Szukaj

Pieczona cebula faszerowana mięsnym ragoût

Małe, ale sycące zapiekane danie z cebuli i mięsa. Pieczona cebula ma bardzo łagodny i delikatnie słodki smak. Podczas długiego pieczenia z jej wierzchnich warstw wydobywa się lekko skarmelizowany sok o pięknej bursztynowej barwie.
Takie cebule możecie przygotować niezależnie, lub przy okazji, kiedy zostanie Wam mielone mięso podczas przyrządzania innego dania.
Doskonałe zarówno z białym, jak i różowym winem.


Polecamy też więcej przepisów na: Mięsa, Dania zapiekane
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: cebulę,
cielęcinę



Pieczona cebula faszerowana mięsnym ragoût

Składniki:

4 średnie cebule + 1 duża cebula
300 g mielonej łopatki cielęcej
1 marchew
1 pietruszka
1/2 małego selera
1 pomidor
1 ząbek czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
sól
pieprz czarny
tymianek świeży i suszony

2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego

30 g ulubionego wędzonego sera

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Cebule umyć, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika - piec 1 godzinę.

Dużą cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone w kostkę warzywa i krótko je przesmażyć. Włożyć mięso i przyprawy smażyć około 5 minut, podlać wodą (200 ml), dodać przecier pomidorowy i dusić do odparowania płynu.

Upieczone cebule wyjąć z piekarnika, rozwinąć folię i znajdujący się wewnątrz sok przelać do naczynia do zapiekania, a cebule przestudzić i obrać z bursztynowych łusek. Każdą cebulę przeciąć w poprzek na wysokości 3/4. "Wieczko" odłożyć. Wyjąć wnętrze każdej cebuli - zostawić przynajmniej 2 wierzchnie warstwy. Jeżeli na dnie cebuli powstał otwór, należy przykryć go kawałkiem wyjętej wcześniej cebulowej łuski.

Każdą cebulę włożyć do żaroodpornego naczynia i faszerować mięsnym ragoût. Pomiędzy cebule włożyć gałązki tymianku i masło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch każdej cebuli nałożyć po 3 małe kawałki wędzonego sera i przykryć odłożonym wcześniej "wieczkiem". Podawać gorące.

,
Składnik główny: 
cebula,
Składnik główny: 
mięso,
Składnik główny: 
cielęcina,
Rodzaj dania: 
Mięsa,
Przekąska,

Komentarze

MasterofDisaster (niezweryfikowany)

Oryginalny pomysł. Podoba mi się! :)
Pozdrawiam serdecznie!

13 stycznia 2013 - 21:58
Gość (niezweryfikowany)

Witaj.Bardzo ciekawy blog.Świetne zdjęcia.Będę tutaj częściej.Pozdrawiam Christopher

17 października 2012 - 19:40
Renata Targosz

Witaj Christopher. Miło mi Ciebie gościć.
pozdrawiam
R.

17 października 2012 - 21:13
Gosia (niezweryfikowany)

Zaskakująco delikatne danie z nutką słodyczy. No i wygląda fantastycznie! I cóż za zaskoczenie: pyszne, znowu pyszne;-)))))

25 listopada 2011 - 19:20
Gosia (niezweryfikowany)

Cebule kończą się piec, już zaraz nastąpi degustacja......

25 listopada 2011 - 18:23
Śliwka (burczymiwbrzuchu) (niezweryfikowany)

Kto by pomyślał, że cebule mogą być aż tak fotogeniczne!:) Pycha, pozdrawiam!

03 października 2011 - 00:40
Kamila (niezweryfikowany)

Z chęcią spróbowałabym takiej nadzianej cebulki. Pozdrawiam

02 października 2011 - 20:00

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania