Szukaj

Zupa z wiosennej rzodkiewki

Wiosenna rzodkiewka, której walory możecie wykorzystać w całości. Liście rzodkiewki o delikatnie pikantnym smaku nie wymagają dodatku skomplikowanych składników lub przypraw i dają naprawdę ciekawy efekt w postaci zupy.

Składniki:

2 pęczki rzodkiewek
300 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
50 g pora
sól
pieprz
śmietana 30% (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Liście rzodkiewki odciąć, pozostawiając na bulwach ogonki liści o długości około 0,5 cm. Liście przebrać i zalać w misce zimną wodą. W małym garnuszku zagotować wodę, włożyć 9 rzodkiewek z pozostawionymi ogonkami liści i gotować 10 minut. Podczas gotowania rzodkiewki odbarwią się. Ugotowane rzodkiewki zalać zimną wodą, aby pozostały delikatnie chrupkie. Odbarwioną skórkę delikatnie zeskrobać.

Wywar z jarzyn doprowadzić do delikatnego wrzenia. W tym czasie liście rzodkiewek dokładnie opłukać, oderwać zbyt długie ogonki. Włożyć pokrojony w kawałki por, a po 5 minutach włożyć liście rzodkiewek. Gotować kilka minut, a następnie zmiksować na gładko.

Na talerz wylać gorącą zupę w ilości takiej, aby nie przykryła włożonych następnie bulw rzodkiewek. Śmietaną możemy udekorować zupę tuż przed podaniem, albo delikatnie zabielić nią zupę przed wyłożeniem na talerz. (na zdjęciach nasza zupa jest nie zabielona)

Zupa krem z wiosennej rzodkiewki

Składnik główny: 
rzodkiewka
Składnik główny: 
Zielono mi...
Rodzaj dania: 
Zupa

Komentarze

PASJA NA TALERZU (niezweryfikowany)

Zupa wygląda niesamowicie!

27 czerwca 2011 - 16:23
Zbyszek Kusowski (niezweryfikowany)

Jestem ZA tą zupą, chociażby dla jej ciekawego smaku, a i sentymentu do tego warzywka, wyrywanego na grządce i po pobieżnym otarciu z ziemi lub opłukaniu w wodzie - schrupanym. No a świeży chleb nałęczowski z masłem i rzodkiewką, posypane grubą solą to moje dzieciństwo w lecie.
W sezonie daję często gotowane rzodkiewki do mięska, w najprostszej formie - masełko z bułeczką NA. Oczywiście, musiałem nauczyć się odróżniać gatunki tego warzywka, a jest tego troszkę. Moim ulubionym smarowidłem jest masełko rzodkiewkowe, które robię za blogiem http://swiat-od-kuchni.blog.onet.pl/3683417,407571765,1,200,200,84885831...
Zupkę i masełko polecam
pozdr

12 maja 2011 - 21:25
Atria (niezweryfikowany)

Zainspirowana tą zupą, zrobiłam własną wariację.
Dzięki!

http://ziolowyzakatek.blogspot.com/2011/05/zielona-zupa-rzodkiewkowa-z-m...

11 maja 2011 - 11:55
wykrywacz smaku (niezweryfikowany)

cudo! :)

06 maja 2011 - 20:52
dana (niezweryfikowany)

Muszę przyznać, że propozycja zupy rzodkiewkowej bardzo mnie zaskoczyła. Nie ukrywam, że jestem bardzo ciekawa jaki ma smak zupa i rzodkiewka na gorąco:)

03 maja 2011 - 09:37
Maly-kuchcik (niezweryfikowany)

TO WYGLADA NIESAMOWICIE. Jak z jakiegos filmu, nie wiem.Świetne ;D

zapraszam również do mnie www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
pozdrawiam

02 maja 2011 - 20:51
Bernadeta (niezweryfikowany)

zupy z rzodkiewki jeszcze nie jadlam. twoja wyglada bosko.

02 maja 2011 - 20:16
Izaa (niezweryfikowany)

śliczny kolor tej zupki:)

02 maja 2011 - 18:00
flusso (niezweryfikowany)

Jaka ona ładna! :)

02 maja 2011 - 15:37
burczymiwbrzuchu (niezweryfikowany)

Wow, bardzo ciekawa propozycja!

02 maja 2011 - 15:04
asieja (niezweryfikowany)

bardzo niebanalnie!

02 maja 2011 - 14:29
trzcinowisko (niezweryfikowany)

Uwielbiam liście młodej rzodkiewki! A twoja zupa wygląda bosko!

02 maja 2011 - 14:24
gruszka (niezweryfikowany)

Wygląda niesamowicie! o.0 w tym kolorze można się zakochać :)

02 maja 2011 - 14:22

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania