Szukaj

Tarta z orzechami włoskimi i karmelową polewą

Kruche ciasto z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie ciasto, to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy...

Obecność karmelu sprawia, że tarta jest dość słodka. Ale gwarantuję jej smakiem, że naprawdę warto się skusić

Mała uwaga: do kruchego ciasta - zamiast cukru trzcinowego - możecie oczywiście użyć cukru pudru, będzie ono wówczas delikatniejsze.


Polecamy też więcej przepisów na: Tarty
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:kruche ciasto, orzechy, karmel



Tarta z orzechami włoskimi i karmelową polewą


Tarta z orzechami włoskimi i karmelową polewą

(na formę do tarty o średnicy 24 cm)

Składniki na kruche ciasto

200 g mąki
100 g masła
100 g cukru trzcinowego
1 małe jajko

Składniki na orzechową masę:

200 g obranych orzechów włoskich
65 g śmietany 30%
30 g cukru kryształu
1 małe jajko

Dodatkowo:

150 g ładnych połówek orzechów włoskich
125 g cukru kryształu na karmel
ok. 50 g śmietany 30%


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem na "kaszę". Dodać całe jajko i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik zagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Przygotować folię aluminiową i suchy groch lub kaszę do pieczenia "na ślepo". Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonych grochem. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec około 5-10 minut, aby środek lekko zrumienił się. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.

W czasie, kiedy piecze się ciasto kruche, przygotować masę orzechową: orzechy włoskie posiekać, wymieszać z cukrem, śmietaną i jajkiem. Nałożyć na przestudzony kruchy spód i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Dopiec w piekarniku przez około 5-10 minut. Wyjąć i ostudzić. Połówki orzechów ułożyć na całej powierzchni tarty.

Przygotować polewę karmelową. Na suchą patelnię wysypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Kiedy będzie płynny i nabierze brązowej barwy dolewać śmietanę i energicznie całość mieszać. Całość ma się zagotować. Karmelową polewę nabierać łyżką i polewać wierzch ciasta. Polewa powinna wniknąć w szczeliny pomiędzy orzechami, staramy się pozostawić na wierzchu kawałki orzechów. Dlatego najlepiej zrobić to szybko, ponieważ polewa szybko gęstnieje.



Składnik główny: 
ciasto kruche
Składnik główny: 
orzechy
Składnik główny: 
karmel
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

Natalia (niezweryfikowany)

Czy polewa karmelowa powinna zrobic się szybko dosc twarda? Mam małe doświadczenie z karmelem, a moja polewa taka właśnie się zrobiła, choc wygląda tak jak na zdjęciu. Nie wiem, czy to wina tego, że użyłam śmietanki 36%, bo taką posiadałam, czy też za długo gotowałam już po dodaniu śmietany? A może taki karmelowy urok? :>

Z góry dzięki za odpowiedź! :)

10 lutego 2014 - 18:08
Renata Targosz

Ilościowe odchylenia śmietanki mogą spowodować różną twardość polewy karmelowej. Nie powinno się również za długo jej gotować (redukcja).

11 lutego 2014 - 16:51
Halina (niezweryfikowany)

Zrobiłam właśnie tę tartę i muszę przyznać, że jest przepyszna. Polewa karmelowa wyszła ciut twardsza, ale zębów nie łamie;)
Odnośnie przeliczenia śmietany na łyżki - nie przeczytałam w komentarzu, ale znalazłam w internecie - wyszło trochę inaczej, bo według znalezionego przelicznika 1 łyżka śmietany kremówki to 14 g, czyli zamiast 6,5 łyżki - niecałe 5...
Poza tym nie miałam cukru trzcinowego. Zastąpiłam go zwykłym, białym i tez dobrze wyszło.

Przepis genialny. Tarta także:) Dziękuję:)

25 stycznia 2014 - 17:56
Ruda Żaba (niezweryfikowany)

Upiekłam, pyszna, cudownie rozpływa się w ustach, oj chyba z diety nici ;)

19 stycznia 2014 - 16:02
Lell (niezweryfikowany)

Wygląda pysznie! Muszę zrobić :)

23 listopada 2013 - 15:51
Iziorek (niezweryfikowany)

Zrobiłam właśnie tartę i jestem załamana bo o ile ciasto i masa są bardzo w porządku o tyle "karmel" z tego przepisu to okropna skorupa, która wszystko psuje!!! nigdy wcześniej nie robiłam karmelu więc postąpiłam krok po kroku zgodnie z zaleceniami. Może na taką ilość cukru powinno się dodać więcej śmietanki ... nie wiem ale jest mi smutno :( Pozdrawiam!

23 grudnia 2012 - 18:37
Renata Targosz

Hmmm, zastanawiam się, jak to możliwe. Zaraz po wylaniu na ciasto polewa powinna wyglądać jak na pierwszym zdjęciu. Możliwe, że trochę za długo podgrzewałaś całość i nastąpiła redukcja masy.

23 grudnia 2012 - 18:54
asiaBS (niezweryfikowany)

Mi sie wydaje ze po prostu nie poczekalas wystarczajaco po dodaniu smietanki. trzeba podgrzewac nadal dosc dlugo zeby "skorupa" ktora powstaje po dodaniu smietanki sie roztopila az zacznie sie "gotowac"

25 grudnia 2013 - 18:00
Ania (niezweryfikowany)

Bardzo dobra!

20 listopada 2012 - 15:32
Gość (niezweryfikowany)

Zrobiłam wczoraj :) W życiu nie jadłam nic tak dobrego !!!!!!!
Chyle czoła, polecam z całego serca :)

18 listopada 2012 - 23:31
limonka (niezweryfikowany)

Zrobiłam tę tartę. Odrobinę zmodyfikowałam przepis (dodałam gorzką czekoladę), aleeeeeee... obłędna jest :D

08 października 2012 - 12:14
Renata Targosz

Tak, to jedna z najsmaczniejszych tart :-)

08 października 2012 - 18:07
Anu (niezweryfikowany)

Witam, a ile to jest 65 i 50 g śmietanki?

03 kwietnia 2012 - 19:06
Renata Targosz

6 i pół łyżki oraz 5 łyżek śmietany 30%

03 kwietnia 2012 - 20:38
Gość (niezweryfikowany)

Jestem zachwycona Pani przepisami - na razie wypróbowałam dwa ciasta i zrobiły furorę. Chciałabym jutro zrobić tę tartę, ale mam dwa pytania- po pierwsze nie nabędę cukru trzcinowego - czy ciasto będzie równie dobre na spodzie ze zwykłego kruchego ciasta wg Pani przepisu? I jeszcze - jaką śmietanę należy dodać.
Dziękuję za odpowiedź

27 października 2011 - 21:29
Renata Targosz

Zamiast cukru trzcinowego - cukier puder, wówczas ciasto będzie nawet delikatniejsze.
Śmietana użyta do orzechowej masy to 30%.
Powodzenia :-)

27 października 2011 - 22:31
Gosia (niezweryfikowany)

Absolutna doskonałość! Piękna i pyszna! Mniam mniam (i znowu dieta poszła w kąt, buuuuuuuuuuuu)

22 października 2011 - 19:17
JustynaS (niezweryfikowany)

Pani Renato,

To arcydzieło, wygląda przepysznie, jutro biorę się za przyrządzanie tego cuda!

09 sierpnia 2011 - 19:32
Gość (niezweryfikowany)

Witam
Mam pytanie co to jestsuchy groch lub kaszę do pieczenia na ślepo???

29 marca 2011 - 14:31
Renata Targosz

Pieczenie "na ślepo" sprawia, że boki tarty lub babeczki nie spływają na dno i ciasto zachowuje wymagany kształt. W tym celu, na ułożone w formie kruche ciasto naklada się folię aluminiową lub papier do pieczenia, wsypuje groch, kaszę lub ryż i piecze określony czas. Potem usuwa się folię i suche składniki, aby w to miejsce nałożyć przewidziany w przepisie farsz. Obrazuje to częściowo 8 i 9 zdjęcie w tym wpisie.

29 marca 2011 - 19:33
reamonn (niezweryfikowany)

Witam, zrobiłam wczoraj i tarta wyszła dokładnie jak na zdjęciach. Przepis bardzo dobry.
Jak dla mnie jest za słodka, ale każdy łasuch na pewno będzie zachwycony.
Warto tez spróbować zrobić mieszankę nadzienia migdałowego - ja dodałam migdały w płatkach do masy.

08 listopada 2010 - 10:47
Sylwia L. (niezweryfikowany)

O mój bojtku!!! A czy to arcydzieło sztuki wogóle zostało dopuszczone do spozywania ogólnoludzkiego? Dla mnie wygląda to raczej jak ambrozja i ... czy orzechy nie są aby afrodyzjakami???

04 października 2010 - 12:08
Renata Targosz

Trudno było się powstrzymać z degustacją, zwłaszcza gdy aparat fotograficzny ma w takich przypadkach pierwszeństwo, ale "dopuszczone do spożywania ogólnoludzkiego" zostało ;-) :))

04 października 2010 - 18:37

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania