Szukaj

Szparagi - jak kupować, przechowywać i przyrządzać

Zielone, fioletowe i białe - niezwykle zdrowe szparagi są warzywem wykwintnym nawet w najprostszej formie przyrządzenia i podania.

Jak kupować?

Świeże i dobrej jakości szparagi powinny być przede wszystkim jędrne, zwarte i mieć zamknięte główki. Łodyga nie może być zbyt mocno zdrewniała, a lekko naciśnięta powinna puścić sok. Kiedy potrzemy pędy o siebie, wówczas usłyszymy charakterystyczne trzeszczenie. Warzywo powinno się poddać wyginaniu, nie łamać się.

Jak przechować

Aby jak najdłużej zachować świeżość zakupionych lub zebranych szparagów, należy je okryć wilgotną ściereczką i przechowywać w chłodzie.
Można je zamrażać, ale nie jest to metoda szczególnie polecana, ponieważ po rozmrożeniu szparagi robią się wiotkie z powodu utraty duzej ilości wody.

Przygotowanie szparagów

Białe szparagi najpierw należy wyrównać do tej samej długości, a tym samym usunąć stwardniałe części łodygi. Są one łykowate i trudne do zjedzenia. Następnie szparagi obieramy zaczynając od miejsca poniżej ruchomej główki w dół. Najwygodniej  - obieraczką do warzyw.

Zielone i fioletowe szparagi są znacznie delikatniejsze od białych. Myjemy je i obieramy tylko same końcówki, ewentualnie odcinając je na długości do 0,5 cm.

Gotowanie szparagów

Szparagi najlepiej gotować na stojąco. Główki są delikatne i nie wymagają takiego gotowania, jak łodyga. Dlatego powinny one wystawać ponad powierzchnię wody w garnku. Na rynku są dostępne specjalne, cylindryczne garnki do gotowania szparagów w pozycji pionowej.

Białych:szparagi wsadzamy do wrzącej wody z dodatkiem soli, odrobiny cukru i soku z cytryny. Ten ostatni pozwoli zachować biel szparagów. Szparagi białe gotujemy około 10 minut, lub do miękkości.
Szparagi zielone: wsadzamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, ustawiając je w pozycji pionowej główkami do góry. Soku z cytryny nie dodajemy, ponieważ odbarwi ładny, zielony kolor szpaagów. Gotujemy około 5 minut.
Po ugotowaniu szparagi delikatnie odsączamy z wody. Szparagi możemy gotować również na parze (zachowają wówczas więcej wartości odżywczych), dusić na maśle lub grillować.

Jak podawać?

Szparagi podajemy gorące lub ciepłe, polane roztopionym masłem lub sosem vinaigrette. W najprostszej formie smakują również wybornie z jajkiem w koszulce lub z oliwą i parmezanem. Są doskonałym składnikiem zup, sałatek, przekąsek, jako dodatek do dań głównych, a także tart, pizzy i zapiekanek.


fot: sxc.hu

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania