Szukaj

Karmelizowana wątróbka z królika na kukurydzianym ciastku

Nuta słodyczy na wątróbce z królika i pikantne, kukurydziane ciastko. Sos i borowiki wspaniale aromatyzują całe danie.


Składniki na 4 ciastka sufletowe:

170 g ugotowanych ziaren kukurydzy (poza sezonem z puszki)
60 g mąki pszennej
30 g mleka
1 jajko + 1 żółtko
250 g śmietany 30%
sól
pieprz

Dodatkowo:

4 wątróbki z królika
200 g borowików świeżych lub mrożonych
1 mała szalotka
100 ml wina białego
50 ml śmietany 30%
100 ml wywaru mięsnego lub sosu z pieczeni
1 liść laurowy
1 łyżeczka masła
1 płaska łyżeczka cukru
sól
pieprz
natka pietruszki lub szczypiorek
oliwa do smażenia wątróbek + odrobina masła
sklarowane masło do smażenia borowików

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół. Płaskie foremki o średnicy 10 cm wysmarować masłem.

Sporządzić sufletowe ciastka: 120 g ziaren kukurydzy zmiksować z jajkiem, żółtkiem, mlekiem, mąką i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i dodać pozostałe ziarna kukurydzy (50 g) w całości. Wymieszać i wlać do przygotowanych foremek tak, aby w każdej znalazły się całe ziarna. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut, kontrolując stopień wypieczenia.

Sporządzić sos: szalotkę posiekać bardzo drobno i włożyć na patelnię, dodać białe wino z listkiem laurowym i gotować na małym ogniu do odparowania wina. Następnie dolać wywar lub sos i śmietanę. Gotować chwilę do częściowego zredukowania, przyprawić solą, pieprzem, a na końcu zagęści masłem.

Wątróbkę oczyścić z błonek, każdą podzielić na pojedyncze płatki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, włożyć wątróbki i posypać cukrem. Smażyć z obu stron do momentu, kiedy cukier lekko skarmelizuje się. Przyprawić. Na osobnej patelni podgrzać sklarowane masło i usmażyć borowiki, przyprawić solą i pieprzem.

Na talerzach ułożyć po 1 ciastku kukurydzianym, na wierzch nałożyć wątróbki i borowiki. Polać sosem i udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Składnik główny: 
wątróbka
Składnik główny: 
kukurydza
Składnik główny: 
borowiki
Składnik główny: 
grzyby
Rodzaj dania: 
Przekąska
Mięsa

Komentarze

Rude (niezweryfikowany)

Dziekuje za ciastko kukurydziane. Juz na stale zagoscilo w naszym domowym menu. Pyszny, niezawodny, fantastyczny dodatek do mies. Bardzo bym prosila o pomysl na suflet do dan rybnych.

30 maja 2011 - 23:38

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania