Puszyste muffiny ze szpinakiem i serem feta. Pełnią rolę babeczek lub pieczywa do zup, lub jako przekąska o każdej porze dnia.
Tajemnica udanych muffin tkwi w odpowiednim mieszaniu składników ciasta. Osobno mieszamy składniki suche, a osobno jajka z jogurtem i oliwą. Dopiero przed napełnieniem foremek ciastem, łączymy wszystkie składniki razem. Mieszamy do momentu połączenia się, ale nie ucieramy na gładką masę. Muffinowe ciasto powinno być lekko grudkowate.
Z podanych poniżej proporcji otrzymamy 18 muffin pieczonych w blaszce jak na załączonym poniżej zdjęciu. Otwory w prezentowanej blaszce mają po 5 cm średnicy w podstawie i 7 cm w górnej części. Napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości.
Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, Muffiny
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: szpinak, ser feta
Warto przeczytać też:
Muffiny ze szpinakiem i serem feta
na podstawie przepisu z Le Livre d'or des Gâteaux . Wydawnictwo - Cuisine Actuelle 2008
Składniki:
250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
350 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 płaskiej łyżeczki soli
2 duże jajka
60 ml oliwy z oliwek
250 ml jogurtu naturalnego
250 g sera feta
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę lub pojedyncze foremki na muffiny smarujemy masłem.
W rondelku umieszczamy szpinak, dodajemy odrobinę wody i szczyptę soli oraz pieprzu i dusimy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie odciskamy nadmiar wody - rękoma lub za pomocą sitka lub gazy. Siekamy. Ser feta kroimy w drobną kostkę.
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej - mikserem lub trzepaczką - ubijamy jajka z jogurtem i oliwą. Zawartość drugiej miseczki wlewamy do składników suchych i mieszamy, równocześnie dodając szpinak i ser feta.
Foremki lub otwory muffinowej blaszki napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia lub zjeść na ciepło :))
Komentarze
Chialabym zapytac, czy mozna zrobic te muffiny w wersji bezglutenowej? Bardzo bym chciala upie je na Sylwestra ale mam wsrod gosci osobe uczulona na gluten...
Robiłam z tego przepisu ujmując tylko ilość maki - dałam 300 gr.
Są puszyste , miękkie , pyszne, smaczne itd....
Polecam
wczoraj zrobiłam, wyszły pyszne
dodałam od siebie ząbek czosnku, kurkumę i tymianek, nie dodałam soli, bo feta była bardzo słona
przepis polecam :-)
Zrobiłam ostatnio te muffinki z połowy przepisu i miałam sporą wątpliwość co do ciasta, które mi wyszło, mianowicie było ono bardzo gęste (konsystencją przypominające drożdżowe..). Ledwo dało się to nakładać do formy, i wg mnie mimo, że się upiekły były jakoś mocno zbite. Czy tak to ciasto powinno wyglądać?
Nie, nie powinny wyjść mocno zbite. Konsystencję mają klasycznych muffin.
Szpinak to moja słabość , muszę wypróbować:)
faujny pomysł, ale mi wyszedł chyba średnio, babeczki były stłamszone smakiem fety, osobiscie radziłabym dodać jej trochę mniej :) lepsze byly na drugi dzień :)
Muffiny znakomite, a że ze szpinakiem - tym bardziej. Szpinak przygotowuję w rondelku o bardzo grubym dnie, co daje wygodę odparowania szpinaku bez skutków przywarcia, czy jeszcze gorzej - przypalenia!
Podałem do kremu z łososia wędzonego na ciepło.
Pozdrawiam
Bardzo fajny przepis :) Wyszły pyyyyyyszne!
Upiekłam je jako przekąskę na wieczór panieński koleżanki :) Idealnie się sprawdziły :) I nawet osoby nielubiące szpinaku chętnie wcinały :)
http://redandpale.blox.pl/2011/07/Muffiny-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html
Wlasnie zajadamy z mezem muffinki,ktore dopiero co wyjelam z piekarnika-sa bardzo smaczne.Dziekuje za przepis.
Dodaj nowy komentarz