Kruchy, słodki spód, karmelizowane jabłka i kwaskowy rabarbar z nutą wanilii.
Tarta wymaga raczej zdecydowanego koloru, dlatego polecam użycie tych odmian rabarbaru, które mają czerwone, a nie zielonkawe łodygi. Ponieważ odmiany różnią się również mocą kwaskowatości, w zależności od tego, który rabarbar użyjecie, trzeba będzie dostosować do niego odpowiednią ilość cukru.
Zmielone na mąkę migdały możecie użyć opcjonalnie - jeżeli zrezygnujecie z tego składnika, wówczas ilość cukru należy zwiększyć z 70 g na 100 g. Spód będzie bardziej słodki, ale w towarzystwie rabarbaru nie grozi ciastu przesłodzenie :-)
Spód do tarty piekę zazwyczaj dzień wcześniej, wieczorem. Całkowicie ostudzony nie namoknie od rabarbarowej pulpy, a ciasto zachowuje kruchość również kolejnego dnia od jej nałożenia.
Polecam też więcej przepisów na: Ciasta, Tarty
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: ciasto kruche, rabarbar, jabłka
Tarta z rabarbarem i karmelizowanymi jabłkami
(przepis na foremkę do tarty o średnicy 24 cm)
Ciasto kruche na tartę z migadłami:
200 g mąki pszennej
100 g masła
70 g cukru pudru
30 g zmielonych migdałów
1 małe jajko
Nadzienie:
300 g pokrojonego na kawałki rabarbaru
1 wydrążona laska wanilii
1 łyżka cukru trzcinowego
50-75 ml wody
400 g obranych, i pokrojonych w ósemki jabłek, twardych i słodkich
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
płatki migdałowe
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier, zmielone migdały i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem na "kaszę". Dodać całe jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej, niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać, nadmiar ciasta odciąć. Spód ciasta nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Przygotować folię aluminiową i suchy groch. Ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem. Wstawić do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec około 5-10 minut, aby środek lekko zrumienił się. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem nadzienia.
Rabarbar włożyć do rondelka, dodać wodę, wanilię i cukier. Podgrzewać na małym ogniu do momentu, kiedy rabarbar rozpadnie się, a płyn odparuje.
Na patelni stopić masło, ułożyć kawałki jabłek, posypać cukrem i smażyć z obu stron, aż nabiorą złotej barwy.
Na ostudzone ciasto kruche nałożyć pulpę z rabarbaru, a następnie jabłka. Każdy kawałek jabłka delikatnie wcisnąć w rabarbarową masę. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Po ostudzeniu posypać płatkami migdałowymi oraz posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Padlam z wrazenia Twojego bloga. Nie wiem co pierwsze wyprobowac :)
bajecznie pyszna tarta!!!
a karmelizowane jabłka?? poezja. z tym, ze ja zamiast bialego uzylam cukru brazowego i zamiast osemek karmelizowalam plastry jablka :)
Fajnie, że grono miłośnikow tej tarty powiększa się ;-)
Tarta jest obłędna! Wczoraj upiekłam ją drugi raz i już wiem że na stałe wejdzie do mojego rabarbarowego menu :)
Cieszę się, bo też bardzo przypadła mi do gustu :-)
Dzisiaj nareszcie dostałam rabarbar, więc nie zawaham się go użyć :) Zwłaszcza do tej tarty, bo już od dawna mam na nią ogromną ochotę.
Pozdrawiam.
Wygląda jak marzenie :), oj zjadłabym...Piękne zdjęcia, jak zwykle zresztą :) Pozdrawiam
Bardzo ładne zdjęcia, gratuluję ;-)
No wygląda uroczo, chyba będziemy działać w przyszłym tygodniu :)
fajna tarta, muszę kiedyś wypróbować tym bardziej, że jestem w trakcie poszukiwań idealnego kruchego ciasta, pozdrawiam
zajrzyj tutaj - przepisy wg mnie idealne.
Fantastyczna ! Chętnie schrupałabym kawałeczek :)
Dodaj nowy komentarz