Szukaj

Małe pszenne bułeczki

Leciutkie pszenne bułeczki na dwa kęsy. Małe pieczywo idealne na towarzyskie spotkania, jako dodatek do sałatek, sałat i innych przekąsek. Pyszne na śniadanie lub podwieczorek z masłem i owocową konfiturą.

Zanim przystąpicie do przygotowania bułeczek, oddaję w Wasze ręce poradnik Ciasto drożdżowe - wskazówki i poradyZawsze polecam drożdże świeże, a jeżeli jeszcze zastanawiacie się, jakie wybrać, lub posiadacie tylko instant - polecam Wam wpis Drożdże - świeże czy instant.

Wszystkie wpisy o cieście drożdżowym znajdziecie TUTAJ.

Małe pszenne bułeczki

Składniki:

250 ml mleka
40 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki soli

mąka do podsypania
woda z cukrem lub mleko do smarowania wierzchu

Akcesoria:

miska
stolnica
wałek
metalowa lub plastikowa obręcz o średnicy 6 cm
papier do pieczenia

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół.

Z mleka, drożdży i mąki przygotować rozczyn (zobacz tutaj, jak przygotować rozczyn). Po jego wyrośnięciu wymieszać z pozostałą częścią mleka i mąki, dodać sól i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne i pulchne. Ciasto będzie trochę luźne i może pod koniec zagniatania kleić się do rąk. Włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, na grubość 1 cm. Obręczą wykrawać krążki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut, posmarować mlekiem lub wodą z cukrem i włożyć do piekarnika. Piec 10-15 minut do zrumienienia wierzchu.
Bułeczki pszenne

Rodzaj dania: 
Inne
Przekąska
Śniadanie

Komentarze

Natalia (niezweryfikowany)

Witam, okazało się, że sprzątnięto mi spod nosa świeże drożdże, o czym oczywiście nie zostałam na czas poinformowana:) obiecałam jednak, że na jutrzejszym śniadaniu będą królować Pani bułeczki. Czy w miejsce drożdży świeżych mogłabym użyć drożdże instant?!

20 czerwca 2013 - 21:13
Renata Targosz

Jak najbardziej tak :) Zobacz tutaj.

21 czerwca 2013 - 23:30
Gość (niezweryfikowany)

upiekłam dziś babeczki ale mi nie wyszły takie pulchne jak na zdjęciu a jak podeszwa płaskie i twarde ;( czy ktoś wie dlaczego??

19 lutego 2012 - 18:25
Renata Targosz

Zobacz może tutaj, jaki błąd podczas przygotowania lub pieczenia powstał -> http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/porady/ciasto-drozdzowe-wskazowki-i-porady .

19 lutego 2012 - 19:42
bayaderka pl (niezweryfikowany)

Reniu,
ja zrobiłam te bułki i one wszystkie zostały zjedzone. Nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć.
Ale na pewno wrócę do tego przepisu. Dzięki za ten post i przepis. Pozdrawiam Ciebie ciepło.

20 czerwca 2011 - 23:22
Renata Targosz

Bardzo mi miło i również Cię pozdrawiam :-)

21 czerwca 2011 - 10:36
bayaderka pl (niezweryfikowany)

Reniu, trzymaj kciuki, bo dzisiaj robię Twe bułeczki. NIe czekam do rana:) ale jest jedna sprawa. W przepisie nie podałaś czy chodzi o świeże czy suche drożdże. Domyślam się że świeże. Pozdrowienia ciepłe.

16 czerwca 2011 - 20:38
Renata Targosz

Używam tylko świeżych drożdży. Wątpliwości rzeczywiście mogą się pojawiać i może powinnam to zaznaczyć we wszystkich drożdżowych przepisach. Przepraszam, że nie odpowiedziałam od razu, ale troszkę podróżowaliśmy :-) Pozdrowienia :-)

17 czerwca 2011 - 11:17
kam (niezweryfikowany)

ile ich wychodzi z tego przepisu?

14 czerwca 2011 - 09:13
Renata Targosz

To zależy, jaką średnicą obręczy je wytniemy. Ja wycinam obręczą 5 cm, i wówczas wychodzi ich około 20 sztuk - w zasadzie nigdy nie liczyłam, ponieważ schodzą od razu w dniu upieczenia. Przy następnej okazji podam dokładną liczbę ;-)

14 czerwca 2011 - 12:00
bayaderka pl (niezweryfikowany)

Reniu, mam ochotę na takie bułeczki. A w lodówce nadmiar świeżych drożdży i coś czuję że wpadnę niebawem do Ciebie po raz drugi, aby sprawić sobie takie bułeczki na śniadanko. Czy myślisz, że można je przygotować wieczorem, odstawić do wyrośnięcia i następnego dnia rano upiec? Pozdrawiam serdecznie

13 czerwca 2011 - 18:00
Renata Targosz

Myślę, że można - choć metodę wyrastania drożdżowego ciasta w lodówce praktykowałam tylko w przypadku bagietki. Jeśli upieczesz te bułeczki wcześniej niż ja, to czekam na wieści o efektach ich nocnego wyrastania :-)

13 czerwca 2011 - 19:21

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania