Szukaj

Bezowy vol-au-vent z truskawkami i kremem

Bardzo lekki deser na bazie chrupiącej bezy, kremu i świeżych owoców sezonowych.

Bezy, które sporządzamy mogą być dowolnej wielkości: małe, wtedy uzupełniamy je krojonymi truskawkami, lub większe, gdzie zmieszczą się całe owoce. Można je również napełnić każdymi sezonowymi owocami jagodowymi. Waniliowy krem można zastąpić bitą śmietaną, bezy napełniamy wedle uznania - proporcje krem/owoce dostosowujemy do własnych upodobań :) Doskonałym uzupełnieniem tego deseru będzie gałka lodów waniliowych.


Polecamy też więcej przepisów na: Desery
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: bezy, truskawki


Beza z truskawkami i kremem

Bezowy vol-au-vent z truskawkami i kremem

Składniki na bezy:

100 g białka
200 g cukru kryształu


Składniki na krem:

500 ml mleka
5 żółtek
100 g cukru kryształu
75 g mąki
1 laska wanilii


Dodatkowo:

truskawki, ewentualne owoce sezonowe
cukier puder


Przygotowanie:

Przygotowujemy bezy: ubijamy białka, dodając cukier w trzech etapach. Ubijamy do momentu, kiedy piana będzie bardzo sztywna, a cukier rozpuści się. Szprycę z okrągłą końcówką napełniamy masą bezową. Na papier do pieczenia wyciskamy masę w formie koła o dowolnie wybranym rozmiarze. Z kolejnej partii masy bezowej formujemy boki, pozostawiając środek pusty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 90 stopi i suszymy około 3-4 godziny. Po wysuszeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowjemy krem: żółtka ucieramy z cukrem i mąką na gładką masę. Mleko zagotowujemy z wanilią i wlewamy do niego utartą masę żółtkową. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.

Bezy napełniamy zimnym kremem i uzupełniamy świeżymi owocami.


Składnik główny: 
beza
Składnik główny: 
truskawki
Składnik główny: 
truskawka
Składnik główny: 
wanilia
Rodzaj dania: 
Deser

Komentarze

OLKA (niezweryfikowany)

WItam, mam pytanie ile jajek muszę rozpić aby otrzymać 100 gram białka, pytam bo bardzo chciałabym zrobić tę bezę. Pozdrawiam i dziekuję za odp.

29 marca 2012 - 13:12
Renata Targosz

3 jajka, raczej większe.

29 marca 2012 - 14:52

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania