Delikatna pianka z białek podana na słodkim sosie mleczno-żółtkowym, wzbogaconym zielonym groszkiem, z dodatkiem owoców lata.
Polska zupa "nic" ma swoje odpowiedniki w kuchniach innych narodów. W Francji klasyczne œufs à la neige, czyli pływające wysepki to krótko gotowane kluseczki z białek na żółtkowo-mlecznym sosie angielskim. Deser w tej postaci jest niezwykle we Francji popularny i chętnie zamawiany w restauracjach. W zasadzie każda trzymająca się tradycji francuska restauracja taki deser serwuje.
Modyfikacja powyższych, czyli wzbogacenie słodkim, zielonym groszkiem i kwaskowatymi owocami lata uczyniło prostą kompozycję bogatszą smakowo i wizualnie. Zrezygnowaliśmy tutaj z dodatku wanilii, której aromat zastąpiony został właśnie zielonym groszkiem.
Polecamy też więcej przepisów na: Zupy i Desery
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: strączkowe, maliny
Groszkowa zupa "nic" z owocami lata
dla 2 osób
Składniki:
Na kluski/pianki:
2 białka
60 g cukru pudru
Na groszkowy sos angielski:
200 ml mleka
2 żółtka
40 g cukru
100 g zielonego groszku
Dodatkowo:
owoce lata (maliny, jeżyny, porzeczki, borówki)
1 łyżka skórki z limonki pokrojonej w julienne
liście świeżej mięty
cukier puder do posypania
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Mleko zagotować, niewielką jego ilość delikatnie wlać do utartych żółtek, energicznie wymieszać (najlepiej rózgą/trzepaczką), a następnie wlać pozostałe mleko. Podgrzewać delikatnie w garnku mieszając drewnianą łyżką na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Podgrzewać można również w kąpieli wodnej. Kiedy sos zgęstnieje, przelać przez sitko do zimnego naczynia.
Groszek obgotować, przełożyć do gotowego sosu angielskiego i zmiksować. Jeszcze raz przecedzić.
Schłodzone białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Przy pomocy łyżki stołowej nabierać porcje i kłaść na gorącą wodę - natychmiast odwrócić, odłożyć na talerz.
Podawać w miseczkach, lub w głębokich talerzach. Groszkowy sos wlać na talerz, udekorować owocami lata, a na wierzch nałożyć piankę lub pianki z białek. Ułożyć z wierzchu julienne z limonki i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Coś pięknego!
nigdy nie jadłam takiej zupki, chętnie bym spróbowała :)
Dodaj nowy komentarz