Szukaj

Tarta ze śliwkami i kremem pâtissière. Z nutą cynamonu

Słodka tarta ze śliwkami zapieczonymi w delikatnie cynamonowym kremie pâtissière. Ciasto, krem i owoce to kompozycja, która sprawdza się zawsze doskonale.

Podczas przygotowania ciasta ważne są trzy podstawowe zasady: kruchy spód musi być podpieczony, ostudzony przed nałożeniem kremu, a śliwki układamy przecięciem do góry, aby zabezpieczyć krem przed wydostającym się podczas pieczenia sokiem z owoców.

Ciasto kruche, które użyłam w przepisie wystarczy na dwie podstawy do tart: możecie podzielić proporcje na pół, ja jednak wolę przygotować całą porcję ciasta - wówczas zyskuję równy krążek do wypełnienia foremki, a tym samym idealne brzegi tarty. Odcięty nadmiar ciasta wykorzystuję do babeczek lub zamrażam do kolejnych wypieków.


Polecamy też więcej przepisów na: CiastaTarty
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto kruche,
śliwki, krem pâtissière, cynamon



Tarta ze śliwkami i kremem pâtissière. Z nutą cynamonu
na foremkę do tart o średnicy 24 cm

Składniki na kruche ciasto:

300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka


Składniki na krem pâtissière:

250 ml mleka
pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
3 żółtka
50 g cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki masła


Dodatkowo:

350-400 g śliwek
cukier puder do posypania


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Przygotować kruche ciasto według przepisu nr 1.

Krem pâtissière: Mleko zagotować z cynamonem, a następnie przecedzić. Osobno ubić żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, a po uzyskaniu gładkiej masy dolać do niej powoli gorące mleko, cały czas ubijając. Dokładnie wymieszaną zawartość miski przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką/rózgą, aż do zgęstnienia masy. Odstawić na bok i dodać masło, wymieszać dokładnie.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Na podpieczony, ostudzony kruchy spód nałożyć ostudzony krem pâtissière, a następnie śliwki, przekrojoną częścią do góry. Lekko docisnąć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia krem rośnie do góry, a następnie trochę opada.

Składnik główny: 
śliwki
Składnik główny: 
ciasto kruche
Składnik główny: 
krem pâtissière
Składnik główny: 
cynamon
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

edyta (niezweryfikowany)

Dziekuje za inspirujace przepisy i informacje. Wracam regularnie na pani strone.

Bardzo kusi mnie ta tarta ale nie mam sliwek za to piekne truskawki duze i blyszczace, czy moge te tarte upiec z truskawkami zamiast sliwek?

29 kwietnia 2019 - 11:45
Renata Targosz

Oczywiście :) Ale wtedy dodałabym odrobinę wanilii, zamiast cynamonu ;)

29 kwietnia 2019 - 12:30
Alicja (niezweryfikowany)

Pisze pani, że podpieczone, kruche ciasto pieczone po wystudzeniu przez godzinę się nie przypali. Ja piekę tartę 15 minut i palą mi się boki, co robię źle?

18 kwietnia 2014 - 15:25
Renata Targosz

Tylko w przypadku sernika - jest na spodzie.
Jeżeli po 15 minutach masz spalone boki tarty, to przypuszczalnie ustawiona jest za wysoka temperatura.

19 kwietnia 2014 - 16:22
Lilka (niezweryfikowany)

czy mogę użyć mrożonych śliwek?
tarta wygląda bajecznie :)

04 marca 2014 - 00:00
Renata Targosz

Można :) Trzeba najpierw rozmrozić w lodówce i odsączyć z nadmiaru wody.

05 marca 2014 - 11:40
misialala.pl (niezweryfikowany)

Krem patissiere jeszcze się piecze? Nie robi się za budyniowy? twardy?

07 maja 2013 - 12:06
Renata Targosz

Gwarantuję, że nie - tarta jest fantastyczna :)

07 maja 2013 - 21:35
Ania (niezweryfikowany)

Mam ochotę zrobić tę tartę, ale mam tylko formę do tarty o śr. 26-28 cm o ile powinnam zwiększyć składniki, a może z tych podanych również wyjdzie? pozdrawiam serdecznie

12 sierpnia 2012 - 19:27
Renata Targosz

Ciasta kruchego bez problemu Ci wystarczy. Jego ilość jest troszkę za duża na tartę 24 cm (z reszty robię zawyczaj babeczki albo zamrażam). Na formę 28 cm dodałabym dodatkowe około 1/2 kremu.

12 sierpnia 2012 - 20:42
Ania (niezweryfikowany)

Dopiero teraz doczytałam, że ilość ciasta jest na 2 spody, a co do kremu to też myślałam, że trzeba zwiększyć go o połowę, dziękuję za szybką odp. :)

13 sierpnia 2012 - 01:10
ola (niezweryfikowany)

za chwile posmakuje

23 lipca 2012 - 16:45
Gosia (niezweryfikowany)

W smaku boska!!! Co za pyszności!
Zrobiłam pewnie jakiś błąd, bo krem nie jest całkiem zastygł i teraz trochę się rozlewa....
Ale i tak ta tarta jest grzechu warta:-)

28 października 2011 - 16:30
Renata Targosz

Łyżka łyżce nierówna ;-) Możliwe, że mąki ziemniaczanej było troszkę za mało.

29 października 2011 - 00:27
Nika (niezweryfikowany)

Genialne! Jestem Pani fanką, Pani Renato! :-)

27 października 2011 - 21:34
Gość (niezweryfikowany)

Zrobiłam dzisiaj i jest rewelacyjna!
Mimo, że za śliwkami jako tako nie przepadam, to krem i ciasto - pycha!
Dodam jeszcze, że jest to moja 3 tarta w życiu i pierwsza z której jestem zadowolona :)
Pozdrawiam !

26 października 2011 - 15:11
Renata Targosz

Cieszę się ogromnie i również pozdrawiam :-)

26 października 2011 - 17:37
Małgosia (niezweryfikowany)

wczoraj zrobiłam tartę wg tego przepisu - ciasto rewelacja, kruchutkie i przepyszne. Jak się podzieli pracę na dwa dni (tj. zrobi jednego dnia spód, drugiego krem) to można powiedzieć, że jest praktycznie bezwysiłkowe :) a jakie dobre! :)

01 października 2011 - 07:07
Gość (niezweryfikowany)

co znaczy podpiec ciasto?

30 września 2011 - 17:13
Renata Targosz

W tym przypadku, jak i ogólnie w przypadku ciast kruchych - wstępne upieczenie ciasta do takiego stopnia, aby nie było ani surowe, ani maksymalnie wypieczone. Dzięki temu zachowa swoją kruchość i nie nawilgnie pod wpływem masy - jak też, dzięki niedużemu stopniu wypieczenia, nie przypali się podczas dalszej obróbki termicznej.

30 września 2011 - 18:57
Gość (niezweryfikowany)

mam pytanie: czy przygotowując krem, należy: 1.najpierw ubić same żółtka, a gdy te gdy są ubite dodać cukier i mąkę ziemniaczaną 2. Czy też ubić żółtka z cukrem, a potem delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, 3. czy też wszystko razem ubijać od początku ?

16 września 2011 - 13:38
Renata Targosz

Nie ma to większego znaczenia. Można ubić żółtka z cukrem, a później dodać mąkę ziemniaczaną. Nie trzeba jej mieszać delikatnie, można przy użyciu rózgi - musi być dobrze wymieszana, bez grudek.

16 września 2011 - 14:24
Natalia (niezweryfikowany)

Absolutnie fantastyczne ciasto! :)

14 września 2011 - 22:23
Joanna (niezweryfikowany)

Zrobiłam dziś tę tartę (wczoraj spód kruchy, dziś 1 1/2 porcji kremu). Degustujemy z synem.. Matko Jedyna i wszystkie Anioły w niebie, jakie to dobre... mmm. Dziękuję bardzo!

11 września 2011 - 12:57
Renata Targosz

Bardzo mi miło :-) Cieszę się, że smakuje ... wiedziałam, że będzie smakować! ;-))

11 września 2011 - 13:11
Joanna (niezweryfikowany)

W jakiej temperaturze pieczemy całość? Dzięki :)

09 września 2011 - 14:05
Renata Targosz

180 stopni. Już uzupełniam informacje :-)

09 września 2011 - 14:42
Marie (niezweryfikowany)

Wow, looks tasty. Share to mind the plate :)

07 września 2011 - 09:39
Justyna (niezweryfikowany)

Nie przepadam za śliwkami w postaci innej niż świeża, ale tego ciasta bym nie odmówiła - wygląda pysznie :)

03 września 2011 - 17:24

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania