Wiosną czekam na wszystko, co zielone. Liście botwiny, szpinak, zielone szparagi, cukinia i młoda kapusta. Kiedy są w zasięgu ręki, dania mięsne mogą dla mnie nie istnieć. Młoda kapusta ze świeżym koprem to obowiązkowy punkt wiosennego programu żywieniowego. Albo Szparagi z klarowanym masłem i szpinakowymi kluseczkami.
Dlatego, gdy na straganach pojawia się botwina, oznacza to zielona ucztę z piękną nutą czerwieni. Dzisiaj umieściłam ją w chrupiącym cieście filo. Wspaniale współgra z konkretnym smakiem sera feta lub bryndzy i orzechami.
Zapraszam Was na przepyszne filo z botwiną.
Polecam też więcej przepisów na: Przekąski,
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: ciasto filo, botwinę, szpinak, orzechy, ser feta, bryndzę
Filo z botwiną
na okrągłą formę o średnicy 20 cm
Składniki:
Przygotowanie:
Czosnek pokroić na plastry i włożyć do oliwy. Zamknąć i odstawić. Orzechy zalać mlekiem lub wodą (jeżeli chcemy je obrać, co polecam - będą słodsze i delikatniejsze).
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dno okrągłej formy z obręczą wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto filo rozmrozić.
Liście botwiny opłukać. Blanszować przez 3 minuty we wrzątku, odsączyć z wody. Szpinak opłukać i włożyć na suchą, gorącą patelnię. Delikatnie mieszając doprowadzić do zwiędnięcia (odparować z liści wodę). Botwinę i szpinak pozostawić do ostudzenia, a w tym czasie obrać ze skórki namoczone orzechy. Po ostudzeniu liści należy je odcisnąć. Botwinkę i szpinak pokroić na paseczki, dodać pokrojony w kostkę ser (feta lub bryndzę) i czosnek, który moczył się w oliwie oraz grubo posiekane orzechy. Jajko roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wlać do liści z serem feta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Nasmarować oliwą czosnkową dno wyłożone papierem do pieczenia i boki formy. Ciasto filo rozwinąć. Jeden arkusz włożyć do formy w taki sposób, aby jego powierzchnia przylegała do dna, a reszta ciasta zwisała z boków obręczy. Dokładnie posmarować oliwą czosnkową (najlepiej przy pomocy pędzelka) i nakładać po kolei pozostałe arkusze ciasta, za każdym razem dokładnie smarując oliwą czosnkową. Ciasto układać za każdym razem pod innym kątem, aby z każdej strony pozostawało w podobnej ilości. Na ciasto wyłożyć wymieszane wcześniej składniki nadzienia i przykryć wystającymi po bokach arkuszami ciasta. Uformować fantazyjne wykończenie. Posmarować oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie za bardzo rumienić się, przełożyć foremkę na niższa półkę, albo przykryć folią aluminiową.
Podawać z ziołowym sosem na bazie jogurtu lub sosem tzatziki.
Komentarze
dziś zrobię na obiad :) a co można do tego podać zimnego?może być mizeria?
Tak. Możesz do niej dodać kilka listkow mięty dla orzeźwienia.
Zrobiłam też. Cudowny przepis. Pozdrawiam serdecznie
Bardzo fajny sposób na wykorzystanie botwinki. I do tego wspaniale wygląda. Zapisuję do zrobienia!
Na pewno będziesz zadowolona :-)
gdzie kupić ciasto filo?
Znajdziesz w zamrażarce, obok ciasta francuskiego - w małych sklepach czasami, w marketach na pewno.
Dodaj nowy komentarz