Cieszący się ogromną popularnością Schwarzwälder Kirschtorte doczekał się rozmaitych tłumaczeń, od Tortu Czarnoleskiego, poprzez Tort Wiśniowy z Czarnego Lasu, aż po najpopularniejszy i najbardziej znany nam Czarny Las.
Co kryje Czarny Las...
Ten najbardziej klasyczny i rozpoznawalny na całym świecie niemiecki tort to połączenie czekoladowego biszkoptu, kremowej śmiatany i wiśni oraz czekoladowcyh wiórków. Nieodzownym składnikiem, który nadaje całości charakterystycznego aromatu - jest Kirschwasser, produkowany w rejonach m.in. Schwarzwaldu mocny alkohol z wiśni.
Schwarzwälder Kirschtorte vs Schwarzwälder Torte
W kwestii historycznej istnieje parę znaków zapytania - gdzie dokładnie i kto wymyślił tort oraz czy jego pierwotny skład odpowiadał współczesnej, oryginalnej wersji.
Mieszkańcy Schwarzwaldu są przekonani, że geneza tortu wywodzi się właśnie z tego regionu. Na tych terenach bowiem rosną najsłodsze i najbardziej aromatyczne wiśnie, z których wyrabia się mocny alkohol. Na ich bazie narodził się również w XIX wieku specjalny deser: wiśnie wymieszane z bitą śmietaną, często aromatyzowane wiśniowką. Wkrótce padł pomysł, aby deser wzbogacić ciemnym, nasączonym kirschwasser czekoladowym biszkoptem. Tak powstał czarno-czerwono-biały tort.
Możliwe jest, że koncepcja nazwy i wyglądu tortu opiera się na regionalnym stroju kobiet z tego okresu: czarna suknia, biała bluzka i kapelusz ozdobiony czerwonymi kulkami.
Istnieją również wzmianki o tym, że ojczyzną tortu nie są Niemcy, lecz Szwajcaria. Tutaj jednak istnieje zasadnicza w składzie różnica - niemiecki Schwarzwälder Kirschtorte posiada nieodzowną Kirschwasser, prawdopodobnie więc powstał na bazie szwajcarskiego Schwarzwälder Torte, który wiśniowym alkoholem nie jest aromatyzowany. Poza tą główną różnicą, szwajcarski Czarny Las może zawierać w swoim składzie orzechy, a jego wierzch pokrywa warstwa czekoladowej glazury.
Niezależnie od korzeni, receptur na Czarny Las istnieje niezliczona ilość, różnice polegają głównie na proporcjach składników, często też niektóre (głównie Kirsch) zastępowane są lokalnymi produktami. Np. w Austrii tort ponczowany jest rumem, a w Stanach Zjednoczonych alkoholu nie stosuje się wogóle.
Słodki Festiwal
Schwarzwälder Kirschtorte doczekał się swojego corocznego Festiwalu w Todtnaubergu, (miejscowości, która została uznana za ojczyznę Tortu), w tym roku 13 czerwca. Festiwal zrzesza profesjonalnych cukierników, kucharzy, piekarzy i amatorów w konkursie na najlepszy tort czarnoleski.
Przepis na Tort
Zobacz nasz przepis na Czarny Las.
Źródła: kirschtorte.de oraz de.wikipedia.org
fot. główna: istockphoto.com
Komentarze
Dodaj nowy komentarz