Szukaj

Dorada z cytrynowym masłem na ziemniaczanym purée

Niezwykle lekkie danie. Delikatna dorada, aksamitne purée i wspaniale aromatyczne masło cytrynowe.


Składniki:
2 dorady (lub 4 filety)
odrobina oliwy do smażenia
sól
pieprz


Purée ziemniaczane
400 g ziemniaków
50 g masła
100 g śmietany 18%

1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
10 czarnych oliwek

Sos maślano-cytrynowy:
50 g łuskanych orzechów włoskich
2 małe, ale soczyste cytryny
120 g sklarowanego masła
1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
sól
pieprz biały


Przygotowanie:

Dorady wyfiletować.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło, śmietanę i sporządzić purée. Wymieszać z natką i pokrojonymi oliwkami.

Cytryny wyszorować. Przy pomocy ostrego noża obrać z cytryn skórkę wraz z albedo, a następnie spomiędzy błonek wykroić cząstki miąższu. Do podgrzanego masła włożyć orzechy włoskie, cząstki cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Nie gotować. Cząstki cytryny nie powinny się rozpaść tylko pozostać jędrne i soczyste.

Filety dorady przyprawić i smażyć na oliwie. Podawać z gorącym puree, polane cytrynowym masłem.

Dorada z cytrynowym masłem i puree ziemniaczanym / ArtKulinaria

Składnik główny: 
dorada
Składnik główny: 
cytryna
Składnik główny: 
orzechy
Składnik główny: 
ziemniaki
Składnik główny: 
oliwki
Rodzaj dania: 
Ryby i owoce morza

Komentarze

Gosia (niezweryfikowany)

I znowu artkulinaria.pl zagwarantowały nam przepyszny obiad! Cząstki cytryny wprawdzie mi się rozpadły podczas podgrzewania, ale w niczym to nie ujęło walorom tego doskonałego dania. Dziekuję

19 lutego 2012 - 23:21

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania