Tatar z wołowiny o klasycznym smaku komponuje się doskonale z delikatnym smakiem ostrygi skropionej sokiem cytrynowym. Ilość dodatków do mięsa dobieramy według własnych upodobań.
Składniki na 4 osoby:
po 100-120 g polędwicy wołowej na osobę
1 cebula
kilka pieczarek lub borowików marynowanych
4-5 korniszonków
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka kaparów
oliwa
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Dodatkowo:
4 ostrygi
ziarna pieprzu w zalewie
świeże zioła
gotowany burak czerwony pokrojony w kostkę
cytryna
sól morska gruboziarnista (my użyliśmy soli z algami)
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z błon i drobno posiekać. Cebulę, pieczarki i korniszonki posiekać w drobną kostkę i wymieszać z mięsem. Dodać kapary, doprawić musztardą, oliwą, solą i pieprzem. Na talerzu układać porcję mięsa, na wierzchu ułożyć ostrygę i udekorować ziarnami pieprzu, ziołami i burakiem. Podawać z cytryną, którą użyjemy do skropienia ostrygi oraz z solą morską.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz