Szukaj

Ananas pieczony. Wanilia i rum.

Pieczony ananas. Klasyka kuchni francuskiej, która w swej prostocie zaskakuje mariażem wspaniałego smaku i aromatu. Karmelizowany syrop z nutą wanilii i rumu wnika w owoc i otula go sprawiając, że otrzymujemy deser będący kwintesencją wszystkiego, co kryje się pod mianem doskonałego smaku.

My delektowaliśmy się pieczonym ananasem z dodatkiem lodów waniliowych i bitej śmietany. Świetnie smakuje również z serkiem mascarpone.

Składniki:

1 dojrzały ananas
1 laska wanilii

Syrop waniliowo-rumowy:
250 ml wody
120 g cukru
1 laska wanilii
50 ml rumu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.

Ananas obrać, oczyścić i wyciąć z boków części niejadalne. Podczas tej czynności uzyskamy efekt widoczny na zdjęciach. Laskę wanilii pokroić na małe kawałeczki. Nożykiem naciąć kilka miejsc w ananasie i włożyć w nie kawałki wanilii.

Do małego garnka wlać wodę, dodać cukier i laskę wanilii. Gotować do momentu rozpuszczenia cukru, następnie zmniejszyć płomień i dalej gotować do uzyskania konsystencji syropu (gęsty i przezroczysty). Pod koniec gotowania dolać rum.

W niedużym, żaroodpornym naczyniu umieścić nadziewanego wanilią ananasa, najlepiej w pionie. Włożyć do piekarnika na około 50 minut. W trakcie pieczenia systematycznie polewać ananasa aromatycznym syropem rumowo-waniliowym. Syrop będzie się karmelizować, a ananas nasączać jego aromatem. Dzięki syropowi również nie wyschnie.

Po upieczeniu ananasa kroimy na plastry i gorącego podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ananas pieczony z wanilią i rumem / ArtKulinaria

Składnik główny: 
ananas
Składnik główny: 
wanilia
Składnik główny: 
karmel
Rodzaj dania: 
Deser

Komentarze

atka (niezweryfikowany)

Ten ananas zrobił u mnie wczoraj furorę! dziękuję i życzę wszystkiego najsmaczniejszego w Nowym Roku!

01 stycznia 2013 - 14:52
Renata Targosz

I wzajemnie :-)

01 stycznia 2013 - 15:26
Kasia, FP (niezweryfikowany)

Kusi, kusi...już od jakiegoś czasu chodzi za mną coś z ananasem :) Była już sałatka, może teraz deser. Apetyczne zdjęcie...i ciekawa strona...Ładny design, a to rzadkość.
Pozdrawiam!

01 marca 2011 - 16:39
viola (niezweryfikowany)

Wlasnie skonsumowalam,pychota.A ren sos skarmelizowany...mniam,mniam.(zamiast rumu dodalam Grand Marnier).

27 lutego 2011 - 23:44

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania