Szukaj

Muffiny słodkie - przepis podstawowy

Jak upiec idealne muffiny? Wystarczą trzy kroki: dobry przepis bazowy, szybkie i niedokładne mieszanie składników oraz inwencja w dobieraniu dodatków. Przepis bazowy podaję poniżej. Pamiętajcie, że składników nie można zbyt długo i zbyt dokładnie ucierać. Muffiny wyjdą zbite i niewyrośnięte. Wystarczy parę ruchów łyżką.

Warto pamiętać, że muffiny to nie lekkie, puchate babeczki. To treściwa, słodka przekąska o gęstym i aromatycznym miąższu. Muffiny mają wyrosnąć do góry, a ich wierzchy mogą popękać - w przeciwieństwie do cupcakes, które są płaskie i nie przekraczają wysokości foremki. Zobaczcie, na czym polega więcej różnic pomiędzy tymi dwoma rodzajami babeczek -> O muffinach i cupcakes - na czym polega różnica?

Przepis jest wypadkową innych, smakowych, które wypróbowałam. Często pojawiało się w nich masło (a powinien olej), często pojawia się też soda - obok proszku do pieczenia. Na tym przepisie bazowym najczęściej są pieczone muffiny w moim domu. Zamiast za każdym razem tworzyć przepis od podstaw, modyfikuję ten - dodając stopioną czekoladę, zamieniając cukier biały na trzcinowy oraz dodając owoce lub bakalie. Najchętniej białą czekoladę i maliny, truskawki i kruszonkę oraz skórkę z cytryny lub pomarańczy. Niektóre z nich zamieściłam już na blogu. Zobaczcie tutaj.

Muffiny słodkie - przepis podstawowy
proporcja na 12 dużych muffin - używam foremek o rozmiarze: 5 cm - podstawa, 4 cm - wysokość

Składniki suche:
300 g mąki
1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
szczypta soli
2-3 łyżeczki cukru z wanilią

Składniki mokre:
2 jajka
200  ml jogurtu naturalnego lub kefiru
100-120 ml oleju tłoczonego na zimno (jeżeli dodaję stopioną czekoladę, wówczas mniej oleju)


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Przygotowujemy formę do muffin: smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami.

1. Przygotowujemy dwie miski.

  • w jednej misce mieszamy podstawowe składniki suche (tutaj możemy dodać kakao, zmielone orzechy, przyprawy, np. cynamon itp.)
  • w drugiej misce  - składniki mokre: roztrzepane jajka, olej, jogurt lub kefir (oraz dodatkowo np. stopioną czekoladę)

2. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi.

3. Delikatnie mieszamy

4. Ciasto nakładamy do foremek na 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.

5. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, a następnie wykładamy na paterę.


Jakie dodatki do słodkiej muffiny?

  • około 1 szklanki owoców jagodowych
  • około 1 szklanki pokrojonych na małe kawałki owoców większych (jabłek, gruszek itp.)
  • pokrojone bakalie
  • 1 tabliczka czekolady: roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej lub drobno posiekanej
  • 3 łyżki kakao
  • oraz wszelka słodycz, której zapragniecie.
     

Wszystkie przepisy na muffiny znajdziecie TUTAJ. Smacznego :-)

Komentarze

Piotr (niezweryfikowany)

Przepis pierwsza klasa. Od początku byłem przekonany, że muffinki będą smaczne i się nie pomyliłem - palce lizać!

24 kwietnia 2015 - 11:42
Beata Błaszczyk (niezweryfikowany)

hej, właśnie opublikowałam notkę z moimi muffinkami na podstawie tego przepisu :) wyszły smaczne, dzięki za przepis

30 maja 2014 - 19:58
Liva (niezweryfikowany)

Mam takie małe pytanko. Czy można zamiast cukru z wanilią użyć cukru wanilowego?
Pozdrawiam,.

14 lipca 2013 - 12:24
Renata Targosz

Cukier z wanilią, to też cukier waniliowy. Domyślam się, że pytasz o dostępny w sklepach cukier wanilinowy. Można :)

14 lipca 2013 - 20:19
Dominika (niezweryfikowany)

Czy można zastąpić jogurt śmietaną 18%, albo pominąć? Nie mam w domu, a nie mogę wyjść:(( Pozdrawiam !

24 maja 2013 - 13:04
Renata Targosz

Można zastąpić śmietaną, maślanką bądż kefirem :)

24 maja 2013 - 15:01
Karo (niezweryfikowany)

Witam serdecznie - poszukuję przepisu na mega czekoladowe muffiny - i tu pytanie - czy lepiej zastosować przepis, który podałaś (na te z gruszką i serem), czy do przepisu podstawowego dodać czekoladę i kakao, i wtedy mniej oleju (ile?).
pozdrawiam,
Karolina

29 kwietnia 2013 - 15:54
Renata Targosz

Przepis na muffiny z gruszką i serem jest 1/2 proporcji podstawowego. Możesz dodać czekoladę (50g) lub/i kakao (1 łyżka), bez eliminowania oleju.

29 kwietnia 2013 - 23:12
BabaJaga (niezweryfikowany)

Dzień dobry chciałam zapytać czy zamiast oleju można dodać roztopione masło albo margarynę? Zwykle robię muffiny bazując na innym przepisie, gdzie nie było oleju tylko masło właśnie.

Pozdrawiam :)

15 lutego 2013 - 18:30
Renata Targosz

Tak, nie ma przeciwskazań :)

15 lutego 2013 - 21:54
mihu (niezweryfikowany)

Witam ponownie :)
Mam jeszcze pytanko, albo dwa
- czy próbowałaś piec muffinki z innych mąk niż pszeniczna?
Ja zrobiłem właśnie z pszenno - żytnio - orkiszowej i wyszło tak sobie (moze jeśli były by na słono, to lepiej taka mąka by pasowała?)
- czy przesiewasz mąkę w czasie przygotowań składników suchych?
- co myślisz o foremkach silikonowych? Czy metalowe są lepsze? Czy nie ma to znaczenia.
Pozdrawiam :)

19 stycznia 2013 - 15:11
Renata Targosz

- Muffiny piekę z mąki pszennej, moze dlatego, że z mąkami eksperymentuję bardziej w przypadku chlebów :-)

- mąki nie przesiewam

- powiem tak: przypuszczam, że nie ma to znaczenia. Ja mam swoje upodobania jeżeli chodzi o akcesoria kuchenne i z silikonu mam tylko łopatkę do mieszania ciasta :-) Foremki wolę tradycyjne, metalowe. W zasadzie papierowe foremki, które widzisz tu na zdjęciach stanowią wyjątek i piekę w nich właśnie muffiny, ale raczej z powodów wizualnych. Quiche piekę w formach ceramicznych, bo długo trzymają ciepło. Jestem więc w kwestii foremek tradycjonalistką.
Ale wiem, że wiele osób chwali sobie formy silikonowe.

pozdrowienia :-)

19 stycznia 2013 - 17:40
mihu (niezweryfikowany)

Dziękuję za odpowiedź.
Tym razem zrobiłem z mąki pszennej i drobnego cukru do wypieków.
Jedna wersja z kokosem i wiśniami, a druga czekoladowo - kakaowa z rodzynkami.
Dokładnie co do grama wg przepisu (z tym ze mąkę przesiałem)
Wyszły GENIALNIE :D
Pozdrawiam

29 stycznia 2013 - 15:27
Renata Targosz

Bardzo mnie to cieszy :)

29 stycznia 2013 - 21:14
mihu (niezweryfikowany)

Przepraszam za głupie pytania :) ale po co roztapiać i studzić czekoladę przed jej posiekaniem?
pozdrawiam

10 stycznia 2013 - 17:11
Renata Targosz

Mihu, nigdzie nie napisałam, aby roztopić i wystudzić czekoladę przed posiekaniem :-) Propozycja jej użycia jest w opcji roztopiona lub posiekana :-)

pozdrawiam

10 stycznia 2013 - 17:49
mihu (niezweryfikowany)

achh faktycznie. Krzywo coś przeczytałem.
Dziękuję za odpowiedź :)

11 stycznia 2013 - 01:13
Pusty kociołek (niezweryfikowany)

Przepis sprawdzony! Idealny, dziękujemy i zapraszam do siebie by zobaczyć efekty:)))

07 stycznia 2013 - 20:55
Renata Targosz

W takim razie idę podziwiać ;-)

07 stycznia 2013 - 22:23
Gość (niezweryfikowany)

A moje ostatnie muffiny nie chciały sie odczepić od foremek (teflonowych) przez co przy wyjmowaniu a własciwie wydzieraniu połowa została przyczepiona w foremce i na dodatek nie mogłam sie tych foremek domyć. moczyłam i moczyłam, zdarłam paznokcie i w koncu je wyrzuciłam bo nie dały sie doczyścić z przywartego ciasta. nie wiem co było nie tak, robie z roznych przepisów i tylko z tymi mi nie wyszło. może to przez zmieszanie maki razowej z białą?

10 listopada 2012 - 08:55
Renata Targosz

A posmarowałaś foremkę masłem?

10 listopada 2012 - 12:25
Gość (niezweryfikowany)

Nie posmarowałam, bo wcześniej tego nie robiłam i się udawały

12 listopada 2012 - 12:34
Renata Targosz

Zatem nie wiem w czym był błąd. Ja zawsze smaruję foremki (czy to do muffin, czy do innych ciast), albo wykładam papilotkami.

13 listopada 2012 - 10:56
Gość (niezweryfikowany)

Ja teraz też już będę:), pozdrawiam:)

16 listopada 2012 - 13:51

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania