Szukaj

Jak zrobić kruche babeczki?

Kruche ciasto na babeczki, słodkie i maślane. Krok po kroku o tym, jak przygotować i jak upiec kruche ciasto przeznaczone na słodkie babeczki.

Z podanej proporcji uzyskujemy około 20 babeczek upieczonych w foremkach o średnicy dna  3,5 cm oraz średnicy góry 7 cm. Tak upieczone babeczki możemy nadziać każdym ulubionym składnikiem lub składnikami: kremem, bitą śmietaną, owocami, masą orzechową lub czekoladową itp.


Składniki:

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
sól




Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Odmierzamy odpowiednią ilość składników i przystępujemy do wykonania kruchego ciasta.
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli. Schłodzone masło kroimy na kawałki i kładziemy na przesianą mąkę.




Masło siekamy szerokim nożem tak, aby w połączeniu z mąką utworzyło konsystencję kaszy. Teraz dodajemy cukier puder...



... oraz dwa żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Nie ugniatamy zbyt długo, ponieważ masło zacznie się topić pod wpływem ciepła naszych rąk, a ciasto kleić. Czynności mieszania i zagniatania składnikow można również przeprowadzić przy pomocy robota kuchennego.
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy foremki, smarując je cienko - przy pomocy pędzelka - roztopionym masłem.




Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki. Na stolnicę kładziemy folię spożywcza, a na nią kulę ciasta, które lekko rozpłaszczamy dłońmi - formując prostokąt. Ciasto przykrywamy drugim kawałkiem folii spożywczej. W ten sposób - podczas wałkowania - ciasto kruche nie będzie kleić się do stolnicy i do wałka. Zapobiega to również podsypywaniu ciasta mąką, której zbyt duża ilość może niekorzystnie wpłynąć na konsystencję ciasta.
Ciasto kruche wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Zdejmujemy folię z wierzchu i zaczynamy nawijać ciasto na wałek. Usuwamy folię ze spodu.




Nawinięte na wałek ciasto przenosimy na ułożone blisko siebie foremki, nakładamy je, a następnie delikatnie przyciskamy wałkiem tak, aby z łatwością można było usunąć nadmiar ciasta z brzegów foremek.



Ciasto lekko dociskamy palcami do dna foremek i nakłuwamy je widelcem. Zapobiegnie to wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
Wykrawamy odpowiedniej wielkości kawałki folii aluminiowej i wykładamy nią każdą foremkę, delikatnie dociskając.




Do każdej, wyłożonej folią aluminiową foremki nakładamy suchy groch, ryż lub kaszę. Takie "pieczenie na ślepo" sprawi, że krucha babeczka zachowa odpowiedni kształt i jej boki nie spłyną na dno. Tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika. W razie potrzeby kontrolujemy stan upieczenia, wyciągając jedną foremkę z piekarnika i odchylając kawałek folii aluminiowej. Jeżeli ciasto jest na tyle stabilne, że nie istnieje już ryzyko opadnięcia brzegów, możemy zdjąć folię z kaszą i dopiec babeczki na złoty kolor. W sumie czas pieczenia będzie wynosić 10-12 minut.



Kiedy kruche spody na babeczki upieką się, pozostawiamy je w foremkach do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy, obracając foremki do góry nogami. Wykonując tę czynnosć należy uważać, ponieważ spody są bardzo kruche i mogą się pokruszyc.


 

,

Komentarze

Natalia (niezweryfikowany)

Mam pytanie: gdzie kupiła Pani foremki do tych babeczek?

09 lutego 2014 - 22:26
Renata Targosz

Nie pamiętam, mam je od dawna :) To był chyba jakiś zwykły sklep AGD.

10 lutego 2014 - 16:53
Kasia (niezweryfikowany)

Pierwszy raz w życiu wyszły mi babeczki!!!!!!!!!!
Jestem zachwycona tym przepisem, jest trochę zabawy, ale naprawdę warto :-)
Dziękuję i życzę Wesołych Świąt, Kasia

19 grudnia 2013 - 16:00
Renata Targosz

Bardzo się cieszę! Wesołych Świąt również :)

21 grudnia 2013 - 20:39
aga (niezweryfikowany)

Witaj, mam pytanie. Dotychczas piekłam tylko duże tarty w formie metalowej. Ma ona takie jakby wypustki na swojej powierzchni, nigdy jej nie natłuszczałam, po prostu wyklejałam ciastem, a ono - czy słodkie czy słone, zawsze odchodziło idealnie, bo troszkę kurczyło się w formie. Teraz babcia dała mi metalowe foremki i chcę raz dla odmiany zrobić tartaletki (według Twojego przepisu). :) Zastanawiam się czy w tym wypadku też mogę sobie darować natłuszczanie? To zwykłe, stare foremki, bez żadnych wypustek (nie wiem czy to ma znaczenie). Pozdrawiam serdecznie.

04 sierpnia 2013 - 12:47
Renata Targosz

Małe foremki na wszelki wypadek cienko natłuszczam stopionym masłem (przy pomocy pędzelka), aby ciasto łatwiej odeszło. Ten przepis daje ciasto delikatne, które nie kurczy się podczas pieczenia (nie zawiera białek ani wody).

04 sierpnia 2013 - 17:38
bezglutenowiec bez cukrowiec bez mlekowiec (niezweryfikowany)

babeczki wyglądają świetnie, i tak też pewnie smakują, ale czy będą smakować tak samo z masłem (klarowanym) i mąką kukurydzianą/ziemniazaną?
wspaniałe zdjęcia!

05 lipca 2013 - 18:42
Renata Targosz

Użycie innej niż pszenna mąki zmieni recepturę, smak babeczek oraz ich konsystencję.

05 lipca 2013 - 22:13
Dagus (niezweryfikowany)

Szukajac przepisu na kruche maslane ciasto doslownie przez przypadek trafilam na ten przepis;) szukalam "w czym piec kruche babeczki" jakoze nie posiadam malutkich foremek:) kupilam foremke do tarty 23 cm i na probe zrobilam tylko ciasto z polowy porcji:) posiekalam drobno nozem make z maslem, pozniej dodalam zoltko i cukier i wszystko w misce rozgniotlam widelcem:) ciasto bardzo krotko zagniatalam zeby uniknac dosypywania maki:) wyszlo przepyszne:) kruchutkie, maslane i rozplywajace sie w ustach:) myslalam ze jak wyleje na nie mase z czekolady to rozmieknie tak ze ciezko je bedzie nalozyc na talerzyk ale utrzymalo sie rewelacyjnie i brzegi nie stracily swej kruchosci:) jedyne do czego moge sie przyczepic to folia aluminiowa ktora poprostu przywarla do ciasta;) ale to zawsze mozna zamienic na papier do pieczenia ktorego uzyje dzisiaj;) znow bede piec krucha babeczke w formie do tarty tym razem z przepisowej porcji;) aha i czas pieczenia w moim przypadku to okolo 40 min ale ja bardzo lubie dobrze zrumienione ciasta;) serdecznie polecam ten przepis gdyz mozna z niego nie tylko upiec kruche babeczki ale i przepyszny spod do tarty lub innego ciasta;))

03 lipca 2013 - 10:37
Milka (niezweryfikowany)

z przykrością stwierdzam, że babeczki wyszły do niczego
niestety nie moglam dodzwonić dzis się do mamy by podała mi nasz sprawdzony.
Te się poprostu porozpływały pod tą folią
za duzo masła w przepisie w stosunku do ilości mąki to był pewnie ten bład:/
P.S. zdjęcia fantastyczne niestety babeczki mi nie wyszły :-(

28 lutego 2013 - 19:32
renka (niezweryfikowany)

wedlug mnie nie masz racji...pieklam wedlug przepisu i wyszly wysmienite....mieszkam we wloszech gdzie sa bardzo popularne babeczki z owocz w okresie letnim i nie tylko a moj maz stwierdzil ze te sa lepsze....komplementy od wloskiej rodziny.........ps, moze wlozylas babeczki do slabo nagrzanego piekarnika mi sie zdarzylo tak zrobic i ciasto nie wyszlo...

14 września 2013 - 16:25
Renata Targosz

Szkoda, że nie wyszły. To jest najbardziej klasyczna, tradycyjna receptura o proporcjch 3:2:1. Wymaga dobrze schłodzonego masła doskonałej jakości, o zawartości tłuszczu minimum 82% i krótkiego zagniatania.
Pozdrowienia :)

28 lutego 2013 - 21:38
ewcia (niezweryfikowany)

Bardzo fajny przepis i dobre porady! Zrobiłam dziś z mąki pełnoziarnistej i z odrobią gałki muszkatołowej i wyszły świetne - nawet nie musiałam używać kaszy :)

19 stycznia 2013 - 17:58
Karolina (niezweryfikowany)

Dziękuję za bardzo dobry przepis :-) babeczki wyszły pyszne!!! :-)

23 grudnia 2012 - 21:17
Renata Targosz

Super! To moje ulubione :-)

23 grudnia 2012 - 22:16
Kamila (niezweryfikowany)

Właśnie robię babeczki:) pierwsza partia bomba choć troszkę cienkie. Pycha :)

05 grudnia 2012 - 14:25
Renata Targosz

Bardzo mnie to cieszy :-)

05 grudnia 2012 - 15:44
Gość (niezweryfikowany)

Mam pytanie :) muszę użyć metalowych foremek, czy papierowe też mogą być?

09 listopada 2012 - 16:10
Renata Targosz

Masz na myśli papilotki do babeczek? Obawiam się, że nie - pod wpływem tłuszczu i wilgoci nie utrzymają kształtu.

09 listopada 2012 - 16:19
Gość (niezweryfikowany)

właśnie tak podejrzewałam. w takim razie czas jechać na zakupy i zaopatrzyć się w metalowe foremki :) dziękuję za informację :))

09 listopada 2012 - 16:40
Gość (niezweryfikowany)

Witam!!!
Właśnie chcę robić babeczki na roczek mojego synka. W sobotę jest impreza i tak się zastanawiam, czy mogę je dzisiaj upiec (bazę), jutro udekoruję a w sobotę postawię na stół. Będą smaczne??? Czy może lepiej jak babeczka jest świeża???

08 listopada 2012 - 14:52
Renata Targosz

Możesz upiec dziś, ale z dekoracją wstrzymałabym się do soboty rano (jeśli to krem lub bita śmietana i owoce lub ganache). Czym będziesz dekorować?

08 listopada 2012 - 15:06
Gość (niezweryfikowany)

ciasto świetne, ale jak dałam ciała, folią wylepiłam formy a na ciasto ryz, masakra teraz wydłubuję delikatnie ryż z babeczek.

03 listopada 2012 - 16:09
Renata Targosz

Oj, wytrwałości życzę ;-)

03 listopada 2012 - 22:06
Gość (niezweryfikowany)

Nie wyszły mi. :

24 października 2012 - 18:57
Renata Targosz

Nie pomogę, jeśli nie będę znała szczegółów.

26 października 2012 - 11:52
Gość (niezweryfikowany)

A jest jakaś inna metoda pieczenia tych babeczek niż smarowanie masłem foremek czy nie za bardzo ? :P

07 października 2012 - 18:51
Renata Targosz

Zamiast wałkować ciasto możesz nim wylepić foremki (posmarowane masłem).

08 października 2012 - 18:13
ana (niezweryfikowany)

wlasnie zrobilam i wyszły super :D polecam ten przepis - ładnie wyszły z foremek, lekko sie krusza brzegi ale moze za cienkie zrobilam po prostu

10 czerwca 2012 - 14:45
megalia (niezweryfikowany)

oszaleję! szukam potencjalnego przepisu na babeczki kruche, tak na kiedyś, jak będę miała czas się z tym bawić - bo faktycznie jest to wyczyn czasochłonny ale ja lubię to robić. I co? znajduję ten przepis - wygląda na idealny! A ja muszę dać sobie spokój i się uczyć do sesji... może jutro przy okazji niedzieli znajdę usprawiedliwienie dla ukochanego kucharzenia i odstawię na chwilę książki :) dziękuję za inspirację i nie zapomnę podzielić się wrażeniami po wypieku :))

09 czerwca 2012 - 18:41
Renata Targosz

W takim razie podrzucę Ci jeszcze poradnik o kruchym cieście, do poczytania przed pieczeniem -> tutaj.
Powodzenia :-)

09 czerwca 2012 - 23:29
Canditti (niezweryfikowany)

Dzisiaj je zrobiłam, sa przepyszne!!!W życiu tak smacznych babeczek nie jadłam!:) Tyle tylko, że nie położyłam folii aluminiowej i grochu i mi się wypiętrzyły:/ Ale posmarowałam dżemem truskawkowym jedną (bo jutro będę dopiero przyozdabiać) i pycha!Z reszty ciasta zrobiłam ciasteczka, więc przy okazji świetny przepis na ciasteczka:) Jak myślisz, czy mogłabym dodac mniej masła?Troszkę mniej tłuste żeby były, ale żeby też nie straciły na tym. Jak uważasz?Pozdrawiam!

05 maja 2012 - 00:37
Renata Targosz

Możesz spróbować dać odrobinę mniej, najważniejsze, aby ciasto zachowało elastyczność i kleistość, a nie było zbyt sypkie. Smak te babeczki zawdzięczają głównie masłu, więc musi ono być doskonałej jakości.

05 maja 2012 - 16:20
Canditti (niezweryfikowany)

Dziekuję za odpowiedź.:) Jeszcze jedno pytanie - piekłam własnie w metalowych foremkach wysmarowanych roztopionym masłem, ale za nic nie chciały wyjść:/ Mimo, że stukałam nimi o blat spodem, nic a nic nie chciały wyjść. Więc odwróciłam je i trzymając w ręce lekka stukałam i foremkę takim drewnianym tłuczkiem. Wtedy wyszły, ale pzy okazji najpierw pogubiły brzegi. Co mogę zrobić, żeby mi wychodziły normalnie??

06 maja 2012 - 14:15
Renata Targosz

To już chyba tylko kwestia wprawy. Przede wszystkim foremka musi być bardzo równomiernie wysmarowana, aby ciasto nigdzie się nie przykleiło.  Ja wyjmuję babeczki zaraz po tym, jak foremki przestygną na tyle, że mogę wziąć je do rąk i nie poparzyć się. Jedną ręką odwracam foremkę i stukając spodem nadgarstka o blat wytrząsam babeczkę na drugą dłoń, lub delikatnie stukam w odwrócone dno - z minimalnej wysokości. Babeczki są kruche i delikatne, zawsze jest prawdopodobieństwo, że kilka może się uszczerbić. Po kilku partiach pieczenia straty minimalizują się ;-)

06 maja 2012 - 18:43
jagusagus (niezweryfikowany)

no wiec babeczek zrobiłam około 60 i zniknęły co do jednej :) nie skłamie jak powiem, że zrobiły furorę. dziękuję za pyszny przepisik :)

08 lipca 2011 - 09:30
jagusagus (niezweryfikowany)

Zrobiłam dziś babeczki z twojego przepisu, niestety ale jak przykryłam je folią i nasypałam kaszy to po 12min dno babeczki było totalnie surowe, tak więc piekłam bez folii tak jak zawsze piekłam i wyszły rumiane i kruchutkie :)
Babeczki w smaku są znakomite :)
Jutro mam gości i na pewno będą zachwyceni takimi smakołykami :)

06 lipca 2011 - 13:07
Renata Targosz

Dobrze, że o tym wspomniałaś - przy "pieczeniu na ślepo" tart zawsze po wstępnym czasie pieczenia ściągam folię z kaszą i dopiekam przez kilka minut, aby dno doszło. Babeczka, mimo że znacznie mniejsza, też może czasem potrzebować dopieczenia, więc zamieszczę tą uwagę w tekście.
Pozdrawiam :-)

06 lipca 2011 - 15:29
viola (niezweryfikowany)

Renato-zdjecia sa CUDOWNE.(tartletki pewnie tez byly).Moje wyrazy podziwu dla SZTUKI.

30 marca 2011 - 22:49
Renata Targosz

Bardzo dziękuję :-)))
Te babeczki najbardziej lubimy z kremem pâtissière i truskawkami ... czekamy więc na sezon ;-)

30 marca 2011 - 23:16

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania