Szukaj

Ciasto kruche bez jajek (żółtek)

Ciasto kruche bez dodatku jajek lub żółtek nie ustępuje w smaku temu tradycyjnemu i jest od niego nieco lżejsze. Doskonałe do quiche (ciasto wytrawne) i tart (słodkie).

Polecam także:

 

Ciasto kruche bez jajek (żółtek) - wytrawne
receptura z zeszytu Rafała

Składniki:

250 g mąki pszennej
125 g masła
75 ml zimnej wody
5 g soli

Przygotowanie:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę, docisnąć, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem nadzienia.


Ciasto kruche bez jajek (żółtek) - słodkie

Składniki:

250 g mąki pszennej
125 g masła
50 g cukru pudru
75 ml zimnej wody
szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę i cukier puder wysypać na stolnicę, dodać zimne masło, sczyptę soli i posiekać nożem. Połączyć z wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

Tarty: Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę, docisnąć, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut.
Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem nadzienia.

Spody i blaty: Ciasto rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Nakłuć widelcem całą powierzchnię i podpiec przez około 10 minut.

 _______________________

Po inne przepisy podstawowe zapraszam TUTAJ.

Komentarze

agnieszka (niezweryfikowany)

Robiłam tartę z Twojego przepisu w wersji "na słodko". Do tarty użyłam prawdziwego, 83% masła - wyszła pyszna, ale nieco twarda. Czy taka ma być czy dałoby się tego uniknąć? Ze względu na dietę nie mogę użyć jajek ani zastąpić wody śmietaną. Mogłabym użyć zastępczo jogurtu naturalnego. Czytałam też, że do tarty warto przy takiej ilości mąki zwiększyć ilość masła do całej kostki. Jak myślisz? :)

19 lutego 2017 - 11:44
Renata Targosz

To ciasto kruche jest odrobinę twardsze, niż np. 3:2:1 (bardzo kruche i delikatne), ponieważ nie zawiera żółtek. Podsypywanie mąką podczas zagniatania ciasta również może powodować jego twardość, a co za tym idzie, warto bardzo dokładnie odmierzyć ilość mąki. Możesz spróbować odrobinę zwiękzyć ilość masła, lub wody.

19 lutego 2017 - 16:53
jogosfera (niezweryfikowany)

Jeśli chciałabym wykorzystać jako spód sernika to też mam piec zanim ułożę na nim masę serową?

19 lutego 2016 - 11:48
Renata Targosz

Tak.

19 lutego 2016 - 14:12
monika (niezweryfikowany)

Hej;) A zamiast wody można dać kwaśną śmietanę?

21 marca 2013 - 12:22
Renata Targosz

Można, choć ilość śmietany trzeba będzie nieco zwiększyć  w stosunku do podanej ilości wody :)

21 marca 2013 - 17:00
Book Me a Cookie (niezweryfikowany)

Ale cudnie wygląda! Bez żółtek jeszcze nie znałam :)

24 sierpnia 2011 - 19:33

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania