Szukaj

Tarta i Quiche - na czym polega różnica?

Kruchy placek wypełniony słodkim lub wytrawnym nadzieniem jest popularny nie tylko ze względu na dużą możliwość kombinacji smakowych, ale również często wspaniale się prezentuje i stanowi idealne danie przekąskowe lub deserowe. Na ciepło i na zimno.

Jednak często pojawia się tutaj pytanie lub kwestia sporna w nazewnictwie. Co jest tartą a co quiche? Czym się charakteryzują, a przede wszystkim czym różnią?

Ten wpis jest kolejną częścią cyklu Na czym polega różnica, w którym opisuję kwestie różnic pomiędzy podobnymi do siebie potrawami.

Przewertowałam francuskie fora internetowe oraz francuskie książki kucharskie. W poszukiwaniu potwierdzenia informacji na temat różnic, które znalazłam - receptury kulinarnych mistrzów francuskich (Georges Blanc, Alain Ducasse) obaliły częściowo teorie, od których roi się w sieci.

Ale po kolei.

Tarta

Tarta jest wytrawnym lub słodkim daniem, na które składa się podstawa z ciasta oraz nadzienie. Najczęściej spotykanym w przypadku tarty ciastem jest kruche, później ciasto francuskie oraz ciasto drożdżowe. Wypełnienie tarty może być słodkie (owoce lub krem, czekolada, karmel itp.) lub pikantne (mięso, różnego rodzaju sery, grzyby, ryby, owoce morza i warzywa).

Czasem nadzienie tarty wytrawnej wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Czasem jest to tylko kilka składników nadzienia i np. ser - tak jak w przypadku tej Tarty z pomidorami.

Wytrawne i słodkie tarty pieczone są w foremkach rozmaitych kształtów, metalowych z wyciąganym dnem, silikonowych, oraz przy pomocy metalowych obręczy.
W zależności od nadzienia tarta serwowana jest  jako przekąska, przystawka, obiad lub kolacja, często z bukietem sałat, a także jako deser.

tarta


Quiche
(czyt. kisz)

Pochodzące z północno-wschodniej Francji (Alzacja i Lotaryngia) danie, które składa się z podstawy z kruchego lub francuskiego ciasta, wypełnionej wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Zawsze!

Nazwa quiche pochodzi z niemieckiego słowa Kuchen,
co znaczy ciasto. Ten znany już w XVI wieku placek wypiekany był początkowo z ciasta chlebowego. Obecnie klasycznym przykładem tego dania jest popularny Quiche Lorraine z boczkiem i serem Gruyere, w którym nadzienie zalane jest mieszaniną śmietany i jaj.

Quiche pieczony jest najczęściej w ceramicznych, okrągłych formach, które dłużej niż metalowe utrzymują ciepło, a to istotne jest przy serwowaniu wytrawnego dania.
Serwowany jest jako przekąska, przystawka, obiad lub kolacja, często z bukietem sałat. I już nie jako deser, ponieważ nigdy nie jest słodki.

Quiche


Tarta vs Quiche

Placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną może być nazwany zarówno tartą, jak i quiche. Za to placka, który taką masą zalany nie jest - quichem już nie nazwiemy.

Reasumując:
Placek zalany masą śmietanowo-jajeczną może nosić nazwę zarówno Tarta, jak i Quiche.
Placek bez masy śmietanowo-jajecznej to "tylko" Tarta.


Chętnie poznam Wasze uwagi i sugestie na temat nomenklatury tych francuskich wypieków. Jakie lubicie najbardziej, czy preferujecie słodkie, czy wytrawne?

Przeglądnijcie również przepisy. Zapraszam do pieczenia!

Tarta i quiche


Przy opracowaniu wpisu korzystałam z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej Małgorzaty Michalik i Marka Łebkowskiego, receptur Georges'a Blanc i Alain'a Ducasse oraz francuskich forów internetowych.

Komentarze

Helmut (niezweryfikowany)

24 lata temu... Jesienna noc... Alpy francuskie... Tradycyjna francuska rodzina... Na stole w kuchni...To!
Tak zostałem powitamy goszcząc we Francji jako nastolatek na wymianie międzyszkolnej. Ku mojemu dziecięcmu zdziwieniu ciasto podane przez moich gospodarzy było... niesłodkie. Spodziewałem się raczej czegoś o smaku szarlotki... a tu taki ZONK. Do dziś pamiętam smak. Jajka, śmietaną, jakieś mięso(szynka lub boczek), zmieszane razem z ziołami zapieczone w cieście i pozypane serem.Dzięki za ten artykuł, bo miałem błędne wyobrażenie, że jadłem tartę a przecież jadłem Quisch!

24 stycznia 2017 - 06:24
Maria (niezweryfikowany)

Wiecznie się zastanawiam co kisz, a co tarta. Mam też wrażenie, że w kiszu często jest więcej masy i jest wyższy, ale to tylko moje skojarzenie :)
Dziękuję za wyjaśnienie, teraz będzie łatwiej.
Wracam do przepisu na tartę z porami ( a może to jednak kisz? ;)
Pozdrawiam!

27 listopada 2015 - 12:31
Helena (niezweryfikowany)

Miło się czyta artykuły o "historii"/"teorii" kuchni... Oby takich więcej :)

10 grudnia 2012 - 18:06
Renata Targosz

Będzie więcej, kilka tematów  w planie - ale tworzą się powoli. Chcę, aby były dopięte od strony merytorycznej :-)

10 grudnia 2012 - 22:50
Kamciss (niezweryfikowany)

Szukałam sobie dzisiaj w internecie czym tak właściwie jest "quiche", ponieważ spotkałam się dzisiaj z książką o takiej nazwie gdzie było pełno pysznych przepisów, ale tak właściwie nie wiedziałam co to do końca jest, więc książeczkę odłożyłam. Szukając natknęłam się na Twoją stronę i ten post porównujący tarte z quiche BARDZO mi pomógł, więc dziękuje i przy okazji zapraszam do siebie :)

19 października 2012 - 21:17
Renata Targosz

Miło mi Cię gościć. Cieszę się, że wpis przydał się :-)

19 października 2012 - 22:50
Gość (niezweryfikowany)

"Nazwa quiche pochodzi z niemieckiego słowa Küchen, co znaczy ciasto. " nie do końca to prawda, Kuchen to ciasto a Küchen to liczba mnoga od kuchni (pomieszczenia).

pozdrawiam

24 lipca 2012 - 21:01
Renata Targosz

Nie znam niemieckiego, ale translator potwierdza - a to oznacza, że wspomniana encyklopedia zawiera literówkę ;-) Już poprawiam.

25 lipca 2012 - 01:19
Radek (niezweryfikowany)

jakie proporcje będą na tartę o średnicy 28 cm, zawsze braknie mi 1 cm na pokrycie rogów?

15 czerwca 2012 - 14:11
Renata Targosz

Piekę zawsze w formie do tart o średnicy 24 cm, i przy tym przepisie na spód -> Ciasto kruche słodkie klasyczne zawsze mi zostaje ciasto, więc myślę, że na formę o średnnicy 28 cm będzie w sam raz.
Jeżeli chodzi o tartę wytrawną, to zwiększone proporcje tego ciasta -> Ciasto kruche bez żółtek, będą wyglądały następująco: 300 g mąki, 150 g masła, 90 g wody i 6 g soli.

15 czerwca 2012 - 14:54
kabamaiga (niezweryfikowany)

Wpis dla mnie bardzo na czasie. Robiłam dzisiaj na obiad tartę, bo na kruche ciasto wylałam jogurt. Wreszcie wiem co i jak. Dziękuję.
A może też lekcja z tortillą, omletem i frittatą? Bo tu też nigdy nie wiem co i jak.

06 maja 2012 - 23:14
Renata Targosz

Zapisałam i rozpracuję temat :-)

06 maja 2012 - 23:27
Gosia (niezweryfikowany)

O proszę, nie miałam bladego pojęcia jak czyta się Quiche :) Poważnie, całkiem inaczej to wypowiadałam haha mam nadzieję, że teraz bez problemu się "przestawię" :) Całkiem pomocny post, pewnie wiele osób zadawało sobie podobne pytanie :) Pozdrawiam

06 maja 2012 - 21:56
Madziorek (niezweryfikowany)

A więc to tak! Nie raz robiłam quiche lorraine, ale nie wiedziałam dlaczego nie nazywa się tego tartą... teraz już wiem, że to jest tarta również:)
Pozdrawiam z południowej Francji!

06 maja 2012 - 21:42
Renata Targosz

Quiche lorraine to przypadek "szczególny" ;-) Klasyk, przedstawiciel quiche, dlatego zawsze tak nazywany. Swoją drogą ciekawa jestem - czy ktoś spotkał się z nazwaniem tego  wytrawnego wypieku tartą. Tarta lotaryńska? Napiszcie!

06 maja 2012 - 22:22
Bernadeta (niezweryfikowany)

jeden post i tyle wiedzy, do tego cudne zdjecia.

06 maja 2012 - 21:09
Usagi (niezweryfikowany)

No to chyba wszystko jasne - quiche to nic innego jak wytrawna odmiana tarty z nadzieniem wiązanym serem i śmietaną. Nareszcie wiem co i jak :)
Pozdrawiam

06 maja 2012 - 20:57
piegusek1976 (niezweryfikowany)

no własnie zawsze mnie zastanawiało to nazewnictwo a proszę jakie to teraz po przeczytaniu proste:)

06 maja 2012 - 19:58

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania