Szukaj

Jadalne kwiaty - jak je zbierać?

Kwiaty to niezwykła dekoracja nawet najprostszego dania. Wspaniale komponują się z lekkimi sałatkami, deserami, a nawet daniami mięsnymi. Aby w pełni wykorzystać ich dekoracyjne i zdrowotne walory należy zapoznać się z jadalnymi gatunkami i - w przypadku samodzielnego zbioru - przestrzegać podstawowych jego zasad.

Jadalne kwiaty można spożywać świeże, suszone, kandyzowane oraz w postaci ekstraktów. Świeże kwiaty jadalne można czasem "upolować" na targu, w niektórych sklepach, albo zebrać własnoręcznie.
Dzisiaj opowiem Wam kiedy, jak i gdzie można zbierać jadalne kwiaty. W najbliższym czasie postaram się przygotować wpis z krótkimi opisami poszczególnych gatunków, które można dodawać do swoich potraw.


Zasady zbierania kwiatów jadalnych

Poza miejscami zbioru, które wyszczególnię dalszej części tekstu, zwrócić należy uwagę na kilka istotnych szczegółów, które będą mieć znaczenie nie tylko dla naszego zdrowia, ale również dla właściwości odżywczych, które kwiaty mają nam dostarczyć  i smakowych, które chcemy z nich uzyskać.

  • Jeżeli  jesteś alergikiem upewnij się, czy dany kwiat ci nie zaszkodzi
  • Kwiaty, podobnie jak grzyby -  zbieramy z dużą dozą rozsądku. Zbieramy wyłącznie te kwiaty, w stosunku do których mamy absolutną pewność, że nam w żaden sposób nie zaszkodzą.
  • Nie zbieramy kwiatów, jeżeli ich wygląd wskazuje na to, że chorują
  • Liście, kwiaty lub ich pąki są najlepsze w początkowym okresie swojego sezonu. Warto więc zapoznać się z sezonem kwitnienia interesujących nas gatunków.
  • Powinny być zdrowe, jasne i świeże
  • Kwiaty zbieramy tuż przed przyrządzeniem dania, ponieważ niektóre z nich po zerwaniu zamykają kielichy.


Miejsce zbierania kwiatów jadalnych


Najlepsze będą kwiaty, które:

  • pochodzą z własnego ogródka, lub z własnej uprawy, do której nie mają dostępu zwierzęta, którego nie pryskamy i nie nawozimy nawozami sztucznymi. Takie kwiaty są pozbawione wszelakich niebezpieczeństw dla naszego zdrowia
  • pochodzą z terenów ekologicznych lub dzikich łąk
  • pochodzą od zaufanego sprzedawcy

Nie można jeść kwiatów, jeżeli:

  • pochodzą z kwiaciarni – mogą być, a raczej na pewno są pryskane
  • rosną przy drodze lub są narażone na wysokie stężenia dwutlenku węgla lub spalin
  • rosną w pobliżu miejsc narażonych na pryskanie środkami owadobójczymi lub nawożenie sztucznymi  nawozami
  • rosną w pobliżu osiedli lub miejsc narażonych na odchody zwierząt


Zobaczcie, co my przyrządziliśmy z dodatkiem jadalnych kwiatów. Przepisy dostępne są TUTAJ.

Jako inspirację polecam wam również film, w którym szef kuchni Peter Gilmore (QUAY. Food Inspired By Nature to kulinarna książka jego autorstwa, o której pisałam) tworzy kolorową kompozycję z użyciem warzyw i kwiatów.


A Wy, zbieracie kwiaty jadalne? Jeżeli używacie ich do dekoracji swoich dań podzielcie się tym, jak i gdzie je zdobywacie :-)


fot. sxc.hu

Komentarze

Madzia (niezweryfikowany)

Ciekawy artykuł, ale mało szczegółowy.
Szperając za informacjami, znalazłam coś takiego: http://pinkcake.blox.pl/2012/03/Klub-Kwiatozercow-2012.htm
Super sprawa! Ja na razie spróbowałam stokrotek z ogórdka tesciowej! :)

15 czerwca 2012 - 19:02
Renata Targosz

Wpis traktuje na razie tylko o zbiorze, ale mam nadzieję rozwinąć temat :-)
A do Klubu Kwiatożerców u pincake dołączyłam z  tym przepisem -> Roszponka z podbiałem, rzodkiewką i twarożkiem kozim.

16 czerwca 2012 - 08:51
kaja (niezweryfikowany)

W moim ogrodzie rosną mlecze, stokrotki, fiołki i czarny bez, więc problemy związane z czystością generalnie nie istnieją. Może trochę nie doceniam ich wartości w kuchni, ale mając wszystko w zasięgu ręki będę musiała to zmienić!
Moja babcia co roku zbiera kwiaty czarnego bzu i robi z nich syrop i nalewki. Podobnie z kwiatami fiołka. Pamiętam też, jak do sałatek dodawała kiedyś liście mlecza.

22 kwietnia 2012 - 13:23

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania