Szukaj

Tarta z rabarbarem i karmelizowanymi jabłkami

Kruchy, słodki spód, karmelizowane jabłka i kwaskowy rabarbar z nutą wanilii.

Tarta wymaga raczej zdecydowanego koloru, dlatego polecam użycie tych odmian rabarbaru, które mają czerwone, a nie zielonkawe łodygi. Ponieważ odmiany różnią się również mocą kwaskowatości, w zależności od tego, który rabarbar użyjecie, trzeba będzie dostosować do niego odpowiednią ilość cukru.

Zmielone na mąkę migdały możecie użyć opcjonalnie - jeżeli zrezygnujecie z tego składnika, wówczas ilość cukru należy zwiększyć z 70 g na 100 g. Spód będzie bardziej słodki, ale w towarzystwie rabarbaru nie grozi ciastu przesłodzenie :-)

Spód do tarty piekę zazwyczaj dzień wcześniej, wieczorem. Całkowicie ostudzony nie namoknie od rabarbarowej pulpy, a ciasto zachowuje kruchość również kolejnego dnia od jej nałożenia.


Polecam też więcej przepisów na: CiastaTarty
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: ciasto kruche,
rabarbar, jabłka


Tarta z rabarbarem i karmelizowanymi jabłkami


Tarta z rabarbarem i karmelizowanymi jabłkami
(przepis na foremkę do tarty o średnicy 24 cm)

Ciasto kruche na tartę z migadłami:

200 g mąki pszennej
100 g masła
70 g cukru pudru
30 g zmielonych migdałów
1 małe jajko

Nadzienie:

300 g pokrojonego na kawałki rabarbaru
1 wydrążona laska wanilii
1 łyżka cukru trzcinowego
50-75 ml wody

400 g obranych, i pokrojonych w ósemki jabłek, twardych i słodkich
2 łyżki cukru
1 łyżka masła

Dodatkowo:

cukier puder do posypania
płatki migdałowe


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier, zmielone migdały i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem na "kaszę". Dodać całe jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej, niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać, nadmiar ciasta odciąć. Spód ciasta nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Przygotować folię aluminiową i suchy groch. Ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem. Wstawić do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec około 5-10 minut, aby środek lekko zrumienił się. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem nadzienia.

Rabarbar włożyć do rondelka, dodać wodę, wanilię i cukier. Podgrzewać na małym ogniu do momentu, kiedy rabarbar rozpadnie się, a płyn odparuje.

Na patelni stopić masło, ułożyć kawałki jabłek, posypać cukrem i smażyć z obu stron, aż nabiorą złotej barwy.

Na ostudzone ciasto kruche nałożyć pulpę z rabarbaru, a następnie jabłka. Każdy kawałek jabłka delikatnie wcisnąć w rabarbarową masę. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Po ostudzeniu posypać płatkami migdałowymi oraz posypać cukrem pudrem.

Tarta z rabarbarem i karmelizowanymi jabłkami

Składnik główny: 
rabarbar
Składnik główny: 
jabłka
Składnik główny: 
ciasto kruche
Składnik główny: 
wanilia
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

Dorota (niezweryfikowany)

Padlam z wrazenia Twojego bloga. Nie wiem co pierwsze wyprobowac :)

23 kwietnia 2015 - 10:54
agatus (niezweryfikowany)

bajecznie pyszna tarta!!!
a karmelizowane jabłka?? poezja. z tym, ze ja zamiast bialego uzylam cukru brazowego i zamiast osemek karmelizowalam plastry jablka :)

16 maja 2012 - 19:32
Renata Targosz

Fajnie, że grono miłośnikow tej tarty powiększa się ;-)

16 maja 2012 - 22:06
kaja (niezweryfikowany)

Tarta jest obłędna! Wczoraj upiekłam ją drugi raz i już wiem że na stałe wejdzie do mojego rabarbarowego menu :)

03 maja 2012 - 10:00
Renata Targosz

Cieszę się, bo też bardzo przypadła mi do gustu :-)

03 maja 2012 - 12:43
kaja (niezweryfikowany)

Dzisiaj nareszcie dostałam rabarbar, więc nie zawaham się go użyć :) Zwłaszcza do tej tarty, bo już od dawna mam na nią ogromną ochotę.
Pozdrawiam.

27 kwietnia 2012 - 23:39
Kasia, FP (niezweryfikowany)

Wygląda jak marzenie :), oj zjadłabym...Piękne zdjęcia, jak zwykle zresztą :) Pozdrawiam

31 lipca 2011 - 03:25
Cytryna Malina (niezweryfikowany)

Bardzo ładne zdjęcia, gratuluję ;-)

03 lipca 2011 - 20:21
A. Reda (niezweryfikowany)

No wygląda uroczo, chyba będziemy działać w przyszłym tygodniu :)

03 lipca 2011 - 15:11
zauberi (niezweryfikowany)

fajna tarta, muszę kiedyś wypróbować tym bardziej, że jestem w trakcie poszukiwań idealnego kruchego ciasta, pozdrawiam

03 lipca 2011 - 14:59
Renata Targosz

zajrzyj tutaj - przepisy wg mnie idealne.

03 lipca 2011 - 15:22
wariatka327 (niezweryfikowany)

Fantastyczna ! Chętnie schrupałabym kawałeczek :)

03 lipca 2011 - 14:06

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania