Słodka tarta ze śliwkami zapieczonymi w delikatnie cynamonowym kremie pâtissière. Ciasto, krem i owoce to kompozycja, która sprawdza się zawsze doskonale.
Podczas przygotowania ciasta ważne są trzy podstawowe zasady: kruchy spód musi być podpieczony, ostudzony przed nałożeniem kremu, a śliwki układamy przecięciem do góry, aby zabezpieczyć krem przed wydostającym się podczas pieczenia sokiem z owoców.
Ciasto kruche, które użyłam w przepisie wystarczy na dwie podstawy do tart: możecie podzielić proporcje na pół, ja jednak wolę przygotować całą porcję ciasta - wówczas zyskuję równy krążek do wypełnienia foremki, a tym samym idealne brzegi tarty. Odcięty nadmiar ciasta wykorzystuję do babeczek lub zamrażam do kolejnych wypieków.
Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, Tarty
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto kruche, śliwki, krem pâtissière, cynamon
Tarta ze śliwkami i kremem pâtissière. Z nutą cynamonu
na foremkę do tart o średnicy 24 cm
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Składniki na krem pâtissière:
250 ml mleka
pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
3 żółtka
50 g cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki masła
Dodatkowo:
350-400 g śliwek
cukier puder do posypania
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Przygotować kruche ciasto według przepisu nr 1.
Krem pâtissière: Mleko zagotować z cynamonem, a następnie przecedzić. Osobno ubić żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, a po uzyskaniu gładkiej masy dolać do niej powoli gorące mleko, cały czas ubijając. Dokładnie wymieszaną zawartość miski przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką/rózgą, aż do zgęstnienia masy. Odstawić na bok i dodać masło, wymieszać dokładnie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Na podpieczony, ostudzony kruchy spód nałożyć ostudzony krem pâtissière, a następnie śliwki, przekrojoną częścią do góry. Lekko docisnąć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia krem rośnie do góry, a następnie trochę opada.
Komentarze
Dziekuje za inspirujace przepisy i informacje. Wracam regularnie na pani strone.
Bardzo kusi mnie ta tarta ale nie mam sliwek za to piekne truskawki duze i blyszczace, czy moge te tarte upiec z truskawkami zamiast sliwek?
Oczywiście :) Ale wtedy dodałabym odrobinę wanilii, zamiast cynamonu ;)
Pisze pani, że podpieczone, kruche ciasto pieczone po wystudzeniu przez godzinę się nie przypali. Ja piekę tartę 15 minut i palą mi się boki, co robię źle?
Tylko w przypadku sernika - jest na spodzie.
Jeżeli po 15 minutach masz spalone boki tarty, to przypuszczalnie ustawiona jest za wysoka temperatura.
czy mogę użyć mrożonych śliwek?
tarta wygląda bajecznie :)
Można :) Trzeba najpierw rozmrozić w lodówce i odsączyć z nadmiaru wody.
Krem patissiere jeszcze się piecze? Nie robi się za budyniowy? twardy?
Gwarantuję, że nie - tarta jest fantastyczna :)
Mam ochotę zrobić tę tartę, ale mam tylko formę do tarty o śr. 26-28 cm o ile powinnam zwiększyć składniki, a może z tych podanych również wyjdzie? pozdrawiam serdecznie
Ciasta kruchego bez problemu Ci wystarczy. Jego ilość jest troszkę za duża na tartę 24 cm (z reszty robię zawyczaj babeczki albo zamrażam). Na formę 28 cm dodałabym dodatkowe około 1/2 kremu.
Dopiero teraz doczytałam, że ilość ciasta jest na 2 spody, a co do kremu to też myślałam, że trzeba zwiększyć go o połowę, dziękuję za szybką odp. :)
za chwile posmakuje
W smaku boska!!! Co za pyszności!
Zrobiłam pewnie jakiś błąd, bo krem nie jest całkiem zastygł i teraz trochę się rozlewa....
Ale i tak ta tarta jest grzechu warta:-)
Łyżka łyżce nierówna ;-) Możliwe, że mąki ziemniaczanej było troszkę za mało.
Genialne! Jestem Pani fanką, Pani Renato! :-)
Zrobiłam dzisiaj i jest rewelacyjna!
Mimo, że za śliwkami jako tako nie przepadam, to krem i ciasto - pycha!
Dodam jeszcze, że jest to moja 3 tarta w życiu i pierwsza z której jestem zadowolona :)
Pozdrawiam !
Cieszę się ogromnie i również pozdrawiam :-)
wczoraj zrobiłam tartę wg tego przepisu - ciasto rewelacja, kruchutkie i przepyszne. Jak się podzieli pracę na dwa dni (tj. zrobi jednego dnia spód, drugiego krem) to można powiedzieć, że jest praktycznie bezwysiłkowe :) a jakie dobre! :)
co znaczy podpiec ciasto?
W tym przypadku, jak i ogólnie w przypadku ciast kruchych - wstępne upieczenie ciasta do takiego stopnia, aby nie było ani surowe, ani maksymalnie wypieczone. Dzięki temu zachowa swoją kruchość i nie nawilgnie pod wpływem masy - jak też, dzięki niedużemu stopniu wypieczenia, nie przypali się podczas dalszej obróbki termicznej.
mam pytanie: czy przygotowując krem, należy: 1.najpierw ubić same żółtka, a gdy te gdy są ubite dodać cukier i mąkę ziemniaczaną 2. Czy też ubić żółtka z cukrem, a potem delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, 3. czy też wszystko razem ubijać od początku ?
Nie ma to większego znaczenia. Można ubić żółtka z cukrem, a później dodać mąkę ziemniaczaną. Nie trzeba jej mieszać delikatnie, można przy użyciu rózgi - musi być dobrze wymieszana, bez grudek.
Absolutnie fantastyczne ciasto! :)
Zrobiłam dziś tę tartę (wczoraj spód kruchy, dziś 1 1/2 porcji kremu). Degustujemy z synem.. Matko Jedyna i wszystkie Anioły w niebie, jakie to dobre... mmm. Dziękuję bardzo!
Bardzo mi miło :-) Cieszę się, że smakuje ... wiedziałam, że będzie smakować! ;-))
W jakiej temperaturze pieczemy całość? Dzięki :)
180 stopni. Już uzupełniam informacje :-)
Wow, looks tasty. Share to mind the plate :)
Nie przepadam za śliwkami w postaci innej niż świeża, ale tego ciasta bym nie odmówiła - wygląda pysznie :)
Dodaj nowy komentarz