Pieczony ananas. Klasyka kuchni francuskiej, która w swej prostocie zaskakuje mariażem wspaniałego smaku i aromatu. Karmelizowany syrop z nutą wanilii i rumu wnika w owoc i otula go sprawiając, że otrzymujemy deser będący kwintesencją wszystkiego, co kryje się pod mianem doskonałego smaku.
My delektowaliśmy się pieczonym ananasem z dodatkiem lodów waniliowych i bitej śmietany. Świetnie smakuje również z serkiem mascarpone.
Składniki:
1 dojrzały ananas
1 laska wanilii
Syrop waniliowo-rumowy:
250 ml wody
120 g cukru
1 laska wanilii
50 ml rumu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Ananas obrać, oczyścić i wyciąć z boków części niejadalne. Podczas tej czynności uzyskamy efekt widoczny na zdjęciach. Laskę wanilii pokroić na małe kawałeczki. Nożykiem naciąć kilka miejsc w ananasie i włożyć w nie kawałki wanilii.
Do małego garnka wlać wodę, dodać cukier i laskę wanilii. Gotować do momentu rozpuszczenia cukru, następnie zmniejszyć płomień i dalej gotować do uzyskania konsystencji syropu (gęsty i przezroczysty). Pod koniec gotowania dolać rum.
W niedużym, żaroodpornym naczyniu umieścić nadziewanego wanilią ananasa, najlepiej w pionie. Włożyć do piekarnika na około 50 minut. W trakcie pieczenia systematycznie polewać ananasa aromatycznym syropem rumowo-waniliowym. Syrop będzie się karmelizować, a ananas nasączać jego aromatem. Dzięki syropowi również nie wyschnie.
Po upieczeniu ananasa kroimy na plastry i gorącego podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Ten ananas zrobił u mnie wczoraj furorę! dziękuję i życzę wszystkiego najsmaczniejszego w Nowym Roku!
I wzajemnie :-)
Kusi, kusi...już od jakiegoś czasu chodzi za mną coś z ananasem :) Była już sałatka, może teraz deser. Apetyczne zdjęcie...i ciekawa strona...Ładny design, a to rzadkość.
Pozdrawiam!
Wlasnie skonsumowalam,pychota.A ren sos skarmelizowany...mniam,mniam.(zamiast rumu dodalam Grand Marnier).
Dodaj nowy komentarz