Niezwykle lekkie danie. Delikatna dorada, aksamitne purée i wspaniale aromatyczne masło cytrynowe.
Składniki:
2 dorady (lub 4 filety)
odrobina oliwy do smażenia
sól
pieprz
Purée ziemniaczane
400 g ziemniaków
50 g masła
100 g śmietany 18%
1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
10 czarnych oliwek
Sos maślano-cytrynowy:
50 g łuskanych orzechów włoskich
2 małe, ale soczyste cytryny
120 g sklarowanego masła
1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
sól
pieprz biały
Przygotowanie:
Dorady wyfiletować.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło, śmietanę i sporządzić purée. Wymieszać z natką i pokrojonymi oliwkami.
Cytryny wyszorować. Przy pomocy ostrego noża obrać z cytryn skórkę wraz z albedo, a następnie spomiędzy błonek wykroić cząstki miąższu. Do podgrzanego masła włożyć orzechy włoskie, cząstki cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Nie gotować. Cząstki cytryny nie powinny się rozpaść tylko pozostać jędrne i soczyste.
Filety dorady przyprawić i smażyć na oliwie. Podawać z gorącym puree, polane cytrynowym masłem.
Komentarze
I znowu artkulinaria.pl zagwarantowały nam przepyszny obiad! Cząstki cytryny wprawdzie mi się rozpadły podczas podgrzewania, ale w niczym to nie ujęło walorom tego doskonałego dania. Dziekuję
Dodaj nowy komentarz