Szukaj

Domowy cukier waniliowy

Przygotujcie w domu własny, aromatyczny cukier waniliowy. Sami możecie zadecydować, czy jego bazą będzie cukier biały, czy brązowy. A mięsista wanilia i jej ziarenka dopełnią całości. Bez dodatków syntetycznych.

Ten wpis traktuje o o cukrze z wanilią - o samej wanilii, jej właściwościach i zastosowaniu pisałam TUTAJ. Oba wpisy są częścią obszerniejszego działu Szczypta Smaku i Aromatu. A jeżeli po zaznajomieniu się z tematem zapragniecie przygotować coś pysznego z wanilią, zapraszam do wypróbowania przepisów, w których wykorzystaliśmy tą aromatyczny dodatek.

Cukier waniliowy a cukier wanilinowy

Cukier waniliowy to cukier aromatyzowany prawdziwą wanilią. Może mieć kolor od białego, poprzez kremowy i beżowy - w zależności od tego, czy użyjemy cukru białego, czy brązowego. Cukier z prawdziwą wanilią powinien posiadać jej widoczne, czarne ziarenka.

Cukier wanilinowy to cukier przyprawiony syntetyczną waniliną. Uzyskuje się ją poprzez m.in. rozkład ligniny, jednego z podstawowych składników drewna. Taki cukier dominuje na sklepowych półkach, choć - kiedy producenci zorientowali się, że wiedza konsumentów na temat żywności jest coraz większa, wprowadzili do sprzedaży cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii.
Cukier wanilinowy jest lekko gorzkawy, dlatego dodaje się go do potraw w niewielkich ilościach - użycie zbyt dużej dawki sprawia, że pewien jego posmak jest wyczuwalny. Niezależnie od tego, w myśl zasady, że naturalne i domowe jedzenie jest lepsze, proponuję Wam przygotowanie własnego cukru waniliowego.


Jak zrobić cukier waniliowy?

Tak naprawdę proporcje cukru do wanilii są kwestią indywidualną. Wszystko zależy od tego, jak mocno waniliowy aromat cukru chcecie uzyskać. Ja nie dosładzam zbyt dużo swoich napojów i jedzenia, dlatego stosuję proporcje jak poniżej.
Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • ok 200 g drobnego cukru białego lub brązowego (ilość możecie zwiększyć do 400 g)
  • 1 laska wanilii
  • czysty słoiczek ze szczelnie zamykaną pokrywką

Wanilię przecinamy na pół i wyskrobujemy ziarenka, które następnie mieszamy z cukrem. Pozostałość laski wanilii kroimy na średnie kawałki i dodajemy do cukru z ziarenkami wanilii. Całość dokładnie mieszamy, wsypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 1-2 tygodnie. W międzyczasie kilkakrotnie wstrząsamy słoiczkiem. Po tym czasie aromat wanilii w pełni zostanie pochłonięty przez cukier i w odpowiednich warunkach utrzymany bardzo, bardzo długo.

Zawartość słoiczka można na bieżąco uzupełniać świeżym cukrem, który będzie pochłaniać aromat wanilii - i co jakiś czas świeżymi, przekrojonymi wzdłuż strąkami wanilii. Warto o tym pamiętać - niektóre z podanych przez nas przepisów przewidują użycie połowy laski wanilii. Druga połowa, która nam pozostaje - niewłaściwie przechowana straci swój aromat. Włożona do słoiczka z cukrem wspaniale go zaromatyzuje.

Jak przechowywać?

W suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Do czego stosować cukier waniliowy?

Istnieje wiele zastosowań cukru waniliowego. Poza klasycznym zastosowaniem, jak w przypadku laski wanilii, cukrem waniliowym możemy:

  • słodzić kawę i inne gorące napoje, takie jak mleko, kakao lub gorącą czekoladę. Wyobraźcie sobie smak i zapach takiego napoju...
  • posypać kruszonkę przed jej upieczeniem. Wówczas nie tylko pięknie się skarmelizuje, ale nada jej niepowtarzalny aromat.
  • słodzić bezy w trakcie ubijania
  • posypać biszkopt, ciastka, kremy i świeże owoce, a także płatki śniadaniowe
  • lekko osłodzić zupę mleczną

Elegancki słoiczek własnoręcznie przygotowanego cukru z prawdziwą wanilią to również doskonały pomysł na prezent.

Cukier waniliowy

,

Komentarze

gosia (niezweryfikowany)

Witam:). Mam pytanko. Z ostatniego wypieku zostala mi pusta laseczka wanili. Pestki byly akurat potrzebne. Szkoda mi bylo ja wyrzucic. Czy moge wykorzystac tylko laseczke wnili bez pestek do zrobienia cukru waniliowego? Moze mniej cukru bym dala? Z gory slicznie dziekuje za porade:) Pozdrawiam.

17 kwietnia 2014 - 17:10
Renata Targosz

Tak, oczywiście. Chociaż ziarna nie wmieszają się w cukier (mniejsza ilość), ale aromat w lasce pozostaje.

17 kwietnia 2014 - 19:27
marysia (niezweryfikowany)

a czy moglabym taki cukier waniliowy dodac do herbaty nie wiem moze owocowej od jakiegos czasu szukam jakis ciekawych dodatkow do herbaty wyprobowalam juz miod a teraz bede testowac konfitury. zastanawiam sie czy cukier bylby odpowiednim dodatkiem. pozdrawiam

28 listopada 2013 - 10:18
Renata Targosz

Zawsze można spróbować :)

28 listopada 2013 - 15:36

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania