Szukaj

Melon - porady

Soczysty i aromatyczny melon, bez względu na odmianę to doskonałe kulinarne urozmaicenie. Ten niskokaloryczny owoc, odpowiednio dobrany i przechowany z pewnością dostarczy wielu smakowych przyjemności. Oto kilka porad...

Jak kupować?


1. Na początek zwracamy uwagę na skórkę - powinna być twarda, gruba i nie uszkodzona. Po naciśnięciu powinniśmy wyczuć delikatnie miękkość owocu.
2. Melon powinien być dość ciężki. Daje to pewność, ze owoc jest pełen cukrów - czyli dojrzewał w pełnym słońcu - oraz pełen wody (w końcu jej zawartość powinna wynosić 92%).
3. Zapach - powinien być przyjemny, bo melon ładnie pachnie :)

Jak przechowywać?

Melona raczej nie przechowujemy w lodówce, ponieważ może pochłonąć otaczające go zapachy innej żywności. W chłodnym miejscu (np. spiżarnia) możemy przechowywać melon około 5 dni. Jeżeli przewidujemy, że w tym czasie nie zjemy melona, lub planujemy przygotować sobie jego zapas - owoc możemy zamrozić. Oczywiście mrożenia nie traktujemy jako ratowanie zbyt dojrzałego owocu, zamrażamy tylko świeże produkty. Ta reguła dotyczy całej żywności.
Aby zamrozić melon należy obrać owoc ze skórki i pokroić na plastry lub niezbyt grube cząstki, a następnie skropić cytryną, posypać cukrem i zawinąć w folię.

Jak jeść?

Najlepiej na surowo. Soczysty melon jest doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych, lodów i sorbetów. Jego delikatna słodycz wspaniale komponuje się np. z szynką parmeńską - połączenie, które stanowi znaną na całym świecie wykwintną przekąskę.

Tagi:

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania