Leciutkie pszenne bułeczki na dwa kęsy. Małe pieczywo idealne na towarzyskie spotkania, jako dodatek do sałatek, sałat i innych przekąsek. Pyszne na śniadanie lub podwieczorek z masłem i owocową konfiturą.
Zanim przystąpicie do przygotowania bułeczek, oddaję w Wasze ręce poradnik Ciasto drożdżowe - wskazówki i porady. Zawsze polecam drożdże świeże, a jeżeli jeszcze zastanawiacie się, jakie wybrać, lub posiadacie tylko instant - polecam Wam wpis Drożdże - świeże czy instant.
Wszystkie wpisy o cieście drożdżowym znajdziecie TUTAJ.
Małe pszenne bułeczki
Składniki:
250 ml mleka
40 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki soli
mąka do podsypania
woda z cukrem lub mleko do smarowania wierzchu
Akcesoria:
miska
stolnica
wałek
metalowa lub plastikowa obręcz o średnicy 6 cm
papier do pieczenia
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół.
Z mleka, drożdży i mąki przygotować rozczyn (zobacz tutaj, jak przygotować rozczyn). Po jego wyrośnięciu wymieszać z pozostałą częścią mleka i mąki, dodać sól i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne i pulchne. Ciasto będzie trochę luźne i może pod koniec zagniatania kleić się do rąk. Włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, na grubość 1 cm. Obręczą wykrawać krążki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut, posmarować mlekiem lub wodą z cukrem i włożyć do piekarnika. Piec 10-15 minut do zrumienienia wierzchu.
Komentarze
Witam, okazało się, że sprzątnięto mi spod nosa świeże drożdże, o czym oczywiście nie zostałam na czas poinformowana:) obiecałam jednak, że na jutrzejszym śniadaniu będą królować Pani bułeczki. Czy w miejsce drożdży świeżych mogłabym użyć drożdże instant?!
Jak najbardziej tak :) Zobacz tutaj.
upiekłam dziś babeczki ale mi nie wyszły takie pulchne jak na zdjęciu a jak podeszwa płaskie i twarde ;( czy ktoś wie dlaczego??
Zobacz może tutaj, jaki błąd podczas przygotowania lub pieczenia powstał -> http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/porady/ciasto-drozdzowe-wskazowki-i-porady .
Reniu,
ja zrobiłam te bułki i one wszystkie zostały zjedzone. Nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć.
Ale na pewno wrócę do tego przepisu. Dzięki za ten post i przepis. Pozdrawiam Ciebie ciepło.
Bardzo mi miło i również Cię pozdrawiam :-)
Reniu, trzymaj kciuki, bo dzisiaj robię Twe bułeczki. NIe czekam do rana:) ale jest jedna sprawa. W przepisie nie podałaś czy chodzi o świeże czy suche drożdże. Domyślam się że świeże. Pozdrowienia ciepłe.
Używam tylko świeżych drożdży. Wątpliwości rzeczywiście mogą się pojawiać i może powinnam to zaznaczyć we wszystkich drożdżowych przepisach. Przepraszam, że nie odpowiedziałam od razu, ale troszkę podróżowaliśmy :-) Pozdrowienia :-)
ile ich wychodzi z tego przepisu?
To zależy, jaką średnicą obręczy je wytniemy. Ja wycinam obręczą 5 cm, i wówczas wychodzi ich około 20 sztuk - w zasadzie nigdy nie liczyłam, ponieważ schodzą od razu w dniu upieczenia. Przy następnej okazji podam dokładną liczbę ;-)
Reniu, mam ochotę na takie bułeczki. A w lodówce nadmiar świeżych drożdży i coś czuję że wpadnę niebawem do Ciebie po raz drugi, aby sprawić sobie takie bułeczki na śniadanko. Czy myślisz, że można je przygotować wieczorem, odstawić do wyrośnięcia i następnego dnia rano upiec? Pozdrawiam serdecznie
Myślę, że można - choć metodę wyrastania drożdżowego ciasta w lodówce praktykowałam tylko w przypadku bagietki. Jeśli upieczesz te bułeczki wcześniej niż ja, to czekam na wieści o efektach ich nocnego wyrastania :-)
Dodaj nowy komentarz