Szukaj

Ciastko czekoladowe

Delikatne ciastko czekoladowe, które podajemy zaraz po upieczeniu - z dodatkiem sosu z malin, truskawek lub pomarańczy. Ideałem będzie obecność miętowych lodów. Po przekrojeniu łyżeczką z wnętrza ciastka wypływa gęsta, czekoladowa masa. Rozpływa się w ustach.


Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: czekoladę


 

Ciastko czekoladowe (bez mąki)

Składniki na 8 ciastek:

200 g czekolady gorzkiej
20 g miękkiego masła
4 jajka
50 g cukru

masło do smarowanie foremek
cukier kryształ do foremek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i ustawić program pieczenia z nawiewem. Foremki sufletowe o średnicy ok 8 cm wysmarować masłem i posypać cukrem kryształem.

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej i ostudzić. Dodawać pojedynczo żółtka, za każdym razem dokładnie mieszajac, najlepiej szpatułką. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Wymieszać z masą czekoladowo-żółtkową. Foremki wypełnić masą na wysokość ok. 3/4. Piec 5-6 minut.

Podawać na ciepło z sosem z czerwonych owoców, sorbetem i listkiem mięty.

Ciastko czekoladowe bez mąki  / ArtKulinaria

Ciastko czekoladowe bez mąki / ArtKulinaria

Składnik główny: 
czekolada
Rodzaj dania: 
Ciasto
Deser

Komentarze

hothog (niezweryfikowany)

Ostatnie zdjęcie - jak Śnieżka Disneya na moment przed zjedzeniem zatrutego jabłka ;) Bosskie

14 lutego 2012 - 18:35
Bela (niezweryfikowany)

@ Trish
Flowerless molten chocolate lava cake
Ingredients for 8 small cakes

200 g dark chocolate
20 g softened butter
4 eggs
50 g sugar

butter to grease the forms
crystallized sugar for crust in forms

Instructions:

Preheat oven to 200 degrees (I assume Celsius - please convert to Fahrenheit, if necessary). Grease the forms (about 8 centimeters in diameter) and sprinkle in the crystallized sugar.

Melt the chocolate with butter in a water bath and cool. Add egg whites individually, one by one mixing ingredients thoroughly, best using a spatula. Beat the egg whites with sugar until stiff. Mix the whites with the chocolate mixture and fill the forms approximately 3/4 high. Bake for 5 to 6 minutes.

Serve warm with a fruit sauce, sorbet and a mint leaf.

I hope this was helpful. I apologize for any mistakes, as my Polish is about 20 years "rusty". :)

18 sierpnia 2011 - 20:04
Trish (niezweryfikowany)

Although I cannot read this, it looks divine. Can you send me the recipe in English please? Thanks

18 sierpnia 2011 - 00:55
Renata Targosz

Of course, send me your e-mail please -> renata@artkulinaria.pl

18 sierpnia 2011 - 10:27
joone (niezweryfikowany)

Zakochałam się! Jest wspaniałe! XD

20 czerwca 2011 - 11:56
Gość (niezweryfikowany)

''Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej i ostudzić. Dodawać pojedynczo żółtka'' - w przepisie nie jest jednoznaczne napisane czy zoltka nalezy wymieszac lub ubic z masa czekoladowa??
Dziekuje za odpowiedz.

25 maja 2011 - 11:17
Renata Targosz

Pojedynczo dodawane żółtka należy za każdym razem dokładnie wymieszać z roztopioną czekoladą, najlepiej szpatułką.
Dopiszę tą informację rownież w tekście.

25 maja 2011 - 15:37

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania