Szukaj

Filo z botwiną

Wiosną czekam na wszystko, co zielone. Liście botwiny, szpinak, zielone szparagi, cukinia i młoda kapusta. Kiedy są w zasięgu ręki, dania mięsne mogą dla mnie nie istnieć. Młoda kapusta ze świeżym koprem to obowiązkowy punkt wiosennego programu żywieniowego. Albo Szparagi z klarowanym masłem i szpinakowymi kluseczkami.

Dlatego, gdy na straganach pojawia się botwina, oznacza to zielona ucztę z piękną nutą czerwieni. Dzisiaj umieściłam ją w chrupiącym cieście filo. Wspaniale współgra z konkretnym smakiem sera feta lub bryndzy i orzechami.

Zapraszam Was na przepyszne filo z botwiną.


Polecam też więcej przepisów na: Przekąski,
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: ciasto filo, botwinę, szpinak, orzechy, ser feta, bryndzę



Filo z botwiną
na okrągłą formę o średnicy 20 cm

Składniki:

  • 5 arkuszy ciasta filo
  • 1 pęczek botwiny bez buraczków (200 g)
  • 1 pęczek świeżego szpinaku (200 g)
  • 150 g sera solankowego (np. feta) lub bryndzy
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • odrobina mleka lub wody do namoczenia orzechów (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 100 ml oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

Czosnek pokroić na plastry i włożyć do oliwy. Zamknąć i odstawić. Orzechy zalać mlekiem lub wodą (jeżeli chcemy je obrać, co polecam - będą słodsze i delikatniejsze).

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dno okrągłej formy z obręczą wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto filo rozmrozić.

Liście botwiny opłukać. Blanszować przez 3 minuty we wrzątku, odsączyć z wody. Szpinak opłukać i włożyć na suchą, gorącą patelnię. Delikatnie mieszając doprowadzić do zwiędnięcia (odparować z liści wodę). Botwinę i szpinak pozostawić do ostudzenia, a w tym czasie obrać ze skórki namoczone orzechy. Po ostudzeniu liści należy je odcisnąć. Botwinkę i szpinak pokroić na paseczki, dodać pokrojony w kostkę ser (feta lub bryndzę) i czosnek, który moczył się w oliwie oraz grubo posiekane orzechy. Jajko roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wlać do liści z serem feta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Nasmarować oliwą czosnkową dno wyłożone papierem do pieczenia i boki formy. Ciasto filo rozwinąć. Jeden arkusz włożyć do formy w taki sposób, aby jego powierzchnia przylegała do dna, a reszta ciasta zwisała z boków obręczy. Dokładnie posmarować oliwą czosnkową (najlepiej przy pomocy pędzelka) i nakładać po kolei pozostałe arkusze ciasta, za każdym razem dokładnie smarując oliwą czosnkową. Ciasto układać za każdym razem pod innym kątem, aby z każdej strony pozostawało w podobnej ilości. Na ciasto wyłożyć wymieszane wcześniej składniki nadzienia i przykryć wystającymi po bokach arkuszami ciasta. Uformować fantazyjne wykończenie. Posmarować oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie za bardzo rumienić się, przełożyć foremkę na niższa półkę, albo przykryć folią aluminiową.

Podawać z ziołowym sosem na bazie jogurtu lub sosem tzatziki.

Filo z botwiną

Składnik główny: 
orzechy
Składnik główny: 
botwina
Składnik główny: 
szpinak
Składnik główny: 
ciasto filo
Składnik główny: 
feta
Składnik główny: 
bryndza
Rodzaj dania: 
Przekąska

Komentarze

elin (niezweryfikowany)

dziś zrobię na obiad :) a co można do tego podać zimnego?może być mizeria?

22 maja 2012 - 07:29
Renata Targosz

Tak. Możesz do niej dodać kilka listkow mięty dla orzeźwienia.

22 maja 2012 - 08:36
katie (niezweryfikowany)

Zrobiłam też. Cudowny przepis. Pozdrawiam serdecznie

10 maja 2012 - 21:44
Olga (niezweryfikowany)

Bardzo fajny sposób na wykorzystanie botwinki. I do tego wspaniale wygląda. Zapisuję do zrobienia!

03 maja 2012 - 09:57
Renata Targosz

Na pewno będziesz zadowolona :-)

03 maja 2012 - 12:40
acia1065 (niezweryfikowany)

gdzie kupić ciasto filo?

01 maja 2012 - 22:23
Renata Targosz

Znajdziesz w zamrażarce, obok ciasta francuskiego - w małych sklepach czasami, w marketach na pewno.

01 maja 2012 - 22:36

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania