Szukaj

Delikatnie śliwkowy sernik z cynamonem

Na ten sernik miałam ochotę już od dawna, a miał być ulepszoną wersją tego sernika. Uzyskałam to, co zamierzałam - delikatny aromat śliwki i pomarańczy oraz kremową konsystencję otuloną kruchością i cynamonem. Połączenie śliwki z cynamonem jest jednym z moich ulubionych. Więc nie miałam wątpliwości, że w tej wersji również się sprawdzi. Sernik jest pyszny i pięknie wygląda :-)

Postanowiłam jednak pójść o krok dalej i masę sernikową szczelniej zamknąć w kruchym cieście. Nie ciasteczkowym, jak zapewne na pierwszy rzut oka wygląda, ale klasycznym, z dodatkiem sproszkowanego cynamonu. Ciasto upiekło się fantastycznie i smakuje doskonale. Oczywiście, wymaga więcej pracy niż spód ciasteczkowy, ale przynajmniej sama mogę zadbać o jego skład. I to jest dla mnie najważniejsze.

Do sernika użyłam jak zawsze twarogu hajnowskiego. Aby uzyskać jego jak najbardziej kremową i aksamitną konsystencję, bardzo dokładnie zmiksowałam go przy pomocy blendera, dodając pod koniec śmietanę 36%. To w zasadzie mój stały sposób na przygotowanie kremowego twarogu śmietankowego. Jeżeli zapytacie o użycie kupnego twarogu do serników, to odpowiem - tak, jak najbardziej możecie go użyć. Nie znam jednak konsystencji tych twarogów, trudno mi więc określić, czy podana w moim przepisie śmietana powinna zostać pominięta. Powinna?

Dodam jeszcze kilka słów o powidłach. Jeżeli Wasze powidła zawierają większe kawałki owoców, warto je przed użyciem trochę zmiksować. Moje, a raczej mojej teściowej powidła były lekko kwaskowate, więc ilość cukru dobierałam na zasadzie próby smaku. Skosztujcie swoich powideł i dostosujcie słodycz sernika do Waszej ulubionej intensywności :-)


Po więcej serników zapraszam  -> TUTAJ


Sernik śliwkowy z cynamonem

 

Sernik śliwkowy z cynamonem
piekłam w formie o średnicy 20 cm

Kruche ciasto z cynamonem:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • ok. 1 płaskiej łyżki sproszkowanego cynamonu

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego twarogu (używam hajnowski)
  • 200 g śmietany 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 50 g drobno posiekanej domowej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 5 suszonych śliwek

Dodatkowo:

  • 150 g śmietany 18%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • śliwki suszone lub smażona w cukrze skórka pomarańczowa do dekoracji
     

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, cynamon, nakładamy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy  do temperatury 180 stopni. Ustawiamy opcję pieczenia góra/dół.

Spód okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kruche wałkujemy na koło większe od średnicy formy, wkładamy do jej środka, wyrównujemy i dociskamy do spodu i na bokach. Na foremkę, którą ja użyłam ciasta wystarczyło idealnie, tzn. spód i boki zostały równo ciastem wyłożone. Jeżeli użyjecie formy 21 cm, trzeba będzie boki zrobić nieco niższe. 
Przystępujemy do pieczenia na ślepo: na ciasto wykładamy warstwą folii aluminiowej, dociskamy na całej powierzchni i wsypujemy ryż lub kaszę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy folię z kaszą i dopiekamy kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy.

Przygotowujemy masę sernikową. Do misy blendera wkładamy twaróg i blendujemy na bardzo gładką, kremową masę. Dodajemy śmietanę i blendujemy jeszcze przez kilka sekund. Mieszamy z powidłami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową - najlepiej przy pomocy rózgi. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Śliwki suszone kroimy w kostkę. Układamy na ostudzonym spodzie kruchego, cynamonowego ciasta. Masę sernikową wylewamy na spód, przykrywając śliwki. wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 140 stopni (dzięki temu wierzch sernika pozostanie jasny i nie popęka) i pieczemy 35 minut.

W czasie, kiedy sernik piecze się, przygotowujemy warstwę śmietankową - śmietanę ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.

Sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5-10 minut, wylewamy na wierzch krem śmietankowy i wyrównujemy. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 10 minut.

Po upieczeniu sernik studzimy i schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc ( ja upiekłam sernik w nocy, dlatego dopiero rano włożyłam go do lodówki, uprzednio zdejmując obręcz).

Sernik śliwkowy z cynamonem

Składnik główny: 
twaróg
Składnik główny: 
cynamon
Składnik główny: 
śliwki
Składnik główny: 
śliwki suszone
Składnik główny: 
ciasto kruche
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

Lone_Star (niezweryfikowany)

Sernik wprawdzie nie wyszedł tak wysoki, jak na zdjęciach (za duża forma), ale za to jaki wspaniały w smaku!! Wygląd niesamowity, smak i aromat wyjątkowy, nawet gorący z piekarnika kroił się doskonale. Praktycznie zostały tylko 3 porcje, na pewno ten sernik będę robić jeszcze nie raz, dziękuję!

26 grudnia 2015 - 19:12
Ruda Żaba (niezweryfikowany)

W tym roku święta będą Targoszowe, czyli wszystko rewelacyjnie smaczne. Polędwiczki, serniczki....
mmmm pycha.

24 grudnia 2015 - 00:26
iwi (niezweryfikowany)

Witam. Jaka jest tajemnica tych wysokich brzegów z ciasta kruchego?:) Jeszcze nigdy nie udało mi się osiągnąć takiego efektu, ciasto zawsze zsuwa się, tym bardziej przy pionowych brzegach tortownicy. Czy mogłabyś napisać jak Ty to robisz?:)

13 lipca 2015 - 16:14
Renata Targosz

Wszystko według przepisu, ze szczególną uwagą skierowaną na:
- doskonale schłodzone ciasto kruche
- bardzo równomierne wylepienie formy
- folia aluminiowa ściśle przylegająca do ciasta
- duuuużo "ślepego nadzienia", czyli ryżu, po brzegi foremki :)

13 lipca 2015 - 18:58
davenia (niezweryfikowany)

czy gdybym chciala podkrecic ten sernik sliwowica, to rozumiem, ze mniej smietanki by trzeba, prawda?

29 stycznia 2015 - 22:49
Renata Targosz

Nie, 36% jest na tyle gęsta (używam Piątnicy), że nie trzeba zniejszać jej ilości.

30 stycznia 2015 - 12:32
asik (niezweryfikowany)

Sernik jest sliczny i bosko obfotografowany :)
Mam pytanie, czy ta 18% smietanka z cukrem, położona na wierzchu nie zważy się podczas 10min. dopiekania? U Ciebie trzyma się rowno jak tafla ...wygląda jak biała czekolada. Czy to na pewno smietanka? Boję się, że to jakiś trick i że mi się to tak nie uda :)

11 maja 2014 - 22:33
Renata Targosz

Na moim blogu nie ma żadnych trików ;) Nie obawiaj się, na pewno się uda.

12 maja 2014 - 19:24
aska (niezweryfikowany)

jeśli chciałabym zrobić taki sernik ze zwykłego twarogu poltlustego w dużej formie 24x40 to wystarczyło by użyć 1.5 kg sera? czy czas pieczenia i temperatura uległy by zmianie? czy konsystencja takiego sernika będzie odpowiednią( nie za rzadka) do pokrojenia go na duży świąteczny talerz? może to głupie pytania ale dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekami :)

07 kwietnia 2014 - 22:09
Renata Targosz

Na tak dużą formę przelicznik wskazuje potrojenie składników. Myślę, że śmiało możesz użyć podwójnej proporcji. Moja foremka to zaledwie 20 cm średnicy, dlatego sernik wyszedł taki wysoki.
Czas pieczenia na pewno ulegnie zmianie, do około 2 godzin pieczenia.
Jeżeli chodzi o konsystencję, to sernik zawsze powinien stężeć, najlepiej przez całą noc w lodówce.
Powodzenia :)

08 kwietnia 2014 - 19:38
ela (niezweryfikowany)

Przepis wygląda bardzo dobrze, tak jak wiele Twoich przepisów.
Gratuluję pomysłu.
Co do gotowego sera, używanego do sernika, to kupiłam raz i bardzo się zawiodłam. Jest rzadki, tak jak po dodaniu śmietany i nie bardzo wiadomo jak go użyć. Miałam przepis właśnie ze śmietaną, więc jej nie dodałam a w efekcie wyszedł jak troszkę lepsze leniwe.
Bardzo lubię sernik no i śliwki z cynamonem, więc połączenie jest według mnie idealne.
Pozdrawiam.
ela

05 stycznia 2014 - 12:59
Ivo (niezweryfikowany)

Acha,jeszcze jedno.
Często mam problemy z przeliczaniem i tego dotyczy moje pytanie:
będę robić sernik w tortownicy 25cm średnicy. Ile potrzeba mi ciasta na spód ?

20 grudnia 2013 - 16:47
Renata Targosz

To zależy, czy planujesz też zwiększyć ilość masy serowej tak, aby sięgała wierzchu foremki. Formę 20-cm, w której piekłam wyłożyłam ciastem kruchym do samej góry. Również masa sernikowa sięgała wierzchu.
Zachowując proporcję otrzymasz sernik na wysokość ok 2/3 foremki 25 cm. Dlatego ciasto kruche powinnaś zwiększyć o połowę proporcji.

 

21 grudnia 2013 - 20:31
Ivo (niezweryfikowany)

Witam serdecznie,
Sernik prezentuje się zjawiskowo ! A gdyby tak zamiast wmieszania powideł do sera położyć na nim powidła łyżką i wykonać po nich slalom patyczkiem (tworząc esy floresy) ?
Chciałabym, by ser pozostał jasny a miejscami były powidłowe smaki.
Będę używać dobrego, gęstego (tłustego) twarogu, więc powinno się udać?...
Pozdrawiam,
stała czytelniczka Twojej strony, Ivo

20 grudnia 2013 - 16:44
Renata Targosz

Tak, można zrobić tak, jak piszesz :)

21 grudnia 2013 - 20:26
Łucja (niezweryfikowany)

wygląda doskonale :) zjadłabym !

21 listopada 2013 - 18:02
Myszka (niezweryfikowany)

Upiekłam! Nie wyszedł tak piękny jak na zdjęciu ale jaki pyszny taki delikatny, wszyscy się zachwycali na pewno będę podążać do perfekcji wykonania:)

04 września 2013 - 11:44
Renata Targosz

Ogromnie się cieszę! Dziękuję za komentarz :)

05 września 2013 - 23:27
Renula (niezweryfikowany)

Sernik jest prześliczny!

27 sierpnia 2013 - 10:10
Renata Targosz

Dziękuję :)

28 sierpnia 2013 - 22:35
MegO (niezweryfikowany)

Jakoś niski ten sernik <żart>:P Jest genialny!

06 czerwca 2013 - 19:57
Gaweł (niezweryfikowany)

Moja mama jest mistrzynią oszukiwania i zawsze wszystko wychodzi jej znakomicie... Ja dopiero zaczynam przygody z piekarnikiem. Swoją drogą nigdy nie robiłam sernika. Nie wiem jak do tego doszło... Ale do rzeczy! Chciałam zapytać czy użycie śmietany 30% zamiast 36% będzie dużym przewinieniem? Pozdrawiam, Niedoświadczona.

02 marca 2013 - 00:13
Renata Targosz

Śmietana 36% jest gęsta i bardziej kremowa (używam z kubeczka, nie z kartonu), 30% - płynna. Masa sernikowa będzie więc rzadsza - to może odrobinę wydłużyć czas pieczenia.

03 marca 2013 - 23:27
MasterofDisaster (niezweryfikowany)

Domowy sernik już na wykończeniu, a tu patrzę na Twój, mocno świąteczny... Podoba mi się pomysł włączenia śliwek i cynamonu, ciekawa jestem efektu. Jak na razie patrzę na zdjęcia i podziwiam precyzję wykonania. Lubię tak!

Pozdrawiam serdecznie! :)

30 grudnia 2012 - 16:13
Renata Targosz

Na Wielkanoc będzie jak znalazł, zwłaszcza, że to bardziej "sernikowe" święta :-)

30 grudnia 2012 - 19:32
gin (niezweryfikowany)

Przecudowny ten sernik. Też uwielbiam połączenie śliwki z cynamonem - zapisuję do wypróbowania :)

03 grudnia 2012 - 21:32
codojedzenia (niezweryfikowany)

Fajny sernik

02 grudnia 2012 - 20:55
ella (niezweryfikowany)

Wygląda jak wzorzec z Sevres sernika!!!! Fe-no-me-nal-ne zdjęcia!!! Może kiedyś skuszę się na zrobienie- wydaje się, że wymaga trochę pracy...

02 grudnia 2012 - 00:22
Renata Targosz

Bardzo dziękuję :-)
Nie jest on wbrew pozorom taki pracochłonny - masę sernikową robi się szybko, a "opakowanie" z ciasta kruchego wymaga jedynie trochę precyzji, aby równo nim wyłożyć formę. Czas wykonania możesz nawet skrócić, przygotowując spód ciasteczkowy.

02 grudnia 2012 - 12:23
Mika (niezweryfikowany)

Reniu, sernik wygląda fenomenalnie:-)
Proszę zdradź gdzie można kupić ser z Hajnówki?

30 listopada 2012 - 14:39
Renata Targosz

Twaróg hajnowski kupuję w pobliskim sklepie, ale z tego co się orientuję, jest on ogólnie dostępny. Znak rozpoznawczy na pierwszy rzut oka to jego opakowanie, jak na trzecim zdjęciu tutaj. W lodówkach leży zazwyczaj w około kilogramowych blokach.

30 listopada 2012 - 15:46
Evitaa (niezweryfikowany)

Idealny i wspaniała smakowa odsłona świąteczna :)

29 listopada 2012 - 13:52
Dana (niezweryfikowany)

Reniu, wiesz że uwielbiam serniki, najbardziej te tradycyjne bez dodatków, tak więc już sama nazwa sernika (śliwkowy z cynamo-nem) mną wstrząsnęła. Ale z wielką ciekawością spróbuję kawałek w najbliższy czwartek, tym bardziej, że na zdjęciu wygląda bardzo smakowicie:)

28 listopada 2012 - 19:46
Renata Targosz

Aż sprawdziłam w lodówce, czy kawałek na jutro jeszcze został ;-)

28 listopada 2012 - 22:34
Kuchenne fascynacje (niezweryfikowany)

Obłęd !!!!!!!!!!!

28 listopada 2012 - 17:49
Agnieszka (niezweryfikowany)

Wygląda wspaniale! Aj, skusiłabym się :)!

28 listopada 2012 - 17:11
Veronika (niezweryfikowany)

Obłędny, taki wysoki, dostojny, o miękkim kremowym wnętrzu.. mniam!

28 listopada 2012 - 12:44
ANETA (niezweryfikowany)

przepiękny spróbuję upiec na Święta:)

28 listopada 2012 - 11:42
Gość (niezweryfikowany)

Fenomenalny. Taki .... perfekcyjny.

28 listopada 2012 - 00:55
Łużyńska (niezweryfikowany)

witam,A ja mam pytanie takie techniczne: czy jak wsypię kaszę lub ryż do środka ciasta to ziarenka się przypieką i są już nie do wykorzystania?Sernik wygląda tak pysznie,że koniecznie trzeba wypróbować przepis.

28 listopada 2012 - 00:10
Renata Targosz

Ryż lub kaszę raz użytą w ten sposób  przeznaczam już na stałe do pieczenia "na ślepo". Trzymam w pojemniku porcję takich ziaren i wielokrotnie je używam do wypieku tart, babeczek lub właśnie takiego sernika.

28 listopada 2012 - 00:36
Brenia (niezweryfikowany)

Piękny!

27 listopada 2012 - 23:31
Jswm (niezweryfikowany)

wspaniały! i jak pięknie pokrojony :)

27 listopada 2012 - 23:15
Kuchnia niewyszukana (niezweryfikowany)

Śliczny ten sernik, na pewno bardzo smaczny ;)

27 listopada 2012 - 22:41
Inspirowane Smakiem (niezweryfikowany)

To może być bardzo ciekawy smak!

27 listopada 2012 - 22:40
czarygary (niezweryfikowany)

wygląda idealnie! wysoki i bardzo kremowy. a połączenie powideł śliwkowych + cynamonu pyszne! :)

27 listopada 2012 - 22:36
Bernadeta (niezweryfikowany)

cudowny, ale te deskę to by ci ukradła!

27 listopada 2012 - 22:18
Renata Targosz

Bernadeta nie ma takiej opcji, trzymam w nocy pod poduszką ;-)

27 listopada 2012 - 23:12

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania