Szukaj

Papryka marynowana

Marynowane warzywa smakują wybornie i są idealnym dodatkiem do przekąsek i dań głównych. Prezentowana kolorowa papryka swoją aksamitną konsystencją i wspaniałym aromatem doskonale komponuje się z serami feta i mozzarella, bukietem sałat lub marynowanym drobiem. Może służyć również jako przekąska z białym pieczywem, np. z pszennymi bułeczkami lub chrupiącą bagietką.

Składniki:

mix kolorowych papryk
olej
oliwa
świeża bazylia
świeży tymianek
czosnek
sól
pieprz


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza
. Papryki myjemy  i umieszczamy na natłuszczonej blasze. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, często obracając, aż do zrumienienia skórki. Po upieczeniu umieszczamy w foliowej torebce spożywczej, szczelnie zamykając. Pozostawiamy do wystygnięcia. Wyciągamy z torebki i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, czyścimy.
Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W naczyniu ukladamy plastry papryki, polewamy oliwą, olejem, przyprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy listki bazylli, tymianku i plasterki czosnku. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Odstawiamy na 24 godziny. Tak przygotowane papryki możemy przechowywać kilka dni w chłodnym miejscu.



Składnik główny: 
papryka
Rodzaj dania: 
Inne

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania