zależy od rodzaju ryby oraz od jej świeżości i ten zapach będzie mniej, lub radziej intensywny. Inaczej będą pachnieć ryby morskie, rzeczne, a jeszcze inaczej te żyjące na dnie jeziora.

Wiele zależy również od osobistego odbioru. Według mnie specyficzny zapach ma np. dorsz i miętus. Miecznika i tuńczyka odbieram jako prawie bezzapachowe. Podoba mi się za to zapach sandacza i halibuta.

Zapach ryby może uaktywniać się podczas obróbki termicznej. W jaki sposób zatem uzyskać jak najmniej intensywny zapach ryby podczas smażenia?

Przede wszystkim należy kupić jak najświeższą rybę. I dotyczy to zarówno ryby świeżej, jak i mrożonej. O tym, na co zwrócić uwagę podczas zakupu ryb pisaliśmy TUTAJ.

Kiedy ryba zajęła już miejsce w naszej lodówce, warto poczynić jedną z wybranych metod - w zależności od dostępnych skadników, przypraw lub upodobań:

  • sprawione, opłukane i odsączone ryby skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na 1–2 godziny przed przyrządzeniem.

  • przez 1–2 godziny moczymy rybę w mleku, po czym dokładnie osuszamy papierowym ręczikiem,

  • nacieramy ziołami: majerankiem, estragonem, bazylią lub tymiankiem i zostawiamy mniej więcej na godzinę w chłodnym miejscu,

  • starannie obkładamy startymi na tarce warzywami (cebulą, selerem, pietruszką) lub samą, pokrojoną w plasterki cebulą i wstawiamy na 1–2 godziny do lodówki


Podczas smażenia:

Czynności przygotowawcze, które wymieniłem powyżej w dużej mierze przyczynią się do zniwelowania zapachu ryby. Co jeszcze możemy zrobić?

Do tłuszczu na patelni dodajemy parę kropel soku z cytryny lub jej cząstki. Podobny efekt uzyskamy dodając na patelnię cząstki ziemniaka, który wchłania zapach.

Jeżeli macie własne, sprawdzone sposoby na pozbycie się zapachu ryby podczas smażenia, podzielcie się nimi w komentarzach :-)

Komentarze

Krzysztof (niezweryfikowany)

nie zgadzam się z powyższą metodą "zabijania" zapachu ryby ziołami, przyprawami czy cebula. Jadam bardzo dużo różnych ryb, po kilkunastu latach doszedłem do wniosku, że prócz soli i pieprzu każda inna przyprawa to profanacja. Ale to wyłącznie moje zdanie, a ryba tak czy siak będzie dalej uwydatniać swój zapach.

17 marca 2013 - 12:23

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania