Fuzja smaków - wędzony łosoś z chrupiącymi, ziemniaczanymi chipsami, wzbogacone aromatycznym dipem jogurtowym ze szczypiorkiem.
Składniki na 4 porcje:
1 duży ziemniak
300 ml oleju
po 60-80 g łososia wędzonego na osobę
150 g jogurtu naturalnego
pół pęczka szczypiorku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniak umyć i oczyścić, nie obierać. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Smażyć w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoto, a następnie odsączyć na bibule. Delikatnie przyprawić.
Jogurt naturalny doprawić i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
Na talerzu nałożyć dip jogurtowy, ułożyć usmażony plaster ziemiaka i plaster łososia. Przykryć kolejnym chipsem ziemniaczanym, łososiem, kolejnym chipsem - kończąc plasterkiem łososia. Dekorować świeżymi ziołami.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz