Szukaj

Masa orzechowa (z orzechów włoskich)

Aromatyczna masa z orzechów włoskich z dodatkiem cukru i niewielkiej ilości słodkiej śmietany. Jest tak pyszna, że nie mogłam powstrzymać się przed jej podjadaniem podczas przekładania staropolskiego piernika. Masa sprawdzi się również doskonale jako nadzienie do kruchych babeczek, przykryte z wierzchu np. czekoladowym ganache.


Po więcej przepisów podstawowych zapraszam TUTAJ


 

Masa orzechowa

Składniki:

  • 250 g łuskanych orzechów włoskich
  • 125 g cukru pudru
  • 125 ml śmietany 30%
  • 1/2 laski wanili

Przygotowanie:

Orzechy przeglądamy i sprawdzamy czy nie ma w nich resztek łupin. Mielimy przy pomocy maszynki do mielenia lub blendera.

Śmietanę zagotowujemy z wanilią.

Zmielone orzechy ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopnowo śmietanę (przedtem wyjmujemy laskę wanilii), cały czas ucierając - aż do wystudzenia.

Gęstą, schłodzoną masą przekładamy pierniki bądź nadziewamy kruche babeczki.

Komentarze

Grażyna (niezweryfikowany)

Bardzo mi się podobają Pani przepisy, będę tu częstym gościem :) pozdrawiam :) ))

11 listopada 2015 - 13:51
Zośka (niezweryfikowany)

Czy chodzi o gęstą śmietanę 30% (mogę dodać 36%?) czy kremówkę? Proszę o pilną odpowiedź, bo dzisiaj chcę przekładać piernik.

20 grudnia 2013 - 14:22
Renata Targosz

Śmietana 30% płynna, z kubeczka (ta sama, która przeznaczona jest do ubijania).

20 grudnia 2013 - 20:35
bernika (niezweryfikowany)

Radosnych, wesołych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!

23 grudnia 2012 - 23:18
Renata Targosz

Bardzo dziękuję i wzajemnie :-))

23 grudnia 2012 - 23:54

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania