Szukaj

Sałatka z buraczków, śledzia i winnego jabłka

Śledź w towarzystwie buraczków, jajek i winnego jabłka, polany sosem majonezowo-jogurtowym to propozycja nie tylko na Święta. Pyszna i prosta, a zarazem efektowna przekąska.

Sałatkę można podać na dwa sposoby. Tak, jak pokazują nasze zdjęcia, lub też ułożyć w jednej dużej salaterce (wówczas dobrze jest zwiększyć podane ilości składników). W obu przypadkach naczynie powinno być przezroczyste, a składniki ułożone warstwami. Serwując sałatkę mamy dwie opcje podania sosu. Ja polecam osobne dołączenie go w sosjerce i polewanie nim każdej porcji tuż przed podaniem. Sosem można również polewać każdą, układaną w dużej salaterce warstwę.


Polecamy też więcej przepisów na: Sałatki, Przekąski
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: śledzie, buraki, jabłka



Sałatka z buraczków, śledzia i winnego jabłka

Składniki dla 4 osób:

4 solone śledzie
300-350 g buraków
4 jajka
1 średnie zielone jabłko
sok z 1/2 cytryny
majonez i gęsty jogurt naturalny wymieszane w stosunku 1:1
sól
pieprz
świeży koperek

Przygotowanie:

Śledzie namoczyć w niegazowanej wodzie mineralnej, wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek na paseczki, a następnie skropić cytryną.
Buraki wyczyścić i ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę takiej wielkości, jak buraki.
Dowolną ilość majonezu i jogurtu naturalnego wymieszać w stosunku 1:1, przyprawić solą i pieprzem.
Jabłko dokładnie umyć i pokroić (wraz ze skórką) na kostkę taką, jak buraki. Jabłko wymieszać z pokrojonym jajkiem, kilkoma łyżkami sosu i posiekanym koperkiem. Mieszać delikatnie, aby zachować kostkę jajka.

W naczyniu układać warstwami składniki w następującej kolejności: buraki, śledź, jajko z jabłkiem. Dekorować u góry kawałkiem śledzia i koperkiem. Jeżeli serwujemy sałatkę w jednej salaterce, możemy składniki ułożyć w podwójnych warstwach: buraki, śledź, jajka z jabłkiem, buraki, śledź, jajka z jabłkiem. Przed podaniem polać resztą sosu, lub podać go w sosjerce.

Sałatka z buraczków, śledzia i winnego jabłka / ArtKulinaria

Składnik główny: 
śledź
Składnik główny: 
buraki
Składnik główny: 
jajka
Składnik główny: 
jabłka
Rodzaj dania: 
Przekąska
Sałata/Sałatka
Ryby i owoce morza

Komentarze

Gosia (niezweryfikowany)

U mojej rodziny ta sałatka otrzymała nastepujące noty:;-))))
- za wygląd 10/10
- za smak 8/10
Super!

27 października 2011 - 21:22
Baśka (niezweryfikowany)

a u mnie była na święta i na sylwestra. Ma trzy zalety ;) prosta w przygotowaniu, ładnie wygląda i jest pyszna!

02 stycznia 2011 - 00:13
Natalia (niezweryfikowany)

Przygotowałam na Święta. Była pyszna i ładnie prezentowała się - w bardzo podobnych szklankach :) dziękuję za przepis i pozdrawiam!

26 grudnia 2010 - 19:17

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania