Kruche ciasto na babeczki, słodkie i maślane. Krok po kroku o tym, jak przygotować i jak upiec kruche ciasto przeznaczone na słodkie babeczki.
Z podanej proporcji uzyskujemy około 20 babeczek upieczonych w foremkach o średnicy dna 3,5 cm oraz średnicy góry 7 cm. Tak upieczone babeczki możemy nadziać każdym ulubionym składnikiem lub składnikami: kremem, bitą śmietaną, owocami, masą orzechową lub czekoladową itp.
Składniki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
sól
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Odmierzamy odpowiednią ilość składników i przystępujemy do wykonania kruchego ciasta.
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli. Schłodzone masło kroimy na kawałki i kładziemy na przesianą mąkę.
Masło siekamy szerokim nożem tak, aby w połączeniu z mąką utworzyło konsystencję kaszy. Teraz dodajemy cukier puder...
... oraz dwa żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Nie ugniatamy zbyt długo, ponieważ masło zacznie się topić pod wpływem ciepła naszych rąk, a ciasto kleić. Czynności mieszania i zagniatania składnikow można również przeprowadzić przy pomocy robota kuchennego.
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy foremki, smarując je cienko - przy pomocy pędzelka - roztopionym masłem.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki. Na stolnicę kładziemy folię spożywcza, a na nią kulę ciasta, które lekko rozpłaszczamy dłońmi - formując prostokąt. Ciasto przykrywamy drugim kawałkiem folii spożywczej. W ten sposób - podczas wałkowania - ciasto kruche nie będzie kleić się do stolnicy i do wałka. Zapobiega to również podsypywaniu ciasta mąką, której zbyt duża ilość może niekorzystnie wpłynąć na konsystencję ciasta.
Ciasto kruche wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Zdejmujemy folię z wierzchu i zaczynamy nawijać ciasto na wałek. Usuwamy folię ze spodu.
Nawinięte na wałek ciasto przenosimy na ułożone blisko siebie foremki, nakładamy je, a następnie delikatnie przyciskamy wałkiem tak, aby z łatwością można było usunąć nadmiar ciasta z brzegów foremek.
Ciasto lekko dociskamy palcami do dna foremek i nakłuwamy je widelcem. Zapobiegnie to wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
Wykrawamy odpowiedniej wielkości kawałki folii aluminiowej i wykładamy nią każdą foremkę, delikatnie dociskając.
Do każdej, wyłożonej folią aluminiową foremki nakładamy suchy groch, ryż lub kaszę. Takie "pieczenie na ślepo" sprawi, że krucha babeczka zachowa odpowiedni kształt i jej boki nie spłyną na dno. Tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika. W razie potrzeby kontrolujemy stan upieczenia, wyciągając jedną foremkę z piekarnika i odchylając kawałek folii aluminiowej. Jeżeli ciasto jest na tyle stabilne, że nie istnieje już ryzyko opadnięcia brzegów, możemy zdjąć folię z kaszą i dopiec babeczki na złoty kolor. W sumie czas pieczenia będzie wynosić 10-12 minut.
Kiedy kruche spody na babeczki upieką się, pozostawiamy je w foremkach do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy, obracając foremki do góry nogami. Wykonując tę czynnosć należy uważać, ponieważ spody są bardzo kruche i mogą się pokruszyc.
Komentarze
Zamierzam upiec takie babeczki bez cukru. Podam jako przekąska z serkiem maskarpone i łososiem wędzonym .Mam nadzieję ze bez cukru też będą dobre ?
Przepis genialny!!! Robiłam go już z 20x i za każdym razem super wychodzi zarówno w formie spodu pod sernik jak i babeczek :) ale mam pytanie czy można użyć jakiegos zdrowego oleju zamiast masła? Zapomniałam kupić a mam ochotę jutro zrobić i już sklepy pozamykane.
Pozdrawiam :)
Bez masła to już nie będzie to samo. Nie tyle w smaku, co w konsystencji również.
Super przepis nawet bez smarowania foremek wychodzily.
Dzisiaj zrobiłam babeczki z tego przepisu i wyszły super! Dzieci się zajadały kruchutkie maślane pyszne. Od dziś będę piekła tylko z tego przepisu. Dziękuję
Fajny przepis. Piekłam w małych foremkach, aczkolwiek ciasto jedynie nakłułam widelcem, tj. NIE WYKŁADAŁAM folią i NIE POSYPYWAŁAM kaszą, a też wyszły znakomite.
Niedługo chciałabym upiec takie tartaletki. Mam foremki o średnicy ok.11 cm. Ile tartaletek wyjdzie z tego przepisu?
Hej, a jaki krem proponujesz do tych babeczek? Jaki ty najczęściej robisz- można prosić o przepis? Ja zwykle robię taki jak do karpatki, ale może ktoś ma inne lepsze pomysły.
Doskonale pasuje ten: http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/tartaletka-z-kremem-patissiere-i-malinami , bez zapiekania i ze świeżymi owocami :)
Witam.
Chciałam zrobić takie babeczki ale niestety nie mam foremek i w zwiazku z tym mam pytanie czy przepis na to ciasto nadaje sie to zrobienia tarty? dodam ze pieke tylko w prodizu poniewaz nie posiadam piekarnika.
Witam.
Chciałam zrobić takie babeczki ale niestety nie mam foremek i w zwiazku z tym mam pytanie czy przepis na to ciasto nadaje sie to zrobienia tarty? dodam ze pieke tylko w prodizu poniewaz nie posiadam piekarnika.
Przepis na babeczki rewelacyjny.
Babeczki wyszły pierwsza klasa!
Piekłam 15 min w 180 stopniach pod folią i fasolą, potem dopiekałam już bez folii ok.3 min.
Jeśli się da, mogę wysłać zdjecia moich kruchości :-)
Polecam ten przepis i dziękuję!
Wyślij ! Chętnie zobaczę i zamieszczę ;)
Witam, przymierzam się do zrobienia tych babeczek, jednak jako że to mój debiut a i foremek takich nie mam to chciałam zapytać czy nadadzą się takie silikonowe w formie gwiazdek? Nie mogłam dostać takich metalowych. Więc kupiłam te silikonowe a teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam? Powinnam spróbować na nich? Babeczki nie przesiąkną silikonowym zapachem? Czy lepiej nie tracić czasu i udać się jeszcze raz na zakupy?
Mam pytanie: gdzie kupiła Pani foremki do tych babeczek?
Nie pamiętam, mam je od dawna :) To był chyba jakiś zwykły sklep AGD.
Pierwszy raz w życiu wyszły mi babeczki!!!!!!!!!!
Jestem zachwycona tym przepisem, jest trochę zabawy, ale naprawdę warto :-)
Dziękuję i życzę Wesołych Świąt, Kasia
Bardzo się cieszę! Wesołych Świąt również :)
Witaj, mam pytanie. Dotychczas piekłam tylko duże tarty w formie metalowej. Ma ona takie jakby wypustki na swojej powierzchni, nigdy jej nie natłuszczałam, po prostu wyklejałam ciastem, a ono - czy słodkie czy słone, zawsze odchodziło idealnie, bo troszkę kurczyło się w formie. Teraz babcia dała mi metalowe foremki i chcę raz dla odmiany zrobić tartaletki (według Twojego przepisu). :) Zastanawiam się czy w tym wypadku też mogę sobie darować natłuszczanie? To zwykłe, stare foremki, bez żadnych wypustek (nie wiem czy to ma znaczenie). Pozdrawiam serdecznie.
Małe foremki na wszelki wypadek cienko natłuszczam stopionym masłem (przy pomocy pędzelka), aby ciasto łatwiej odeszło. Ten przepis daje ciasto delikatne, które nie kurczy się podczas pieczenia (nie zawiera białek ani wody).
babeczki wyglądają świetnie, i tak też pewnie smakują, ale czy będą smakować tak samo z masłem (klarowanym) i mąką kukurydzianą/ziemniazaną?
wspaniałe zdjęcia!
Użycie innej niż pszenna mąki zmieni recepturę, smak babeczek oraz ich konsystencję.
Szukajac przepisu na kruche maslane ciasto doslownie przez przypadek trafilam na ten przepis;) szukalam "w czym piec kruche babeczki" jakoze nie posiadam malutkich foremek:) kupilam foremke do tarty 23 cm i na probe zrobilam tylko ciasto z polowy porcji:) posiekalam drobno nozem make z maslem, pozniej dodalam zoltko i cukier i wszystko w misce rozgniotlam widelcem:) ciasto bardzo krotko zagniatalam zeby uniknac dosypywania maki:) wyszlo przepyszne:) kruchutkie, maslane i rozplywajace sie w ustach:) myslalam ze jak wyleje na nie mase z czekolady to rozmieknie tak ze ciezko je bedzie nalozyc na talerzyk ale utrzymalo sie rewelacyjnie i brzegi nie stracily swej kruchosci:) jedyne do czego moge sie przyczepic to folia aluminiowa ktora poprostu przywarla do ciasta;) ale to zawsze mozna zamienic na papier do pieczenia ktorego uzyje dzisiaj;) znow bede piec krucha babeczke w formie do tarty tym razem z przepisowej porcji;) aha i czas pieczenia w moim przypadku to okolo 40 min ale ja bardzo lubie dobrze zrumienione ciasta;) serdecznie polecam ten przepis gdyz mozna z niego nie tylko upiec kruche babeczki ale i przepyszny spod do tarty lub innego ciasta;))
z przykrością stwierdzam, że babeczki wyszły do niczego
niestety nie moglam dodzwonić dzis się do mamy by podała mi nasz sprawdzony.
Te się poprostu porozpływały pod tą folią
za duzo masła w przepisie w stosunku do ilości mąki to był pewnie ten bład:/
P.S. zdjęcia fantastyczne niestety babeczki mi nie wyszły :-(
wedlug mnie nie masz racji...pieklam wedlug przepisu i wyszly wysmienite....mieszkam we wloszech gdzie sa bardzo popularne babeczki z owocz w okresie letnim i nie tylko a moj maz stwierdzil ze te sa lepsze....komplementy od wloskiej rodziny.........ps, moze wlozylas babeczki do slabo nagrzanego piekarnika mi sie zdarzylo tak zrobic i ciasto nie wyszlo...
Szkoda, że nie wyszły. To jest najbardziej klasyczna, tradycyjna receptura o proporcjch 3:2:1. Wymaga dobrze schłodzonego masła doskonałej jakości, o zawartości tłuszczu minimum 82% i krótkiego zagniatania.
Pozdrowienia :)
Bardzo fajny przepis i dobre porady! Zrobiłam dziś z mąki pełnoziarnistej i z odrobią gałki muszkatołowej i wyszły świetne - nawet nie musiałam używać kaszy :)
Dziękuję za bardzo dobry przepis :-) babeczki wyszły pyszne!!! :-)
Super! To moje ulubione :-)
Właśnie robię babeczki:) pierwsza partia bomba choć troszkę cienkie. Pycha :)
Bardzo mnie to cieszy :-)
Mam pytanie :) muszę użyć metalowych foremek, czy papierowe też mogą być?
Masz na myśli papilotki do babeczek? Obawiam się, że nie - pod wpływem tłuszczu i wilgoci nie utrzymają kształtu.
właśnie tak podejrzewałam. w takim razie czas jechać na zakupy i zaopatrzyć się w metalowe foremki :) dziękuję za informację :))
Witam!!!
Właśnie chcę robić babeczki na roczek mojego synka. W sobotę jest impreza i tak się zastanawiam, czy mogę je dzisiaj upiec (bazę), jutro udekoruję a w sobotę postawię na stół. Będą smaczne??? Czy może lepiej jak babeczka jest świeża???
Możesz upiec dziś, ale z dekoracją wstrzymałabym się do soboty rano (jeśli to krem lub bita śmietana i owoce lub ganache). Czym będziesz dekorować?
ciasto świetne, ale jak dałam ciała, folią wylepiłam formy a na ciasto ryz, masakra teraz wydłubuję delikatnie ryż z babeczek.
Oj, wytrwałości życzę ;-)
Nie wyszły mi. :
Nie pomogę, jeśli nie będę znała szczegółów.
A jest jakaś inna metoda pieczenia tych babeczek niż smarowanie masłem foremek czy nie za bardzo ? :P
Zamiast wałkować ciasto możesz nim wylepić foremki (posmarowane masłem).
wlasnie zrobilam i wyszły super :D polecam ten przepis - ładnie wyszły z foremek, lekko sie krusza brzegi ale moze za cienkie zrobilam po prostu
oszaleję! szukam potencjalnego przepisu na babeczki kruche, tak na kiedyś, jak będę miała czas się z tym bawić - bo faktycznie jest to wyczyn czasochłonny ale ja lubię to robić. I co? znajduję ten przepis - wygląda na idealny! A ja muszę dać sobie spokój i się uczyć do sesji... może jutro przy okazji niedzieli znajdę usprawiedliwienie dla ukochanego kucharzenia i odstawię na chwilę książki :) dziękuję za inspirację i nie zapomnę podzielić się wrażeniami po wypieku :))
W takim razie podrzucę Ci jeszcze poradnik o kruchym cieście, do poczytania przed pieczeniem -> tutaj.
Powodzenia :-)
Dzisiaj je zrobiłam, sa przepyszne!!!W życiu tak smacznych babeczek nie jadłam!:) Tyle tylko, że nie położyłam folii aluminiowej i grochu i mi się wypiętrzyły:/ Ale posmarowałam dżemem truskawkowym jedną (bo jutro będę dopiero przyozdabiać) i pycha!Z reszty ciasta zrobiłam ciasteczka, więc przy okazji świetny przepis na ciasteczka:) Jak myślisz, czy mogłabym dodac mniej masła?Troszkę mniej tłuste żeby były, ale żeby też nie straciły na tym. Jak uważasz?Pozdrawiam!
Możesz spróbować dać odrobinę mniej, najważniejsze, aby ciasto zachowało elastyczność i kleistość, a nie było zbyt sypkie. Smak te babeczki zawdzięczają głównie masłu, więc musi ono być doskonałej jakości.
Dziekuję za odpowiedź.:) Jeszcze jedno pytanie - piekłam własnie w metalowych foremkach wysmarowanych roztopionym masłem, ale za nic nie chciały wyjść:/ Mimo, że stukałam nimi o blat spodem, nic a nic nie chciały wyjść. Więc odwróciłam je i trzymając w ręce lekka stukałam i foremkę takim drewnianym tłuczkiem. Wtedy wyszły, ale pzy okazji najpierw pogubiły brzegi. Co mogę zrobić, żeby mi wychodziły normalnie??
To już chyba tylko kwestia wprawy. Przede wszystkim foremka musi być bardzo równomiernie wysmarowana, aby ciasto nigdzie się nie przykleiło. Ja wyjmuję babeczki zaraz po tym, jak foremki przestygną na tyle, że mogę wziąć je do rąk i nie poparzyć się. Jedną ręką odwracam foremkę i stukając spodem nadgarstka o blat wytrząsam babeczkę na drugą dłoń, lub delikatnie stukam w odwrócone dno - z minimalnej wysokości. Babeczki są kruche i delikatne, zawsze jest prawdopodobieństwo, że kilka może się uszczerbić. Po kilku partiach pieczenia straty minimalizują się ;-)
no wiec babeczek zrobiłam około 60 i zniknęły co do jednej :) nie skłamie jak powiem, że zrobiły furorę. dziękuję za pyszny przepisik :)
Dodaj nowy komentarz