Szukaj

Ciasto z jabłkami

Jeśli nie piekliście jeszcze tego ciasta, lub nie mieliście okazji zastąpić śliwek jabłkami, to nastąpił czas aby to nadrobić. Koniecznie. Maślany smak i aromat jabłek oprószonych cynamonem i wanilią nie ma sobie równych. Gdy doskwiera mi brak czasu lub siły na kuchenne spotkanie z moim jabłkowym faworytem - bretońskim Kouign Amann - lub gdy najzwyczajniej na świecie moi bliscy domagają się szybko czegoś słodkiego, wówczas ratuję się między innymi tym ciastem. Nieskomplikowane i niewymagające. Pozwala mi  cieszyć się najprostszą z możliwych formułą.

Wszystkie ciasta z jabłkami są tutaj.

Ciasto z jabłkami

Składniki:

200 g miękkiego masła min. 82%
110 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka (lub 3 małe jajka) z wolnego wybiegu
1/2 paczuszki drożdży instant
240 g mąki
pszennej typ 450

Dodatkowo:
50 g marmolady morelowej
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru z wanilią


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Formę o śrewdnicy 24-26 cm smarujemy masłem.

Masło wkładamy do miski z cukrem i solą. Miksujemy na pulchną masę. Dodajemy pojedynczo całe jajka, miksujemy, następnie wsypujemy mąkę i drożdże - miksujemy na gładką, gęstą masę. Ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy wierzch i smarujemy marmoladą morelową.
Jabłka przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, a następnie każdą połówkę kroimy na trzy podłużne części.Kawałki jabłek układamy na wierzchu ciasta, każdy dociskamy. Posypujemy cynamonem oraz cukrem z wanilią i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-40 minut (sprawdzić ciasto patyczkiem).

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i ewentualnie oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto z jabłkami

Składnik główny: 
jabłka
Składnik główny: 
ciasto ucierane
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

Martyneczka (niezweryfikowany)

Kocham wszelkie ciasta z jabłkami. Uwielbiam też szarlotkę ucieraną, którą bardzo polecam!

02 kwietnia 2020 - 16:15
Edyta (niezweryfikowany)

Witam Pani Reniu :)
Upiekłam Pani ciasto i choć wyszło smaczne, to mam pewne wątpliwości.
Przede wszystkim proporcje- tłuszczu da mąki (tzn. dużo tłuszczu). Podczas pieczenia masło kipiało i spora jego część wyciekła z tortownicy? Ciasto wyszło, choć odnoszę wrażenie ,że nie było tak wyrośnięte jak Pani. Co źle zrobiłam?
Edyta

10 listopada 2015 - 17:52
Renata Targosz

Ilość masła w tej recepturze zapewnia dużą wilgotność ciasta i jego mocno maślany smak. Jednak składniki należy bardzo dokładnie wymieszać - ubić przy pomocy miksera lub robota kuchennego.

10 listopada 2015 - 19:58
sonia (niezweryfikowany)

Swietne przepisy,zawsze lubie zrobic cos nowego,rodzina tylko czeka .Zauwazylam,ze polskch przepisach nie jest podawana blaszka w ktorej nalezy piec a to jest bardzo wazne. Od tego zalezy sukces lub nieudany wpiek. W USA, gdzie mieszkam w przepise na ostatnie pozycji OBOWIAZKOWO musi byc podane jakiej formy uzywac. Odnosnie suchych drozdzy podawac proporcje w lyzkach, ja nie kupuje w malych torebkach ale w funtowych bo wychodzi bardzo tanio.Pozdrawiam

16 sierpnia 2015 - 18:25
Renata Targosz

Soniu, masz rację, faktycznie, w tym przepisie nie podałam tej informacji. W wolnej chwili przejrzę wszystkie przepisy na ciasta i uzupełnię, tam gdzie trzeba treść przepisu o rozmiar formy.
pozdrowienia :)

23 sierpnia 2015 - 18:51
jeap (niezweryfikowany)

czy moga byc drodze zwykłe (masa?)
jestem nowicjuszem xD

22 stycznia 2015 - 22:36
Renata Targosz

Oczywiście, choć to ciasto wyjątkowo nie porzebuje wyrastania przed pieczeniem. Jego zaletą jest właśnie bardzo szybkie przygotownie.

22 stycznia 2015 - 22:40
Agata P. (niezweryfikowany)

A gdybym chciała dodać zwykłe drożdże to ile i jak postępować:)?
Gratuluję bloga!
Pozdrawiam!

29 grudnia 2014 - 12:06
Renata Targosz
29 grudnia 2014 - 13:42
Ruda Żaba (niezweryfikowany)

Dziś odkryłam pani blog, wspaniały. Cudownie wykwintne przepisy przedstawione w prosty sposób, rewelacja, już dodałam do ulubionych. Pozdrawiam życząc wielu art. inspiracji.

05 stycznia 2014 - 14:08
Renata Targosz

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam również :)

06 stycznia 2014 - 13:50
Kasia (niezweryfikowany)

A ile to jest 1/2 paczuszki drożdży instant w gramach? Mieszkam za granica i tutaj robie zakupy, zapewne tutejsze paczuszki maja inna wielkosc.
To mankament wielu przepisow, a przeciez czytamy Wasze przepisy ze wszystkich zakatkow swiata ;-)

05 sierpnia 2013 - 16:20
Renata Targosz

Słuszna uwaga :) Cała paczuszka drożdży instant, których używam, to 7 g (Jak się sypnie odrobinę za dużo, to nie szkodzi. Kiedyś ważyłam co do grama, teraz sypię na oko)

05 sierpnia 2013 - 22:06
KJ (niezweryfikowany)

Ciasto pyszne, jakże proste i szybkie do przyrządzenia! Na pewno znajdzie się w moim stałym repertuarze! Polecam

02 lipca 2013 - 22:10
Ewa Schmid (niezweryfikowany)

Zdjecie i latwy przepis zapraszaja do pieczenia. Zanim sie do tego zabiore, mam pytanie: jakiej wielkosci jest uzyta foremka do ciasta? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie ze Szwajcarii.

19 czerwca 2013 - 12:22
Ewa Schmid (niezweryfikowany)

Dziekuje za odpowiedz. Ciasto smakuje fantastycznie! Na zyczenie upieklam je juz kilkakrotnie. Musze jednak przyznac, ze nie wychodzi ono tak puszyste jak na zalaczonym zdjeciu, choc trzymalam sie dokladnie podanego przepisu. Co moze byc powodem? Pozdrawiam. Ewa Schmid

08 lipca 2013 - 13:28
Renata Targosz

Przypuszczam, że wielkość i świeżość jajek oraz dokładność ubijania ciasta (drożdże instant muszą się całkiem rozpuścić, a masa napowietrzyć).

10 lipca 2013 - 01:38
Ewa Schmid (niezweryfikowany)

Pani Renato, dziekuje za odpowiedz. Jesli chodzi o jajka to uzywam wylacznie "prosto od kury", codziennie swieze, z kategorii XXL, czyli 70-75g. Moze za duzo tych jajek? Mysle jednak, ze winne sa drozdze instant. Sprobuje zwiekszyc ilosc i byc moze powinnam zostawic ciasto do wyrosniecia? Poniewaz ciasto jest pyszne, bede nadal experymentowac. Moze uda mi sie kiedys zblizyc do idealu...
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje takze za inne rewelacyjne przepisy z pani strony. Ewa Schmid

29 lipca 2013 - 00:58
Renata Targosz

23 cm spód, 26 cm rant.

19 czerwca 2013 - 19:50
Julia | JuliasAlbum.com (niezweryfikowany)

This looks so wonderful!

30 grudnia 2012 - 20:15
zufik (niezweryfikowany)

Bomba! I nie trzeba czekać aż wyrośnie ani wyrabiać, dla mnie idealne.
Kocham wszystkie wypieki z jabłkami:) zapisuję

28 września 2012 - 18:39
Usagi (niezweryfikowany)

A ja je jednak zrobię ze śliwkami, bo strasznie za mną chodzą ostatnio. A potem mogę zrobić z jabłkami. A potem dorzucę wersję brzoskwiniową :)
Bo tego typu ciasta według mnie są najlepsze :)
Pozdrawiam!

19 września 2012 - 08:30
Jswm (niezweryfikowany)

Piękne!

19 września 2012 - 07:39

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania