Szukaj

Ciasto drożdżowe z borówkami

Drożdżowe ciasto z borówkami to coroczny rytuał Taty mojego Męża. Otwarcie sezonu na borówki przypieczętowane jest właśnie tym wypiekiem podczas rodzinnego spotkania przy wspólnym stole. Jak wiadomo, ulubione i flagowe przepisy rodzinne trzeba skrzętnie zachować, zapamiętać i koniecznie wypróbować, a potem przekazać potomnym. Tak było z Sernikiem mojej Babci, Zapiekanką z fasoli, i tak jest teraz, z drożdżowym ciastem, które dziś rano upiekłam i Wam opisuję.

Przepis na placek drożdżowy z owocami pochodzi z książki kucharskiej, wydanej w roku 1962 nakładem Państwowego Wydawnictwa Ekonomicznego. Kuchnia polska pod redakcją Marii Jankowskiej i Tadeusza Kłosowskiego wyciągana jest przez Tatę w celu poszukiwania sprawdzonych klasyków. A takie w rodzinnym domu smakują najlepiej :-)

Do ciasta można użyć dowolnych owoców. Ja z oczywistych powodów wybrałam borówkę. Po krakowsku :-) Przytoczę słowa Elżbiety Belcarzowej, która w swoim artykule Czarne jagody, borówki i ich synonimy pisze:

"Jedną z odrębności słownikowych Krakowa, wyróżniających go od innych dzielnic Polski, jest osobliwe nazywanie dwóch najpospolitszych jagód: Vaccinium myrtillus L. i Vaccinium vitis idaea L. Krakowskie borówki (V. myrtillus L.) znane są w całej Polsce pod nazwą czarnych jagód, natomiast krakowskie brusznice (V. vitis idaea L.) są nazywane w pozostałych dzielnicach właśnie borówkami."

A Wy? Z czym upieczecie swoje ciasto drożdżowe?



Ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu, ale wymaga sporo uwagi. Jeśli tylko będziecie przestrzegać podstawowych, ale ważnych zasad jego przygotowania, z pewnością się uda. A Wy zyskacie dużo, naprawdę dużo przyjemności :-)

Zachęcam Was zatem do przeczytania wpisów, które przygotowałam na temat ciasta drożdżowego:

-
Ciasto drożdżowe - wskazówki i porady
- Drożdże - świeże, czy instant?
- Jak zrobić rozczyn?
- Ciasto drożdżowe krok po kroku ze zdjęciami (w przygotowaniu)
- Problemy z ciastem drożdżowym (w przygotowaniu)

... I zapraszam do pieczenia :-)

 

Ciasto drożdżowe z borówkami
na dużą blachę

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 500
  • 6 żółtek z jajek ekologicznych
  • 200 g + 3 łyżeczki drobnego cukru
  • 60 g świeżych drożdży
  • 500 ml mleka
  • 125 g masła o zawartości tłuszczu min. 82%
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem)
  • 300 g borówek

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn z drożdży: mleko podgrzewamy. W misce rozcieramy drożdże z 3 łyżeczkami cukru, dodajemy 5 łyżeczek mąki (odmierzonej z przygotowanych 600 g) i 200 ml ciepłego mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

Podczas gdy rozczyn rośnie:

- przesiewamy mąkę do dużej miski
- masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia
- ubijamy żółtka z cukrem, na gęsty, jasny krem - w osobnej misce

Wyrabianie ciasta:


Całość odbywa się w dużej misce.
Po wyrośnięciu rozczynu wlewamy go do przesianej mąki, dodajemy ubite żółtka i resztę mleka. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam ciasto ręcznie, więc czynności wyrabiania opiszę właśnie pod tym kątem. Początkowo ciasto będzie rzadkie i klejące. W miarę wyrabiania zacznie gęstnieć i odrywać się od ręki. Powinno to nastąpić po około 10 minutach. Wtedy dodajemy stopione masło - stopniowo, każdą następną porcję dopiero wówczas, kiedy poprzednia wchłonie się w wyrabiane ciasto. Kiedy całe masło jest już wchłonięte, dodajemy cukier z wanilią i otartą skórkę z cytryny. Wyrabiamy mocno do momentu, aż zacznie odklejać się od ręki. Wtedy przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny (powinno podwoić swoją objętość).

Kiedy ciasto wyrasta:

- borówki opłukujemy, przebieramy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem
- przygotowujemy blachę: całą należy nasmarować masłem, ja dodatkowo na dno blachy wykładam papier do pieczenia.
- nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni, program pieczenia góra/dół (bez nawiewu - nawiew może wysuszyć ciasto).

Gdy ciasto wyrosło, należy przemieszać je ręką, aby pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza. Wykładamy ciasto do formy i równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Aby za bardzo nie kleiło się do rąk, można natłuścić rękę odrobiną stopionego masła. Na ciasto wysypujemy borówki, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.

Kiedy ciasto z borówkami jest wyrośnięte, wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut w zależności od tego, czy mamy foremkę ciemną, czy jasną. Jeżeli ciasto za bardzo zacznie się z góry przyrumieniać, należy je przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Pod koniec sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem i jeżeli jest suchy, ciasto wyjmujemy z piekarnika.

W trakcie studzenia ciasto odrobinę opadnie w miejscach, gdzie znajdują się owoce. Tak ma być - borówki są dość ciężkie, a ciasto puszyste i miękkie. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi borówkami.
 


Przepis dodaję do jagodowej akcji organizowanej przez Olciaky z Waniliowej Chmurki

Jagodowo Nam - banner

Składnik główny: 
borówki
Składnik główny: 
jagody
Składnik główny: 
ciasto drożdżowe
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

oxlaj (niezweryfikowany)

Zagladam na Pani strone czesto (prosze wybaczyc brak polskich liter, moj komputer jest niereformowalny niestety) i juz wiem, ze znajde zawsze COS wspanialego i bardzo dobre porady. W moim domu rodzinnym i zreszta w calej okolicy takze zawsze uzywano nazwy "borowka", a pochodze z rejonu Bielska-Bialej - Skoczow.
Pozdrawiam serdecznie. :-)

03 września 2013 - 15:23
Renata Targosz

Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)

03 września 2013 - 16:53
Eres (niezweryfikowany)

Czy te piękne deski na zdjęciu to blat kuchenny ? Bardzo proszę o odpowiedź, właśnie szukam blatu do kuchni a taki wydaje mi sie idealny, z pozdrowieniami renata

19 lipca 2013 - 23:48
Renata Targosz

To są deski, które znalazłam obok starej szopy :) Na tych zdjęciach jest strona jaśniejsza, z drugiej strony są takie - bardziej naznaczone przez naturę ;) Uwielbiam je za ich fotogeniczność ;)

20 lipca 2013 - 00:18
Anna (niezweryfikowany)

Chcialabym wiedziec czy to ciasto mozna zrobic z rabarbarem i kruszonka? Czy i owoce i kruszonka nie beda za ciezkie ? I jakiej wielkosci jest duza blacha?

31 maja 2013 - 21:17
Renata Targosz

Można, ale nałóż kruszonkę drobniejszą, równomiernie. Wymiary formy to: 40 cm x 24 cm.

01 czerwca 2013 - 09:00
monika (niezweryfikowany)

Hej!
Mam tylko mąkę typu 450. Czy jest jakaś różnica, a jeśli tak to ile wtedy dać takiej mąki?

27 kwietnia 2013 - 11:24
Renata Targosz

Jest trochę "lżejsza", ale będzie ok :)

27 kwietnia 2013 - 11:46
monika (niezweryfikowany)

Jeszcze mam pytanko..
czy można zrobić to ciasto z budyniem?

22 marca 2013 - 22:24
Renata Targosz

To drożdżowe jest lekkie i puszyste. Obawiam się, że pod ciężarem budyniu, przykrytego dodatkowo owocami lub kruszonką może opaść.

23 marca 2013 - 11:11
monika (niezweryfikowany)

mam jeszcze pytanko. Czy jesli nie dodaje cukru z wanilia i skurki
z cygryny to po tym jak maslo juz sie wchlonie to jeszcze wyrabiac?
Pytam bo gdy maslo juz sie wchlonie to ciasto odchodzi od rak
i od miski a potem klei sie jak przed dodaniem...

19 marca 2013 - 23:51
Renata Targosz

W takim przypadku ciasto wyrabiamy do tego momentu, aż zacznie odklejać się od ręki i potem jeszcze tylko chwilę. Zbyt długie wyrabianie może wpłynąć niekorzystnie na strukturę ciasta po upieczeniu.

20 marca 2013 - 00:28
monika (niezweryfikowany)

Czy można użyć jagód mrożonych?

13 marca 2013 - 20:03
Renata Targosz

Tak

14 marca 2013 - 01:08
Olcik vel Olciaky (niezweryfikowany)

Piękne zdjęcia i ciacho.
Dziękuję za udział w akcji Jagodowo Nam 4.:)

23 września 2012 - 17:55
Russell at Chasing Delicious (niezweryfikowany)

This looks fantastic!

08 września 2012 - 03:52
Renata Targosz

Thank you, Russell :-)

09 września 2012 - 15:59
Helena / Rico sin Azúcar (niezweryfikowany)

Wondeful cake and great photos!

05 sierpnia 2012 - 12:36
Renata Targosz

Thank you, Helena :-)

05 sierpnia 2012 - 18:36
majka (niezweryfikowany)

Piękne zdjęcia i smakowite ciasto. Piekę bardzo podobne, moja rodzinka je uwielbia :)

27 lipca 2012 - 17:04
Alicja (niezweryfikowany)

Wygląda smakowicie!:)
Mam pytanie: czy myśli Pani, że ciasto to można przygotować w formie bułeczek-jagodzianek?

26 lipca 2012 - 18:00
Renata Targosz

To ciasto nie jest aż tak plastyczne do zagniatania i formowania, aby nadać mu kształt bułeczek. Na coś takiego jest zbyt rzadkie. Można rozważyć opcję wyrastania ciasta w lodówce, wtedy będzie bardziej zwięzłe, ale w przypadku tego przepisu nie próbowałam.

26 lipca 2012 - 19:29
kuchenny bałagan (niezweryfikowany)

Jak ja lubię takie owocowe ciasta, super jest!

26 lipca 2012 - 08:37
Renata Targosz

Blaszka znika w jeden dzień ;-)

26 lipca 2012 - 19:29
dusiowa (niezweryfikowany)

mmmm ale piękne zdjęcia

25 lipca 2012 - 23:22
Renata Targosz

Dziękuję :-)

26 lipca 2012 - 19:30
Nat (niezweryfikowany)

Wygląda prze-pysz-nie :) Chętnie upiekę z... jagodami :)
Chyba w każdy domu są takie dania, które z nastaniem sezonu pojawiają się od zawsze, te same ;) Zeszyt z takimi przepisami dostanę kiedyś od mojej mamy.

25 lipca 2012 - 17:04
Renata Targosz

Piecz, piecz :-)Można do niego dodać w zasadzie każdy polski owoc.

26 lipca 2012 - 19:31
Kasia (niezweryfikowany)

wygląda zachęcająco :)

25 lipca 2012 - 16:45
Renata Targosz

Kasiu, to obowiązkowa pozycja w sezonie jagodowym ;-)

26 lipca 2012 - 19:30

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania