Szukaj

Domowa przyprawa korzenna do piernika

Ciemniejsza z natury, bogatsza w składniki i bardziej aromatyczna. I nie zawiera wypełniaczy w postaci mąki, cukru i kakao. O tak, domowa przyprawa do piernika różni się, jak zresztą wszystkie domowe wyroby - od tej kupnej.

Mieszankę przygotowałam dziś rano, przez cały dzień jej składniki uwolniły w szczelnie zamkniętym słoiczku niesamowity aromat. W rondelku podgrzewam właśnie miód z masłem. To ostatni moment, aby przystąpić do przygotowania staropolskiego piernika
 

Przyprawa korzenna


Domowa przyprawa korzenna do piernika

Składniki:

  • 40 g kory cynamonu (można użyć już zmielonej)
  • 2 płaskie łyżki mielonego imbiru
  • 1 ziarno gałki muszkatołowej (ok. 10 g)
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki goździków
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 15 strączków kardamonu w łupinach
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego (lub 2, jeśli lubimy ostrzejszy aromat)
  • 1-2 gwiazdy anyżu

Przygotowanie:

Korę cynamonu rozbijamy lekko tłuczkiem, kardamon wyłuskujemy z łupin, z gwiazdy anyżu wyłuskujemy nasiona.
Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub mielimy. Gałkę muszkatołową ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszankę w razie potrzeby przesiewamy przez sitko.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od światła.


Na zdjęciu: Część przypraw użytych dio mieszanki. Jasnozielone łupiny kryją nasiona kardamonu, przed utarciem należy je wyłuskać. Te błyszczące, to nasiona wyjęte z gwiazdy anyżu.Przyprawa korzenna

Przyprawa korzenna

Komentarze

ankaa (niezweryfikowany)

Boże jak to ślicznie pachnie :0 do piernika idealne dziękuję

10 czerwca 2021 - 15:44
claire (niezweryfikowany)

Wszystko fajnie, ale chyba będe musiała zainwestować w moździerz na kolejne święta :) Do ciast i pierników taka przyprawa jak znalazł!

02 marca 2017 - 17:53
Asia (niezweryfikowany)

Czy po zmieleniu trzeba to wszystko wysuszyć czy od razu do pojemnika?

01 sierpnia 2015 - 12:57
Renata Targosz

Po zmieleniu przesypuję przyprawę od razu do szczelnego pojemnika, inaczej straci aromat.

03 sierpnia 2015 - 19:01
Kasia (niezweryfikowany)

Dziekuje Pani Renato za przepis. Kolezanki nie maja kolendry, a w Indiach nie ma ziela angielskiego, wiec musze pominac. Szukalam takiego przepisu, gdzie wszystko podane jest na lyzeczki i sztuki. Zaraz zaczne przygotowywac moje pierwsze pierniczki w Mumbaju. Pozdrawiam

19 grudnia 2014 - 14:43
Monik_a (niezweryfikowany)

Aaaaale zapach...mmm -cały dom pachnie przyprawą_jeszcze nie ukończoną, niestety :( ponieważ na mojej norweskiej wsi nie mogę dostać ziaren kolendry:( Czy jest jakies inne ziółko, którym mogę zastąpić powyższe?
Pozdrawiam,
Monika

06 grudnia 2014 - 17:30
Renata Targosz

Trudno zastąpić kolendrę w ziarnach, ma bardzo specyficzny aromat, ale ... po prostu ją pomiń :)

06 grudnia 2014 - 21:05
Jut (niezweryfikowany)

Przepiękna, pachnąca strona! Chciałabym zrobić przyprawę według Twojego przepisu, martwi mnie tylko to, że u mnie mogę nie dostać kardamonu w takiej postaci o jakiej Ty piszesz. Mogłabyś przełożyć to na ilość łyżeczek?
Pozdrawiam,
J.

15 listopada 2014 - 11:21
Renata Targosz

Mielony kardamon to będzie około 1 łyżeczki.

16 listopada 2014 - 10:11
Marcjanna (niezweryfikowany)

Nie znalazlam przyprawy piernikowej u nas w Adelaide (Australia Poludniowa) wiec skorzystam z Twojego przepisu, bardzo dziekuje. Masz super przepisy a restauracja ZAkladka brzmi super zachecajaco. Przyjezdzamy do Krakowa w Czerwcu i napewno wpadniemy. Pozdrawiam i zycze Wesolych i Zdrowych Swiat Marcjanna

18 grudnia 2013 - 11:41
Renata Targosz

Dziękuję również i Wesołych Świąt życzę :)

21 grudnia 2013 - 20:47
Urszula (niezweryfikowany)

Już czuję
ten zapach...
chciałam dziś kupić gotową przyprawę, ale nie było, zrobię więc według Twojego przepisu, pozdrawiam :)

07 grudnia 2013 - 11:26
Pani Jagienka (niezweryfikowany)

Witam. Czy mogę zapytać gdzie zdobyłaś takie słoiczki/pojemniczki na przyprawy? Jestem nimi oczarowana... Będę wdzięczna za wskazówki...

13 stycznia 2013 - 13:01
Renata Targosz

W Nanu Nana :-)

13 stycznia 2013 - 13:12
Emilia (niezweryfikowany)

Renatko, "mielony imbir" - kupny, ususzony? świeży? podaj proszę dokładnie jaki ? :)

13 grudnia 2012 - 17:39
Renata Targosz

Użyłam imbir w proszku, ale docelowo będę chciała ususzyć własny.

13 grudnia 2012 - 18:43
Usagi (niezweryfikowany)

Kurcze, no chyba kupię wreszcie młynek :D Ten u Ciebie w tle jest prześliczny. Albo jeszcze lepiej, zatrudnię Mrozia i niech uciera :D

Pozdrawiam serdecznie.

08 grudnia 2012 - 12:13
Renata Targosz

To mosiężne cacko to jedna z moich ulubionych zdobyczy na targu staroci w Budapeszcie. Oj, jeszcze tam wrócę! :-D

08 grudnia 2012 - 17:04
ePolka (niezweryfikowany)

Renatka śliczne zdjęcia. A zapach podgrzanego miodu z domową przyprawą to jeden z moich ulubionych aromatów :)

Ciepłego weekendu :*

07 grudnia 2012 - 20:40
Renata Targosz

Dziękuję kochana :*
I wzajemnie :-)

08 grudnia 2012 - 17:01
Evitaa (niezweryfikowany)

Przepiękne zdjęcia. Domowa przyprawa ma piękny kolor i pachnie niesamowicie. Aż mam ochotę zrobić swoją w tym tygodniu, może mi się uda :).

05 grudnia 2012 - 12:42
Renata Targosz

Dziękuję :-)
Ja będę robić kolejną porcję do pierniczków, bo ta zeszła w całości do piernika :-)

05 grudnia 2012 - 15:43

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania