Szukaj

Tarta z masą karmelową i czekoladowym ganache

Wyobraźcie sobie czekoladowe ciasto, z którego po przekrojeniu wypływa bursztynowy karmel. Kruchy spód rozpływa się w ustach, a czekoladowy ganache uderza w kubki smakowe swoją głęboką mocą.

Zapraszam na wyjątkową tartę czekoladową z karmelową masą.

Karmel i jego pochodne charakteryzuje się różną gęstością, w zależności od tego w jakim celu chcemy go użyć i jakie proporcje cukru i śmietany w związku z tym zastosujemy. Karmelowe sosy i polewy znalazły już u nas różnorakie zastosowanie (
zobacz). I w przeciwieństwie do rewelacyjnej tarty z orzechami włoskimi i karmelową polewą - tym razem, w czekoladowej tarcie jest on cudowną niespodzianką nie tylko smakową - kiedy ukroicie kawałek ciasta, po chwili spod ciemnego, czekoladowego ganache wypłynie bursztynowa masa ;-) I choć tarta powinna być schłodzona, wystarczy kilka minut, aby po wyjęciu z lodówki obie masy osiągnęły wymagany efekt i konsystencję.

Jeżeli gorzka czekolada jest dla Was zbyt intensywna  i głęboka w smaku, można ją połączyć w dowolnych proporcjach z czekoladą mleczną lub deserową. Trzeba mieć wówczas na względzie zmianę słodkości ciasta.


Polecamy też więcej przepisów na: CiastaTarty
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto kruche, czekoladę,
karmel



Tarta z masą karmelową i czekoladowym ganache
na formę do tart o średnicy 24 cm

Składniki:

Ciasto kruche
10 g ciemnego kakao

Masa karmelowa:
150 g cukru kryształu
15 g solonego masła (lub masło extra + szczypta soli)
150 ml śmietany 30%


Ganache czekoladowe:

180 g czekolady o zawartości kakao 70% (lub gorzkiej)
150 ml śmietany 30%


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Ciasto. Ciasto kruche przygotować według przepisu (w trakcie przesiewania mąki dodać kakao). Rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i dopiec jeszcze 10 minut. Ostudzić.

Masa karmelowa: Do szerokiego rondelka lub na patelnię włożyć masło i dodać 1 łyżkę wody. Kiedy masło roztopi się, równomiernie wsypać cukier. Podgrzewać do momentu, kiedy będzie płynny i nabierze bursztynowej barwy - dopiero teraz zamieszać. Ostrożnie dolać śmietanę (karmel się wzburzy) i energicznie całość wymieszać - masa ma się zagotować. Mieszać do momentu, aż karmel całkowicie połączy się ze śmietaną. Odstawić do całkowitego wystudzenia, w tym czasie karmel nieco zgęstnieje. Wystudzoną masę karmelową wlać do spodu na tartę i włożyć do lodówki.

Ganache: W czasie, kiedy karmel tężeje w lodówce, włożyć do miski rozdrobnioną na kawałki czekoladę. W garnuszku zagotować śmietanę i gorącą zalać czekoladę. Odczekać chwilę, a następnie dokładnie wymieszać. Ja to robię rózgą, jednak składniki należy tylko wymieszać, nie ubijać. Kiedy ganache ostygnie, wylać na stężały, zimny karmel. Wyrównać wierzch i schłodzić przed podaniem.

Kroić ostrym nożem o cienkim ostrzu.

Tarta z karmelem i czekoladowym ganache

,
Składnik główny: 
czekolada,
Składnik główny: 
karmel,
Składnik główny: 
ciasto kruche,
Rodzaj dania: 
Ciasto,

Komentarze

agap (niezweryfikowany)

Mi niestety nie wyszła, spód twardawy, jak dla mnie zbyt gorzki, karmel -jakos mało go wyszło, a w ogóle robiłam go 2 razy-bo pierwszy się przypalił.
czy można w jakiś inn sposób zrobić ten karmel, by nie uległ przypaleniu?
ozdr

06 kwietnia 2014 - 22:19
Renata Targosz

Kruchy spód może być twardawy, jeśli był zbyt długo wyrabiany. Ewentualna gorzkość będzie zależeć od jakości użytego kakao. Jedyny sposobem na nierzypalenie kamelu jest uchwycenie tego właściwego momentu, kiedy naviera koloru bursztynu i wówczas wlanie śmietany.

07 kwietnia 2014 - 19:44
Sylwia (niezweryfikowany)

Wyszła bez zastrzeżeń. Pyszna! Polecam!

18 stycznia 2014 - 21:52
Asia (niezweryfikowany)

A u mnie karmel twardy jak skała :( a dlaczego? goscie prawie zęby połamali ;)))

30 września 2013 - 07:50
Renata Targosz

Możliwe, że proporcje cukru i śmietany zostały źle odmierzone. Sam karmel jest "twardy jak skała". Dodatek śmietany 30% powoduje upłynnienie masy.

30 września 2013 - 23:19
Ayame (niezweryfikowany)

Tarta wyszła rewelacyjnie! Spędziłam wakacje we Francji i od tamtej pory pròbowałam sama zrobić ròżne tarty ale ta zdecydowanie wyszła mi najlepiej;) wcześniej miałam problemy z kruchym ciastem lub konststencją karmelu ale tym razem wszystko wyszło idealnie przy pierwszym podejściu ;D dziękuję za podzielenie się przepisem;)

02 lutego 2013 - 20:45
Renata Targosz

Bardzo się cieszę zwłaszcza, że zawsze staram się dokładnie wyłożyć proces przygotowania. A tarty to mój ulubiony wypiek :)

02 lutego 2013 - 23:50
ada (niezweryfikowany)

Zrobiłam. Bardzo lubię słodkie desery, ale ta tarta wyszła baaaardzo słoda, nie wiem dlaczego, bo spod byl gorzkawy i ganache także z czekolady gorzkiej, myślałam, że to zrównoważy słodki karmel.

28 stycznia 2013 - 22:59
Gość (niezweryfikowany)

Czy można zamiast jednej dużej tarty zrobić kilka małych? proszę o szybką odpowiedź :)

12 stycznia 2013 - 21:04
Renata Targosz

Jak najbardziej tak :-)

12 stycznia 2013 - 21:45
Gość (niezweryfikowany)

Mam wielką ochotę zrobić tą tartę, ale mam pytanie odnośnie chłodzenia :)
Jeśli zrobię ją jutro z rana, to czy do wieczora uzyska odpowiednią konsystencję? :)

21 listopada 2012 - 18:38
Renata Targosz

Jak najbardziej tak :-)

21 listopada 2012 - 19:35
Gość (niezweryfikowany)

Świetny przepis i tarta na prawdę pyszna! Do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Słodka, to prawda ale czekolada deserowa ładnie równoważy słodkość sosu karmelowego. Polecam ten przepis. Warto wypróbować.

23 października 2012 - 20:02
Tutu (niezweryfikowany)

A czy mozna dodac miedzy karmel a czekolade odrobine orzeszkow solonych aby w smaku przypominala Snickersa? :)

02 września 2012 - 21:43
Renata Targosz

Można, karmel czasem lubi odrobinę soli :-) Choć nie wiem, jak się to sprawdzi w przypadku tej tarty - daj znać, jeśli zrobisz :-)

03 września 2012 - 10:14
Gość (niezweryfikowany)

Świetna tarta. Odkąd tylko wymyślono masę kajmakową i sosy czekoladowe, prawie każde dziecko te dwie rzeczy uważa za najsmaczniejsze słodkości. Zawsze lubiłem połączenia czekolady i z karmelem, a tarta ta stanowi idealne ich połączenie. Przy okazji można wrócić do dziecięcych, nieszkodliwych ciągotek w stronę klasycznych słodkości. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.

01 sierpnia 2012 - 12:31
DD (niezweryfikowany)

jaka jest średnica formy? a tarta jest przepiękna, zarówno z wyglądu, jak i zapewne w smaku :)

12 lipca 2012 - 23:20
Renata Targosz

24 cm

13 lipca 2012 - 10:46
Gość (niezweryfikowany)

tarta jest boska! Dla lubiących słodycze ;)

15 czerwca 2012 - 08:54
Gość (niezweryfikowany)

Smietana 30% slodka UHT czy kwasna?

16 maja 2012 - 14:32
Renata Targosz

Słodka, ja używam 30-tki w kubeczku.

16 maja 2012 - 17:49
jennifer (niezweryfikowany)

Nie mogę się powstrzymać by nie sięgnąć po kolejny kawałek! Jest pyszna!!

07 marca 2012 - 19:48
Ania (niezweryfikowany)

REWELACJA!!!
Perfekcyjny wygląd i smak!!
Tarta na pewno nie raz zagości na naszym stole!! Nie jest aż tak trudna jak się spodziewałam więc na spotkania przy kawie nadaje się idealnie!!!

06 lutego 2012 - 18:23
Edyta (niezweryfikowany)

Dziękuję za ten przepis. Uszczęśliwiłam tym ciastem wielu znajomych i rodzinę. Jest pyszne i eleganckie.

25 grudnia 2011 - 14:21
Gosia (niezweryfikowany)

Tarta dla miłośników czekolady. Bardzo intensywna w smaku. Zdania w mojej rodzinie podzielone: część osób uważa, ze za słodka, część z zachwytu mogła wydawać z siebie tylko mlaski, a ja uważam że mały kawałek tej tarty (dużo się jej nie da zjeść - co jest dla mnie zaskoczeniem, bo uważam, ze jestem w stanie zjeść każdą ilość słodkiego;-))) wraz z capuccino, to wyjątkowe przeżycie smakowe!

12 grudnia 2011 - 11:46
Renata Targosz

Kiedy degustowałam tą tartę /a też potrafię zjeść każdą ilość słodkiego ;-)/ uznałam, że dostarcza ona tyle skoncentrowanych wrażeń smakowych, że jedzenie jej można przyrównać do picia espresso ;-)

Dla pragnących łagodniejszego smaku można wprowadzić czekoladę mleczną, deserową i w proporcjach czekolada/śmietana użyć więcej śmietany. Ganache będzie wtedy delikatniejsze i w smaku i w konsystencji.

12 grudnia 2011 - 16:49
Gosia (niezweryfikowany)

O rany Julek! Jaka ona piękna!

07 listopada 2011 - 13:22
Evitaa (niezweryfikowany)

Wspaniałe zdjęcia. Tarta bardzo zachęcająca. Czasem potrzebna jest taka porcja superskoncentrowanej słodyczy :)

07 listopada 2011 - 12:37

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania