Szukaj

Sernik z białą czekoladą i wiśniami

Kremowy, aromatyczny sernik. Co poczujecie? Delikatną białą czekoladę,  której słodycz zbalansuje kwaskowa nuta czerwonej wiśni.  Z dodatkiem ubitej śmietany, czy bez - to prawdziwa uczta dla zmysłów...

Sernik można przygotować również bez kruchego spodu, my jednak lubimy dodatek kruchego, maślanego ciasta. W tym przypadku najważniejsze jest to, aby ciasto kruche podpiec, a następnie ostudzić przed nałożeniem masy serowej. Zanim przystąpicie do przygotowania kruchego ciasta, zobaczcie wskazówki i porady na jego temat.


Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, Serniki
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: czekoladę, wiśnie i twaróg


 

Sernik z białą czekoladą i wiśniami

Ciasto kruche: (jest to połowa proporcji klasycznego ciasta kruchego 3:2:1)

150 g mąki pszennej (użyłam krupczatki)
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko


Masa serowa:

900 g trzykrotnie zmielonego twarogu tłustego (do serników zawsze używam i mielę twaróg hajnowski)
100 g śmietany 36%
100 g cukru
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 g białej czekolady
100 g wypestkowanych wiśni (użyłam mrożonych)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć schłodzone ciasto kruche i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić. Pozostawić temperaturę ustawioną na 180 stopni.

Masa serowa:
Czekoladę pokruszyć do miseczki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Wiśnie rozmrozić w lodówce, a następnie odsączyć na sicie.

Twar
óg utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednym jajku i żółtko. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, śmietaną i białą czekoladą. Całość można wykonać przy pomocy robota kuchennego (ja ucierałam ręcznie rózgą/trzepaczką), ale nie ubijać nadmiernie i nie wprowadzać za dużo powietrza w masę - wystarczy dobrze połączyć składniki.
Masę serową wylać do formy (boki pozostawić suche, bez natłuszczania). Wyrównać wierzch i ułożyć wiśnie, lekko je dociskając. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Następnie i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Sernik z białą czekoladą i wiśniami

Sernik z białą czekoladą i wiśniami
 

Składnik główny: 
twaróg
Składnik główny: 
wiśnie
Składnik główny: 
czekolada
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

Asia (niezweryfikowany)

Wygląda smakowicie i jestem pewna, że równie dobrze smakuje. Pozdrawiam

12 stycznia 2015 - 13:53
Renata Targosz

Jeden z moich ulubionych :)

12 stycznia 2015 - 22:44
anuuula (niezweryfikowany)

Sernik jest przepyszny, kremowy,wilgotny, smak czekolady wyczuwalny.
Dziękuję za super przepis :)

14 lipca 2014 - 07:16
Karolina K. (niezweryfikowany)

Zamiast mrożonych wiśni dałam takie ze spirytusowej nalewki.
Sernik był najsmaczniejszy po dwóch nocach w lodówce, kiedy przez ser przebił się smak i aromat białej czekolady - wcześniej zupełnie nie wyczuwalny.
Wygląd spektakularny, więc jeśli chcecie zrobić na kimś wrażenie to bardzo polecam!

05 kwietnia 2013 - 11:48
Moniczkawkuchni (niezweryfikowany)

Sernik prezentuje się ponętnie żałuję że mój ukochany nie może jeść przetworów mlecznych. Dla mnie sernik jest niezastąpionym deserem na każde święta. My z mamą zamiast kruchego spodu używamy namoczonych w mleku z rumem biszkoptów i jest pysznie.

27 marca 2012 - 13:16
kokotka (niezweryfikowany)

juz sie zdecydowalam na sernik na spodzie z herbatnikow z bita smietana a tu proche jeszcze jeden wspanialy wypiek! Tylko gdzie ja tu w Paryzu znajde twarog? Myslicie ze da zastapic sie innym serem? Np. Philadelphia?

17 stycznia 2012 - 17:01
Renata Targosz

Można, ale Philadelphia może nieco wpłynąć na smak i konsystencję sernika. Może on być bardziej kremowy i mazisty, dlatego zrezygnowałabym z dodatku śmietany (czyli zamiast 100 g śmietany dałabym o tyle więcej serka). Możesz też spróbowac użyć ricotty poł na pół z twarogiem quark.

17 stycznia 2012 - 19:17
Magda (niezweryfikowany)

Rozumiem, że cukru pudru używamy i do ciasta kruchego i do masy serowej?

08 stycznia 2012 - 11:41
Renata Targosz

Tak

08 stycznia 2012 - 13:40
Beti (niezweryfikowany)

Mam pytanie odnośnie wiśni - czy nakładać zamrożone czy rozmrożone i odsączone? Chcę koniecznie upiec takie ciasto - to po prostu sernik z moich snów (dosłownie:).

Zastanawiam się jeszcze nad ciastem - czy zna ktoś przepis na delikatny, maślany spód, który sprawia wrażenie ciemnego, jakby razowego?

15 listopada 2011 - 19:21
Renata Targosz

Wiśnie rozmrożone (w lodówce) i osączone.

15 listopada 2011 - 20:31
Gosia (niezweryfikowany)

Sernik przeprzepyszny! Smak białej czekolady wyczuwalny dla tego kto o niej wie, reszta jedzących nie wiedziała co takiego niezwykłego jest w tym serniku:-) Niestety tak się naciapciałam z mieleniem sera białago, że nie wiem kiedy zdecyduję sie powtórzyć to doświadczenie. Czy jest na to jakaś fajna metoda? a może jakas ułatwiająca to maszynka do mielenia? Następnym razem uzyję jednak gotowego mielonego sera... Ale nastepny raz będzie na pewno:-)
Pozdrawiam

20 października 2011 - 09:46
Renata Targosz

Twaróg mielę tradycyjnie maszynką do mielenia mięsa, jest z tym rzeczywiście trochę "zabawy", choć wolę to, niż później mycie tej maszynki ;-) Ale hajnowskiemu, mimo tego, nadal wierna jestem ;-)

20 października 2011 - 11:29
lutka40 (niezweryfikowany)

Cudny ten serniczek .Najładniejszy jaki ostatnio widziałam

22 kwietnia 2011 - 11:24
Polka (niezweryfikowany)

Wspaniały!!!!
:)

09 kwietnia 2011 - 17:38
wykrywacz smaku (niezweryfikowany)

wow, ależ kuszący. A to zdjęcie z góry jest po prostu fenomenalne!

03 kwietnia 2011 - 22:14
Justin&Dorothy (niezweryfikowany)

Jaki piękny!!! Serniki to najlepsze ciasta na świecie:)

03 kwietnia 2011 - 09:38
Usagi (niezweryfikowany)

Absolutnie rewelacyjne zdjęcia i absolutnie zniewalający sernik. Szkoda, że z mojego nic już nie zostało, bo pozostaje mi tylko pójść spać na sernikowym głodzie :)

02 kwietnia 2011 - 22:37

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania