Szukaj

Groszkowa zupa "nic" z owocami lata

Delikatna pianka z białek podana na słodkim sosie mleczno-żółtkowym, wzbogaconym zielonym groszkiem, z dodatkiem owoców lata.

Polska zupa "nic" ma swoje odpowiedniki w kuchniach innych narodów. W Francji klasyczne œufs à la neige, czyli pływające wysepki to krótko gotowane kluseczki z białek na żółtkowo-mlecznym sosie angielskim. Deser w tej postaci jest niezwykle we Francji popularny i chętnie zamawiany w restauracjach.  W zasadzie każda trzymająca się tradycji francuska restauracja taki deser serwuje.

Modyfikacja powyższych, czyli wzbogacenie słodkim, zielonym groszkiem i kwaskowatymi owocami lata uczyniło prostą kompozycję bogatszą smakowo i wizualnie. Zrezygnowaliśmy tutaj z dodatku wanilii, której aromat zastąpiony został właśnie zielonym groszkiem.


Polecamy też więcej przepisów na: Zupy i Desery
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: strączkowe,
maliny



Groszkowa zupa "nic" z owocami lata
dla 2 osób

Składniki:

Na kluski/pianki:
2 białka
60 g cukru pudru


Na groszkowy sos angielski:
200 ml mleka
2 żółtka
40 g cukru
100 g zielonego groszku

Dodatkowo:
owoce lata (maliny, jeżyny, porzeczki, borówki)
1 łyżka skórki z limonki pokrojonej w julienne
liście świeżej mięty
cukier puder do posypania


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Mleko zagotować, niewielką jego ilość delikatnie wlać do utartych żółtek, energicznie wymieszać (najlepiej rózgą/trzepaczką), a następnie wlać pozostałe mleko. Podgrzewać delikatnie w garnku mieszając drewnianą łyżką na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Podgrzewać można również w kąpieli wodnej. Kiedy sos zgęstnieje, przelać przez sitko do zimnego naczynia.
Groszek obgotować, przełożyć do gotowego sosu angielskiego i zmiksować. Jeszcze raz przecedzić.

Schłodzone białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Przy pomocy łyżki stołowej nabierać porcje i kłaść na gorącą wodę - natychmiast odwrócić, odłożyć na talerz.

Podawać w miseczkach, lub w głębokich talerzach. Groszkowy sos wlać na talerz, udekorować owocami lata, a na wierzch nałożyć piankę lub pianki z białek. Ułożyć z wierzchu julienne z limonki i posypać cukrem pudrem.

Pianka z białek na groszkowym sosie angielskim

Składnik główny: 
jajko
Składnik główny: 
jajka
Składnik główny: 
maliny
Składnik główny: 
jeżyny
Składnik główny: 
jagody
Składnik główny: 
borówki
Składnik główny: 
strączkowe
Składnik główny: 
beza
Rodzaj dania: 
Deser
Zupa

Komentarze

Kamila (niezweryfikowany)

Coś pięknego!

15 sierpnia 2011 - 18:22
Kasia (niezweryfikowany)

nigdy nie jadłam takiej zupki, chętnie bym spróbowała :)

15 sierpnia 2011 - 15:56

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania