Szukaj

Produkt

Oliwa. Co mówią Hiszpanie?

Jakiś czas temu, a dokładniej w ubiegłym roku /tak, jestem na etapie odkopywania z archiwów nieopublikowanych wpisów :)/ w krakowskim Instytucie Cervantesa zorganizowana została degustacja hiszpańskiej oliwy, a towarzyszyły jej wykłady traktujące ten produkt nie tylko od naukowej strony, ale również gastronomicznej i kulturowej. Całość była tym bardziej atrakcyjna, że nie towarzyszyła jej promocja żadnej marki.

AlleRogal ! Jak kręciłam Rogale Świętomarcińskie

Rok temu, o tej porze przeglądałam różne relacje z kręcenia rogali marcińskich w Poznaniu. Świetna inicjatywa i świetna sprawa móc uczestniczyć w przyrządzaniu certyfikowanych przez Unię Europejską i chronionych oznaczeniem geograficznym, lokalnych wypieków. Za głosem mojej myśli pojawiło się w tym roku niespodziewane zaproszenie od Urzędu Miasta Poznania. Na warsztaty kręcenia Rogali Świętomarcińskich.

Laboratorium Smaku #3 Polskie sery zagrodowe

Miłość jest tajemnym składnikiem,
który czyni sery własnej roboty tak niepowtarzalnym i różni je od produktów przemysłowych.
Nie powinniśmy na niej oszczędzać.
Naukowo nie da się jej zmierzyć, nic nie kosztuje i jest zawsze do dyspozycji, jeśli chcemy jej dodać.
Pełne miłości postępowanie zaczyna się od traktowania zwierząt, a kończy na podawaniu sera.
Z doświadczenia wiadomo, że ani odrobina uczucia się nie marnuje!

Lotte Hanreich

Żur, żurek i barszcz biały. Na czym polega różnica?

Jaka jest różnica między żurkiem, a barszczem białym? To bardzo częste pytanie, które pojawia się nie tylko przed Wielkanocą. Jak zobaczycie w dalszej części tego tekstu, zależy to nie tylko od tradycji rodzinnych i od regionu kraju. Żur i żurek to zupełnie inne zupy, niż barszcz biały, chociaż pod względem smaku są one dość do siebie podobne! 

Czas Dobrego Sera. Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka. Sandomierz 2012

175 km i prawie 3 godziny jazdy samochodem zbliżyły mnie w minioną sobotę do jednego ze szczytów kulinarnej przyjemności. Mowa o II Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka, czyli festiwalu Czas Dobrego Sera.

 

W Sandomierzu byłam po raz pierwszy. To urokliwe miasteczko, z którego przygotuję specjalny pocztówkowy wpis. Dużo zdjęć zrobiłam i szkoda byłoby się tymi pięknymi widokami nie podzielić :-)

Laboratorium smaku #2. Polskie sery zagrodowe

Wiedza o polskich serach zagrodowych zmierza w dobrym kierunku. A zasługa w tym nie tylko polskich, doskonałych serowarów, polskiego Slow Food, ale również i przede wszystkim Gieno Mientkiewicza.