Szukaj

Tatar wołowy z ostrygą

Tatar z wołowiny o klasycznym smaku komponuje się doskonale z delikatnym smakiem ostrygi skropionej sokiem cytrynowym. Ilość dodatków do mięsa dobieramy według własnych upodobań.

Składniki na 4 osoby:

po 100-120 g polędwicy wołowej na osobę
1 cebula
kilka pieczarek lub borowików marynowanych
4-5 korniszonków
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka kaparów
oliwa
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo:

4 ostrygi
ziarna pieprzu w zalewie
świeże zioła
gotowany burak czerwony pokrojony w kostkę
cytryna
sól morska gruboziarnista (my użyliśmy soli z algami)

Przygotowanie:

Mięso oczyścić z błon i drobno posiekać. Cebulę, pieczarki i korniszonki posiekać w drobną kostkę i wymieszać z mięsem. Dodać kapary, doprawić musztardą, oliwą, solą i pieprzem. Na talerzu układać porcję mięsa, na wierzchu ułożyć ostrygę i udekorować ziarnami pieprzu, ziołami i burakiem. Podawać z cytryną, którą użyjemy do skropienia ostrygi oraz z solą morską.

Tatar wołowy z ostrygą / ArtKulinaria

Składnik główny: 
wołowina
Składnik główny: 
ostrygi
Składnik główny: 
owoce morza
Rodzaj dania: 
Przekąska
Mięsa
Ryby i owoce morza

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania