Szukaj

Muffiny ze śliwkami, kruszonką i cynamonem

I po urlopie. Wracam do gotowania. Z kuchnią nie rozstałam się jednak tak bardzo. Nad morzem gotowałam dla nas sama - w tamtejszej kuchni zabrakło mi jednak... piekarnika. Wakacyjne pieczenie miało być rozpieszczaniem mojej córki, więc oczywiście padło na muffiny. Foremka na muffiny przyjechała jednak nietknięta. I choć dostępne jeszcze maliny miały znaleźć się w towarzystwie białej czekolady, padło na śliwki.

Bo uwielbiam ich duet z cynamonem.

Muffiny ze śliwkami i kruszonką

 


Muffiny ze śliwkami, kruszonką i cynamonem
proporcja na 6 dużych muffin - użyłam foremek o rozmiarze: 5 cm - podstawa, 4 cm - wysokość

Przepis na bazie przepisu podstawowego na muffiny słodkie, który zamieściłam tutaj.

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cukru z wanilią
  • około 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 100  ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
  • 60 ml oleju tłoczonego na zimno

Dodatkowo:

  • 150-200 g śliwek
  • kruszonka przygotowana według TEGO przepisu (1/2 proporcji - jest i tak za duża, ale łatwiej odmierzyć, pozostałą część zamroziłam)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, następnie kroimy na ćwiartki, a te na kostkę.

Przygotowujemy dwie miski.
W jednej misce mieszamy podstawowe składniki suche, a w drugiej  - składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi i dorzucamy pokrojone śliwki. Delikatnie mieszamy - tylko do połączenia składników.

Ciasto nakładamy do foremek i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, a następnie wykładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem.
 

Muffiny ze śliwkami i kruszonką

Składnik główny: 
śliwki
Składnik główny: 
ciasto ucierane
Składnik główny: 
cynamon
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

Book Of Ways (niezweryfikowany)

Nie do wiary. Nie spodziewałem się takiego połączenia, ale to naprawdę jest dobre :D

10 marca 2020 - 13:35
Aetherius (niezweryfikowany)

Sam nie przepadale za muffinkami ale ze sliwkami calkowicie mienily moje upodobania kulinarne :) magia smaku :D

27 września 2013 - 08:51
Aurelia (niezweryfikowany)

Witam,
weszłam na twoją stronę zupełnie przypadkiem, ale chyba się w niej zakochałam:) Robisz fantastyczne zdjęcie, niemal czuć zapach tych potraw. Na pewno skuszę się na zrobienie kilku przepisów z Twojego bloga. Dziękuje.

Pozdrawiam serdecznie,
Aurelia R.

17 sierpnia 2013 - 21:12
Renata Targosz

A ja dziękuję za odwiedziny  i miłe słowa :))
pozdrowienia
R.

18 sierpnia 2013 - 14:34
Mirosław Mazur (niezweryfikowany)

Uwielbiam murffiny w każdym wydaniu a jestem łasuchem więc zawsze w sobotę i niedzielę są obecne w moim domu ale nie na długo bo dłużej niż dwa dni nie wytrzymują :) Takich ze śliwką jeszcze nie robiłem więc ścigam przepis :)

27 marca 2013 - 08:47
Tenia (niezweryfikowany)

Dziękuję za wyjaśnienie jaka jest różnica między tymi ciastkami.Zrobiłam dzisiaj i dodałam mąkę orkiszową i pól szkl. kukurydzianej ,a na wierzch włożyłam trochę twarożku z pomarańczami .Wyszły wspaniałe i przepyszne ,ale muszę też wypróbować te z kruszonką.Dziękuję i pozdrawiam.

09 lutego 2013 - 13:18
Canditti (niezweryfikowany)

A czy mogę zastąpić śliwki powidłami śliwkowymi lub czekośliwkami ("nutella" śliwkowa)?I jeśli tak to czy długość pieczenia jest taka sama?Aha i cz kruszonka jest raczej miękka taka czy twarda i chrupiąca?Wspaniałe masz te przepisy na stronie, już wiele razy wykorzystane:))

16 stycznia 2013 - 12:57
Renata Targosz

Możesz zastąpić śliwki powidłami śliwkowymi (kawałki owoców z powideł). Co do czekośliwki nie mam pewności, jak będzie zachowywać się podczas pieczenia, jest chyba za płynna (?). Gdybyś jednak chciała spróbować, możesz zamrozić nałożoną łyżeczką na papier pergaminowy czekośliwkę, a potem wetknąć zamrożone kawałki w ciasto tuż przed pieczeniem. Jednak jeśli czekolada - pominęłabym już wtedy cynamon. Generalnie poza sezonem możesz skorzystać jeszcze z dostępnych w sprzedaży śliwek mrożonych.
Kruszonka jest chrupiąca, zwłaszcza przy zastosowaniu opcji z mąką krupczatką.
pozdrowienia :-)

16 stycznia 2013 - 16:52
Canditti (niezweryfikowany)

Właściwie to nie są takie typowo czekośliwki, tylko takie powidła czeko-śliwkowe, bardziej wygląda to jak marmolada.;) Moje zwykłe powidła również nie zawierają raczej typowych kawałków śliwki, są bardziej rozdrobnione. Dziękuję za podpowiedź z tą czekoladą i brakiem cynamonu, nie pomyślałam o tym, nie jestem kulinarnym geniuszem niestety. ;) Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam. :)

17 stycznia 2013 - 14:44
Kucharenka (niezweryfikowany)

Reniu, bardzo dziękuję za ten przepis :)
W końcu wyszły mi takie muffiny jak chciałam:) Moje zmagania opisałam na blogu, poniżej podaję link:
http://kucharenka.pl/swiateczne-muffiny/
Oczywiście z podaniem źródła mojej świątecznej inspiracji :)
Dziękuję i pozdrawiam:)
Klaudia

09 grudnia 2012 - 18:37
Renata Targosz

Ja dziękuję za odwiedziny i również pozdrawiam :-)

09 grudnia 2012 - 20:25
Gość (niezweryfikowany)

Bardzo dziękuję za przepis, muffiki wyszły przepyszne!
Jnn

03 października 2012 - 18:02
Maryla (niezweryfikowany)

Dziękuję za prosty przepis, wyszły i smakują:) słodki pomysł na imprezę z dziećmi - pozdrawiam

20 września 2012 - 23:46
Katarzynka/ onionchoco (niezweryfikowany)

Robiłam ostatnio kruszonkę z Twojego przepisu i wyszła..... cudnie!
Dzięki. Jak nie wiem gdzie szukać, to u Ciebie znajduje :)

17 września 2012 - 11:06
Renata Targosz

Bardzo mnie to cieszy ;-)

17 września 2012 - 22:07
Monia (niezweryfikowany)

Genialne:)

05 września 2012 - 16:07
Evitaa (niezweryfikowany)

Ciasto ze śliwkami i kruszonką w wersji mini - to mi się podoba :).

05 września 2012 - 13:45
Renata Targosz

Małe jest piękne ;-)

05 września 2012 - 15:02
viola (niezweryfikowany)

Renatko!Spadlas mi z nieba z tymi slodkosciam.Wlasnie wertuje neta w poszukiwaniu czegos,czego jeszcze nie pieklam ze sliwkami...
Pozdrawiam

05 września 2012 - 13:10
Renata Targosz

Bardzo się cieszę :-) Smacznego :-)

05 września 2012 - 13:30

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania