Szukaj

Szybkie ciasto ze śliwkami

Kiedy chcę upiec szybkie i klasyczne ciasto z owocami, wybieram właśnie to. Jest wilgotne i maślane, a co najważniejsze - pasuje w zasadzie do każdego owocu. W tym roku piekłam je często z morelami, ale zabrakło sposobności do zrobienia zdjęć, dlatego nadrabiam zaległości tym oto ciastem śliwkowym :-)

Zamiast proszku do pieczenia ciasto zawiera drożdże instant, których tak naprawdę nie poczujecie w smaku, zdecydowanie przebija tutaj smak maślany i owocowy. Dodatkowej soczystości owoców nadaje ciastu konfitura morelowa, którą smarujemy wierzch ciasta, jeszcze przed nałożeniem owoców. Całość przygotowujemy przy pomocy miksera i pieczemy tylko pół godziny.


Polecam też więcej przepisów na: Ciasta
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: ciasto ucierane, ciasto drożdżowe,
śliwki,


 

Szybkie ciasto ze śliwkami
receptura z zeszytu Rafała
na foremkę o średnicy 26 cm

Składniki:

200 g miękkiego masła
110 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka
1/2 paczuszki drożdży instant
240 g mąki


Dodatkowo:
50 g marmolady morelowej
8 dużych śliwek

1 + 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Formę wysmarować masłem. Śliwki umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki, a następnie każdą połówkę przekroić na ćwiartkę.

Masło włożyć do miski z cukrem i solą. Zmiksować na pulchną masę. Dodać całe jajka, mąkę i drożdże - zmiksować (jest gęste). Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać wierzch i posmarować marmoladą morelową. Ćwiartki śliwek układać na wierzchu ciasta, każdą lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut (sprawdzić ciasto patyczkiem).

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i ponownie oprószyć cukrem pudrem.

Szybkie ciasto ze śliwkami

Składnik główny: 
śliwki
Składnik główny: 
ciasto ucierane
Składnik główny: 
ciasto drożdżowe
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

Marynarz (niezweryfikowany)

Świetne, wszystkim polecam.

15 września 2015 - 18:56
onaion (niezweryfikowany)

Brzmi świetnie, wygląda świetnie i takie też jest w przygotowaniu i smaku. Dziękuję! To będzie nasza stała pozycja w słodkim menu.

27 lipca 2012 - 17:18
Gość (niezweryfikowany)

Przepis brzmi świetnie - prosto i zachęcająco. Pytanie - na ile stopni mam rozgrzać piekarnik?

10 listopada 2011 - 20:41
Renata Targosz

Tak, jak podałam w przepisie - na 160 stopni :-))

10 listopada 2011 - 23:31
Gosia (niezweryfikowany)

Przeczytałam, zapragnęłam, upiekłam! Rzeczywiście bardzo proste w wykonaniu, w smaku maślane i owocowe. To juz koleny przepis w tego wspaniałego blaga, który stosuję. Wszystkie na 6! Pozdrawiam

20 października 2011 - 09:37
neni (niezweryfikowany)

w jaki sposob posmarowac to rzadkie ciasto marmolada?

02 października 2011 - 15:58
Renata Targosz

Ono jest gęste...
Ja smaruję pędzelkiem, można również łyżeczką.

02 października 2011 - 20:09
Martyna@WholesomeCook (niezweryfikowany)

Czesc! Wlasnie zobaczylam Twoje zdjecie na TasteSpotting - wyglada swietnie! Uwielblam ciasto ze sliwkami, chociaz ja robie takie nie na drozdzach. Tak sobie wczoraj myslalam zeby zrobic ale u nas (w Sydney) sezon na sliwki teraz nie jest :-( Do nastepnego!

09 września 2011 - 00:40
Renata Targosz

Kiedy macie sezon na śliwki? Warto ten przepis zachować w pamięci i wykorzystać przy okazji :-)

09 września 2011 - 09:20
Marysia (niezweryfikowany)

Ciasto proste a efektowne i warte zrobienia:) Takie lubie najbardziej :) Prostota to chyba najlepsze rozwiązanie :) Już widze to ciasto i na przykład herbatę truskawkowa od Dimah i moich najlepszych przyjaciół :)

06 września 2011 - 10:38
Renata Targosz

Bardzo przyjemna perspektywa :-)

09 września 2011 - 09:16
Maggie (niezweryfikowany)

Faktycznie proste i szybkie - a wyglada niesamowicie kuszaco i w przeciwienstwie do innych drozdzowych ciast nie wymaga wyrastania.

02 września 2011 - 09:28
Renata Targosz

Tak, to ciasto jest doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie klasycznego ciasta drożdżowego lub nie lubią proszku do pieczenia ;-)

09 września 2011 - 09:14
Doctor (niezweryfikowany)

Szybkie ale za razem doskonałe- czego chcieć więcej? :)

01 września 2011 - 18:58
chantel (niezweryfikowany)

bardzo ładnie się prezentuje, tak słonecznie :)

01 września 2011 - 18:39
Monisia (niezweryfikowany)

Nigdy bym nie przypuszczała,że to ciasto drożdżowe;),uwielbiam ze śliwkami! świetnie wyglądają te zatopione w cieście owoce.

01 września 2011 - 17:48
martex.82 (niezweryfikowany)

świetne ciacho, szybkie, owocowe, podkradam jeden trójkącik :)

01 września 2011 - 16:37

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania