Wiosenna rzodkiewka, której walory możecie wykorzystać w całości. Liście rzodkiewki o delikatnie pikantnym smaku nie wymagają dodatku skomplikowanych składników lub przypraw i dają naprawdę ciekawy efekt w postaci zupy.
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
300 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
50 g pora
sól
pieprz
śmietana 30% (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki odciąć, pozostawiając na bulwach ogonki liści o długości około 0,5 cm. Liście przebrać i zalać w misce zimną wodą. W małym garnuszku zagotować wodę, włożyć 9 rzodkiewek z pozostawionymi ogonkami liści i gotować 10 minut. Podczas gotowania rzodkiewki odbarwią się. Ugotowane rzodkiewki zalać zimną wodą, aby pozostały delikatnie chrupkie. Odbarwioną skórkę delikatnie zeskrobać.
Wywar z jarzyn doprowadzić do delikatnego wrzenia. W tym czasie liście rzodkiewek dokładnie opłukać, oderwać zbyt długie ogonki. Włożyć pokrojony w kawałki por, a po 5 minutach włożyć liście rzodkiewek. Gotować kilka minut, a następnie zmiksować na gładko.
Na talerz wylać gorącą zupę w ilości takiej, aby nie przykryła włożonych następnie bulw rzodkiewek. Śmietaną możemy udekorować zupę tuż przed podaniem, albo delikatnie zabielić nią zupę przed wyłożeniem na talerz. (na zdjęciach nasza zupa jest nie zabielona)
Komentarze
Zupa wygląda niesamowicie!
Jestem ZA tą zupą, chociażby dla jej ciekawego smaku, a i sentymentu do tego warzywka, wyrywanego na grządce i po pobieżnym otarciu z ziemi lub opłukaniu w wodzie - schrupanym. No a świeży chleb nałęczowski z masłem i rzodkiewką, posypane grubą solą to moje dzieciństwo w lecie.
W sezonie daję często gotowane rzodkiewki do mięska, w najprostszej formie - masełko z bułeczką NA. Oczywiście, musiałem nauczyć się odróżniać gatunki tego warzywka, a jest tego troszkę. Moim ulubionym smarowidłem jest masełko rzodkiewkowe, które robię za blogiem http://swiat-od-kuchni.blog.onet.pl/3683417,407571765,1,200,200,84885831...
Zupkę i masełko polecam
pozdr
Zainspirowana tą zupą, zrobiłam własną wariację.
Dzięki!
http://ziolowyzakatek.blogspot.com/2011/05/zielona-zupa-rzodkiewkowa-z-m...
cudo! :)
Muszę przyznać, że propozycja zupy rzodkiewkowej bardzo mnie zaskoczyła. Nie ukrywam, że jestem bardzo ciekawa jaki ma smak zupa i rzodkiewka na gorąco:)
TO WYGLADA NIESAMOWICIE. Jak z jakiegos filmu, nie wiem.Świetne ;D
zapraszam również do mnie www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
pozdrawiam
zupy z rzodkiewki jeszcze nie jadlam. twoja wyglada bosko.
śliczny kolor tej zupki:)
Jaka ona ładna! :)
Wow, bardzo ciekawa propozycja!
bardzo niebanalnie!
Uwielbiam liście młodej rzodkiewki! A twoja zupa wygląda bosko!
Wygląda niesamowicie! o.0 w tym kolorze można się zakochać :)
Dodaj nowy komentarz