Szukaj

NATURA FOOD 2012 w moim obiektywie

Minął rok, odkąd zawitałam w Łodzi podczas IV edycji Natura Food. Tegoroczne Targi zapowiadały się równie interesująco. Wystawcy i odwiedzający doczekali się nowoczesnej hali, a organizatorzy zapewnili atrakcyjny program towarzyszący. Muszę przyznać - nie zawiodłam się!

Ale po kolei.

NATURA FOOD to najważniejsze targi żywności ekologicznej i naturalnej w Polsce. Nie bez przyczyny więc ilość odwiedzających z roku na rok rośnie. A miniony weekend to dla Targów pod względem ilości odwiedzin spektakularny sukces.
 

Natura Food 2012


Zwiedzanie trzydniowych Targów zaplanowałam na sobotę i niedzielę. Przed sobotnim pokazem kulinarnym chciałam obejrzeć wszystkie stoiska z naturalną, bądź ekologiczną żywnością. Wielu wystawców pamiętałam z poprzedniej edycji. Pojawili się też nowi. Zapraszam na fotoprzegląd części tego, co sprzedawane było na Targach Natura Food.
 

Natura Food 2012

Natura Food 2012


Polskie sery zagrodowe jak zawsze wzbudzały duże zainteresowanie. Aby zrobić zdjęcie wystawcy z Gospodarstwa "Kaszubska Koza", musiałam po kilku minutach bezowocnego stania upomnieć się u oblegających go osób o zwolnienie na chwilę miejsca na krótką sesję foto ;-)
 

Natura Food 2012


Mariusz Purgała z Malinowej Zagrody to chyba najbardziej fotogeniczny serowar :-) Intensywność jego serów podczas degustacji w ubiegłym roku mocno zapadła w pamięć moim kubkom smakowym. Wtedy był to kozamer klasztorny (ten charakterystyczny ser na 2 zdjęciu poniżej). W niedzielę, podczas laboratorium Smaku, będę miała okazję spróbować jego kolejnego produktu.
 

Natura Food 2012

Natura Food 2012


Stoiska obfitowały w miody i przetwory na bazie najwyższej jakości produktów.

Natura Food 2012

Natura Food 2012


Stały punkt wystawienniczego programu, czyli czekolada z Manufaktury Czekolady. Odmianą z prażonymi ziarnami kakaowca przegryzaliśmy na drugi dzień ser zagrodowy podczas Laboratorium Smaku.
 

Natura Food 2012


Doskonałego smaku nalewki zakupiłam drugiego dnia. Będą idealnym prezentem dla naszych francuskich przyjaciół.

Natura Food 2012


O godzinie 13-tej rozpoczął się pokaz Wojciecha Modesta Amaro. Odbył się on w ramach projektu KREOWANIE MARKI ŁÓDZKIE POPRZEZ PROMOCJĘ TRADYCYJNYCH SMAKÓW REGIONU.

Mam dla Was sporo zdjęć z tego pokazu. To był najbardziej interesujący merytorycznie projekt zaprezentowany podczas Targów.

Amaro poprzedził swój pokaz ciekawym wstępem mającym nakreślić filozofię jego kuchni. Opowiedział o swoim postrzeganiu naturalnych produktów, o tym, jakich składników używa w swojej kuchni i jakie procesy przechodzi gotowanie w Atelier zgodnie z porami roku, których - jak podkreślił - wyróżnia więcej niż cztery!

Lokalne, łódzkie produkty i cztery dania autorstwa Modesta Amaro. Już wkrótce pokażę Wam szczegóły :-)
 

Natura Food 2012


Zaraz po pokazie pobiegłam na konferencję W KIERUNKU PIERWSZEJ GWIAZDKI... JAK OCENIAĆ RESTAURACJE?

Uczestnikami prowadzonej przez Zbigniewa Kmiecia dyskusji był Wojciech Modest Amaro i Dorota Minta oraz Carlos Tejera Gonzales. Zapowiadani wcześniej Piotr Bikont i Maciej Nowak z przyczyn niezależnych niestety nie dojechali.

Na czym polega recenzowanie restauracji, kim jest dobry recenzent, jak odróżnić dobrą recenzję od złej, jakie błędy popełniają piszący o jedzeniu i czy recenzje restauracji są uczciwe? - puenta dyskusji wyraźnie wskazała na to, że rzetelnych i doświadczonych recenzentów kulinarnych w Polsce nie ma. I że kulinarny felietonista to nie recenzent.  Myślę, że warto temu tematowi poświęcić osobny wpis. Chcecie?

Natura Food 2012

 

NIEDZIELA


Niedzielę rozpoczęłam udziałem w Laboratorium Smaku, czyli degustacji polskich serów zagrodowych. Jak zawsze poprowadził ją znawca tychże - Gieno Mientkiewicz, w towarzystwie Zbyszka Kmiecia. Już wkrótce zamieszczę szczegółową relację ze spotkania. Zaglądajcie, bo warto!

 


Po Laboratorium Smaku jeszcze szybki obchód po Targach...
 

Natura Food 2012

Natura Food 2012

Natura Food 2012

Natura Food 2012


... i pokaz kulinarny Grzegorza Łapanowskiego w ramach projektu "Czas Kucharzy".  Tym razem profesjonaliści i pasjonaci połączyli swoje siły w celu wymiany doświadczeń i promocji naturalnej żywności. W trakcie tego spotkania każdy z zaproszonych szefów stworzył autorską recepturę i zaprezentował swój unikalny styl. Grzegorz gotował m.in. z Darkiem Kuźniakiem, u którego wieczór wcześniej zjadłam cudowną kolację w Street Art Deluxe. Darku pozdrawiam! :-)
 

Natura Food 2012


Po pokazie wyłowiłam jeszcze kilka targowych perełek. Zobaczcie poniżej, oto w 100% naturalne talerze wykonane z otrąb. Rozeszły się jak... świeże bułeczki ;-)
 

Natura Food 2012


Ekologiczna mąka z żołędzi...
 

Natura Food 2012


oraz korzeń pięciornika.
 

Natura Food 2012

 

Jeszcze ostatni rzut okiem (obiektywem) na nową halę Targów... i do domu. Czeka mnie wyselekcjonowanie najciekawszych spośród 500 zdjęć i kilka wpisów. Nie planowałam ich aż tyle, ale koniecznie chcę się z Wami podzielić tym, co mnie zainteresowało i zainspirowało.
 

Natura Food 2012

Komentarze

Jswm (niezweryfikowany)

Czekam na więcej!
Kiedy po raz pierwszy pisałaś o Targach, byłam pewna, że pojadę, z czasem Łódź stała się za daleko...

18 października 2012 - 08:00
Monisia (niezweryfikowany)

stoisko uginające się od rumianych,zdrowych bochenków ujęło mnie za serducho:)

17 października 2012 - 17:53
asiathinksthings (niezweryfikowany)

też żałuję, że mnie nie było! Mąka z żołędzi? Nie słyszałam nigdy o czymś takim :)

16 października 2012 - 12:45
Renata Targosz

Też usłyszałam o niej po raz pierwszy. Wystawca (Dary Natury z Korycin) mówił, że doskonale nadaje się do mieszania z innymi mąkami.

16 października 2012 - 13:04
Karla (niezweryfikowany)

Ahhh jak ja żałuję, że mnie tam nie było!!!!

16 października 2012 - 12:24
Bee (niezweryfikowany)

Chcemy! Chcemy więcej w temacie recenzji kulinarnych. Tym bardziej, że już bardzo interesująco zagaiłaś :-)

16 października 2012 - 11:50

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania